Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rezervişti din trupele militare şi de informaţii israeliene se alătură protestelor faţă de reforma judiciară a premierului Netanyahu

GALERIE
proteste
  • proteste
- +

Un grup de israelieni care se descriu drept rezervişti în unităţile militare şi de informaţii de elită a anunţat că aceştia nu se vor prezenta pentru unele sarcini de duminică, intensificând protestele faţă de reforma judiciară planificată a guvernului de dreapta, transmite Reuters.

Membrii coaliţiei premierului Benjamin Netanyahu, care deţine o majoritate în Knesset, spun că vor ca proiectele de lege care să limiteze autorităţile Curţii Supreme sp fie redactate în lege până pe 2 aprilie. Planul a stârnit îngrijorare pentru sănătatea democraţiei Israelului, în ţară şi în străinătate.

Pe măsură ce ratificarea se apropie, demonstraţiile s-au amplificat, şekelul s-a depreciat şi veteranii securităţii naţionale şi-au exprimat temerile, chiar dacă de obicei se feresc de expunerea publică.

Într-o scrisoare transmisă presei israeliene, 450 de protestatari care se descriu ca rezervişti voluntari din forţele militare speciale şi alţi 200 ca operatori cibernetici ofensivi rezervişti voluntari, inclusiv de la agenţiile de informaţii Mossad şi Shin Bet, au declarat că refuză acum convocările.

Reuters nu a putut verifica identităţile semnatarilor, iar secretul din jurul unităţilor din care au spus că aparţin a făcut dificilă evaluarea potenţialului impact al protestului. "Nu avem niciun contract cu un dictator. Am fi bucuroşi să ne oferim voluntari atunci când democraţia este protejată", se spune în scrisoare.

Armata a refuzat să comenteze. Reprezentanţii Mossad şi Shin Bet nu au răspuns imediat la întrebările Reuters. Netanyahu numeşte reforma judiciară ca o restabilire a echilibrului între ramurile guvernamentale.

Criticii văd o modalitate a premierului, care este judecat pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă, de a subordona instanţele executivului.

Duminică, o comisie de revizuire din Knesset trebuia să discute, înainte de sesiunile finale de vot în plen, un proiect de lege care să ofere coaliţiei mai mult control asupra numirilor în justiţie.

Acest lucru, spun criticii, ar putea stimula corupţia şi pune în pericol independenţa judiciară, esenţială pentru puterea economică a Israelului şi apărarea împotriva încercărilor de a-l izola pe plan internaţional.

Netanyahu a condamnat extinderea protestelor în rândurile militare ca o încercare de a submina o instituţie menită să fie deasupra politicii.

Asemenea îndoieli au fost exprimate de unii lideri ai opoziţiei, în timp ce alţii spun că tendinţa autoritară a guvernului ar pune sub semnul întrebării ideea datoriei naţionale.

”Atunci când o ţară se află în pragul dictaturii, este probabil să vedem o prăbuşire a agenţiilor de securitate. Este extraordinar de terifiant”, a declarat fostul director Shin Bet, Nadav Argaman, pentru Channel 12 TV.

Un bărbat care se descrie drept căpitan în serviciile de informaţii militare, care participă la protestul rezerviştilor de duminică, a declarat la radio Kan că el şi alţi semnatari au fost consideraţi voluntari în parte pentru că angajamentele lor în timp depăşeau cotele normale pentru rezervişti.

Subliniind că protestul va fi suspendat în cazul unei convocări obligatorii în timp de război, el a spus: ”Nu facem apel la refuzul convocărilor. Cerem oprirea voluntariatului”.

Majoritatea israelienilor sunt înrolaţi în armată timp de doi şi trei ani. Unii continuă să facă sarcini de rezervişti până la vârsta mijlocie. În timp ce rezerviştii au ajutat Israelul să prevaleze în războaiele anterioare, mai recent s-a bazat pe forţele regulate.

Dar unele unităţi consideră rezerviştii deosebit de valoroşi, având în vedere maturitatea şi abilităţile acumulate. Un pilot al forţei aeriene care a luat parte la proteste a declarat pentru Channel 12 TV că până la 60% dintre echipajele trimise la bombardamente în Siria sunt rezervişti voluntari.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri