Reziliența verde (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Comunicat de presă

Reziliența verde (P)

GALERIE
foto citea unu
  • foto citea unu
- +

Deputat PSD Iași, vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru tineret și sport și membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic atrage atenţia asupra PNRR.

În vara anului trecut, Președintele republicii s-a întors de la Bruxelles istovit, dar victorios. Istovit, fiindcă se luptase 4 zile și 4 nopți pentru bugetul acordat României. Victorios, pentru că smulsese 80 miliarde de euro, destinate patriei. Între timp, cifra s-a modificat prin restrângere: au rămas 30 de miliarde de euro.

Tot președintele ne-a  adus la cunoștință cifra, în urmă cu câteva ceasuri. Pe semne, domnul președinte este mai informat decât domnul Florin Vasile Cîțu. Bine că, totuși, a aflat prim-ministrul la ce să se aștepte.

Desigur, nici 30 de miliarde de euro nu sunt de lepădat. Și tot președintele ne-a spus unde se vor duce. Un alegător ieșean glumeț n-ar pierde ocazia să spună că se duc pe apa sâmbetei, dar nu, cocheta suma (deși diminuată cu mai mult de 50%) este destinată reconstrucției economiei,  redresării și  (firește) rezilienței.

Învățământul, de exemplu, se va lăfăi în euro: digitalizare, laboratoare, apă curentă și școli verzi. Da, școli verzi. Degeaba, ar râde ieșeanul meu glumeț că, în afara de iarbă și de cai verzi, nu cunoaște nimic verde, necum școli.

Copiii lui vor fi principalii beneficiari. Ei se vor bucura de școli verzi, cu apă și sapun, cu toalete curate și laboratoare dotate cu eprubete. Toate verzi.
Tot copiii vor renunța de bunavoie la lecții plictisitoare și la ore de sport obositoare, în aer liber, fără mască. Ei se vor dedica unui proiect lansat de o adeptă cântătoare a mind fulness care propune:" dezvoltarea abilităților relaționale și de reziliență la viitorii adulți".

Aveam obiceiul să spunem că situația este albastră. Lumea evoluează. Acum, situația este verde și rezilientă.

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.