Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Rezolutie supusă la vot la Bruxelles: 40 milioane de euro pentru Republica Moldova

GALERIE
ECIPES-Program
  • ECIPES-Program
- +

7 eurodeputați cer utilizarea programului EPICES alocând fonduri în mod direct în interesul cetățenilor Republicii Moldova (VEDEȚI AICI)!

Recent, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că doresc normalitatea, alegând un președinte onest, integru și pro European. Totodată, 7 eurodeputați Vincze Loránt, Dan-Ştefan Motreanu, Maria Grapini Europarlamentar, Gheorghe Falca, Ivan ŠTEFANEC, Tudor Ciuhodaru, Chris Terhes, au adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, pentru susținerea programului ECIPES (de care vor beneficia 17% din populația Republicii Moldova, 50% din primării și 2.000 tineri). Sunt 40 milioane de euro ratate acum 5 luni, care chiar dacă nu ar mai fi posibil să fie readuse în Moldova, cu certitudine că vor servi drept motiv important, pentru  alocarea de către Comisia Europeană și demararea rapidă a programului ECIPES fără implicarea actorilor intermidiari. Credem cu tărie că cetățenii, primarii și tinerii din Republica Moldova, merită programul ECIPES, care prevede grantare directă prin platforma online direct de la Comisia Europeană, exact cum există programe de contact direct cu Comisia Europeană pentru autoritățile centrale, societatea civilă și antreprenori (prin Instituții Financiare).

Textul întrebării:

'Prin programul EPICES, propus spre implementare în Republica Moldova, se dorește ca cetățenii să primească subsidii pentru renovarea echipamentelor electrocasnice eficiente energetic, prin utilizarea unei platforme online.

Printre argumentele în favoarea acestor demersuri ar fi faptul, că renovarea echipamentelor eco-energetice va reduce factura la energia electrică cu 150 euro anual. De asemenea, utilizarea echipamentelor electrocasnice noi (și utilizarea celor vechi) sau renovate, va permite implementarea practicilor Economiei Circulare și a Pactului Ecologic European, va stimula consumul și va contribui la crearea locurilor de muncă. Programul EPICES se realizează pe o platformă online, contribuind la elementele tranziției digitale și ecologice promovate individual.

Poate Comisia să implementeze programul ECIPES alocând fonduri în mod direct, utilizând programul, în interesul cetățenilor Republicii Moldova?

Putem să susținem cetățenii moldoveni, administrațiile și tinerii prin această inițiativă civică, care a dezvoltat un program pentru simplii cetățeni, utilizând tranșa nealocată stabilită în Memorandumul dintre Comisie și Republica Moldova din data de 24 noiembrie 2017'?

Suntem ferm convinși că cetățenii, primarii și tinerii, merită programul ECIPES, care prevede grantare directă prin platforma onlin direct de Comisia Europeană, exact cum există programe de contact direct cu Comisia Europeană pentru autoritățile centrale, societatea civilă și antreprenori (prin Instituții Financiare).

Pentru acest program, timp de 17 luni, IDEP Moldova:

- a consultat: Comisia Europeană (VEDEȚI AICI), Comitetul Regiunilor Europene (VEDEȚI AICI), 60 membri a Parlamentului European (care în sprijinul acestui program: au găzduit dezbatere (VEDEȚI AICI) și Receptie (VEDEȚI AICI); au înregistrat întrebări scrise în adresa Comisiei Europene (VEDEȚI AICI); au înregistrat VOX Populi (VEDEȚI AICI); au semnat scrisori în atenția: Comisiei Europene (VEDEȚI AICI), Consiliului Uniunii Europene (VEDEȚI AICI) și Consiliului European (VEDEȚI AICI), Președintelui României (VEDEȚI AICI) s.a); ambasadele Georgiei și Ucrainei; Guverne (scrisoare de susținere de la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova (VEDEȚI AICI), participarea Secretarilor de Stat din Republica Moldova (VEDEȚI AICI) și România (VEDEȚI AICI) la dezbateri ECIPES); 12 membri a Parlamentului Republicii Moldova (9 din care au semnat o scrisoare de susținere (VEDEȚI AICI) și 5 au semnat o adresare către Comisie solicitând aprobarea programului (VEDEȚI AICI)); 150 primari (VEDEȚI AICI), 1000 tineri (VEDEȚI AICI), 70 antreprenori și asociații de business (VEDEȚI AICI);

- a informat periodic: autoritățile centrale din țările Uniunii Europene despre programul ECIPES (VEDEȚI AICI), Comisia Europeană (VEDEȚI AICI), Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European;

- a solicitat respectuos suportul Excelenței Sale, Președintelui României, Domnului Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă subsemnată de 46 organizații a sectorului asociativ și persoanități notorii din Republica Moldova, pentru a convinge Comisia Europeană să redirijeze, direct către cetățenii si localitățile Moldovei, a sumei ratate de autoritățile Republicii Moldova (VEDEȚI AICI).

- au fost onorați să constatăm că propunerile IDEP Moldova, care creează cadru normativ pentru implementarea programului ECIPES de Comisia Europeană, s-au regăsit în textul Raportului Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova (VEDEȚI AICI).

- au dezvoltat și propus textul unei inițiative legislative pentru scutirea taxelor pentru acest program (VEDEȚI AICI).

- acest program ar oferi șansa UE să ajute direct cetățenii moldoveni fără implicarea oricărui actor.

Toate propunerile constructive s-au regăsit în conceptul final al programului ECIPES, pe care Comisia Europeană ar putea să îl pună aplicare începând cu 2021, toți așteaptă susținerea politică a programului din Republica Moldova, pentru ca factorii de decizie din UE, să ia act și pună în aplicare (VEDEȚI AICI)!

Program dezvoltat pentru oameni!

Progresul întrebărilor scrise - AICI, iar a programului ECIPES - AICI, pe scurt explicat - AICI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri