Rezidențiatul, cea mai grea perioadă din punct de vedere fizic și psihic, dar și cea mai frumoasă
Pe dr. Angelica Balaur o întâlnești pe holurile Secției Clinice de Chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă și mari arși de la Spitalul „Sf. Spiridon”. A terminat Facultatea de Medicină în anul 2013, iar în decembrie 2018 rezidențiatul. Specialitatea pe care și-a ales-o atunci, aceea de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a fost prima și singura opțiune. Pentru că era vorba de „ceva” de care s-a îndrăgostit.
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 13
„Am ales această specialitate din pură șansă și un pic de noroc aș putea spune încă din primul an de facultate făcând practica de vară la Clinica de Chirurgie plastică, reconstructivă și arsuri a profesorului Stamate din cadrul fostului Spital de Urgențe din Copou. Așa m-am îndrăgostit de această specialitate și am rămas în continuare cu ea. Ceea ce consider a fi un noroc. Am colegi care pe parcursul rezidențiatului și-au schimbat specialitatea sau au început un al doilea rezidențiat. Faptul că am ales chirurgia plastică încă din primul an de facultate și o aleg în continuare în fiecare zi când vin la spital este un dar de la Dumnezeu”, a povestit dr. Angelica Balaur.
S-a întors acasă să lucreze „în limba mea și pentru poporul meu”
În ceea ce privește specialitățile pe care le aleg la ora actuală la rezidențiat absolvenții de medicină, dr. Angelica Balaur consideră că acestea nu trebuie împărțite în simple și grele. De altfel, își amintește rezidențiatul ca fiind cea mai frumoasă perioadă din viața ei, dar și un șir de ani care au solicitat-o din punct de vedere fizic și psihic.
„Dacă dorești să profesezi la cel mai înalt nivel, orice specialitate devine provocatoare. Poate actualii absolvenți nu mai sunt atrași de specialitățile chirurgicale din cauza lungimii rezidențialului. Cele mai de durată rezidențiate sunt cele chirurgicale, cum este si normal, dar trăim într-o lume în care vrem totul acum”, a declarat medicul.
Particularitățile acestei meserii, de chirurg plastician, consideră dr. Angelica Balaur, sunt infinite. Este o meserie ce implică „manualitate”, dar în același timp cât îți lucrează mâinile îți folosești creierul la pentru că cele mai multe decizii sunt de moment, în timpul intervențiilor.
Pe perioada rezidențiatului, dr. Angelica Balaur s-a gândit și la varianta de a pleca să profeseze în străinătate. Existau două motive: unul se referea la mirajul spitalelor occidentale cu resurse nelimitate în care părea că poți realiza orice îți propuneai si cel de al doilea era aspectul financiar, pentru că la acea vreme salariile medicilor erau mult mai mici decât în prezent. Dar pe parcursul stagiilor și al congreselor în străinătate, medicul a revenit de fiecare dată acasă pentru a-și profesa meseria „în limba mea și pentru poporul meu”.
Dr. Angelica Balaur spune că primii ani de specialitate au fost dificili prin prisma responsabilității fiecărei decizii, fiecărui caz, fiecărui pacient, pentru că toate deveneau dintr-o dată datoria ei.
Sistem public sau privat?
La ora actuală medicul lucrează atât în sistem public cât și în cel privat. Spune că sunt avantaje și dezavantaje pentru ambele, responsabilitățile fiind diferite.
„Aleg să profesez în continuare în spitalul de stat pentru că în ceea ce privește chirurgia mâinii, aceasta reprezintă pentru mine o pasiune și este și motivul pentru care am ales această specialitate de fapt. Nu este mai ușor în mediul privat, pentru că responsabilitățile sunt diferite, dar la fel de mari. Iar majoritatea dintre noi nu am ales medicina și specialitatea ulterior prin prisma câștigurilor, pentru că dacă asta era motivația principală nu mai alegeam deloc. Sunt alte joburi mai bine plătite”, a spus medicul.
Sistem public în chirurgia estetică, punctează dr. Angelica Balaur, nu există în România, așa cum există în alte țări europene parteneriate public-privat. Deoarece există patologii privite ca estetică ce ar putea fi tratate în spitalele de stat. De exemplu gigantomastia – nu mai reprezintă doar o problemă de estetică, ci intră în sfera patologicului. Sistemul privat în estetică înseamnă multă muncă, multă pregătire la congrese si workshopuri internaționale pe cheltuiala proprie pentru că această parte a specialității nu se face în timpul rezidențiatului. Înseamnă responsabilitate, spune aceasta, pentru că un pacient îți oferă toată încrederea nu pentru a-i trata o boală, ci pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții.
„Viitorul acestei specialități este fascinant. Dezvoltarea accelerată a tehnologiei și a inteligenței artificiale sunt impresionante și cred că o să aibă un mare impact asupra medicinei. Mă bucur că o să văd aceste schimbări în timpul carierei mele”, a concluzionat dr. Angelica Balaur.
Publicitate și alte recomandări video