Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

REZIDENŢIATUL se schimbă radical, poate dura şi 7 ani

GALERIE
rezidentiat
  • rezidentiat
- +

 

Rezidențiatul cuprinde instruire teoretică și practică pe durata a 3 până la 7 ani în funcție de specialitate și se organizează pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, în regim de programe cu timp integral, în formele pe loc și pe post, prevede un proiect pus marți în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

 

Potrivit proiectului, în cazul specialității medicină de familie se poate organiza și rezidențiat în regim de program cu timp parțial, cu durată de 5 ani. "Cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Începând cu data de 1.01.2015, pentru domeniul medicină, rezidențiatul se desfășoară în 2 etape: etapa I de rezidențiat cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialitățile care alcătuiesc subdomeniile domeniului medicină, și are o durată de 2 ani, etapa a II-a de rezidențiat de continuare a formării în una din specialitățile care alcătuiesc subdomeniul corespunzător programului de trunchi comun efectuat în etapa I, cu durată de 1—5 ani, după caz", prevede proiectul. 

Etapa a II-a de rezidențiat se va organiza în formele de rezidențiat pe loc și pe post. Admiterea în etapa I de rezidențiat se va face prin selecție organizată de Ministerul Sănătății pe baza mediei de absolvire a facultății și a opțiunii candidaților, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sănătății în colaborare cu instituțiile de învățământ superior medical uman acreditate și Colegiul Medicilor din România și aprobată prin ordin al ministrului Sănătății. 

Proiectul prevede că la admiterea în etapa I de rezidențiat au acces absolvenții licențiați ai facultăților de medicină promoția 2014 și ulterioare, precum și medicii promoții anterioare care nu au obținut drept de liberă practică sub incidența normelor precedente sau nu dețin titlul de medic specialist în una din specialitățile prevăzute de Nomenclatorul Specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală. 

Totodată, candidații admiși în urma selecției se confirmă medici rezidenți etapa I, prin ordin al ministrului Sănătății pentru domeniul medicină. "Admiterea în etapa a II-a se face prin concurs național cu tematică și bibliografie unică pentru unul sau mai multe subdomenii, organizat de Ministerul Sănătății, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. La acest concurs se pot prezenta medicii confirmați rezidenți care au finalizat pregătirea de trunchi comun precum și medicii confirmați rezidenți începând cu anul III de pregătire care doresc reprofilare în altă specialitate decât cea de confirmare în rezidențiat. Începând cu anul 2016, concursul național prevăzut la alin. (1) se organizează anual de regula în trimestrul IV și se poate desfășura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și universitățile de medicină și farmacie", mai prevede proiectul.

realitatea.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri