Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

REZULTATE FINALE LA IAŞI: Iohannis 50,66%; Ponta 49,33%. Lovitură pentru PSD

GALERIE
Iohannis si Ponta
  • Iohannis si Ponta
- +

La Iaşi, meciul Iohannis – Ponta a fost tranşat în municipiu. Candidatul ACL a câştigat atât în municipiul reşedinţă, cât şi la scorul general. Diferenţa între cei doi candidaţi a fost de un procent pe întreg judeţul, ajungând însă la peste 20% în municipiu. Faptul pare să se fi datorat îndeosebi mobilizării electoratului din municipiu, unde creşterea numărului de voturi din al doilea tur de scrutin a fost aproape egală cu creşterea în întreg restul judeţului. Totodată, ACL a reuşit să recâştige 10 localităţi din judeţ în care pierduse primul tur de scrutin.

UPDATE ORA 09:35

REZULTATE FINALE OFICIALE ÎN IAŞI:

Iohannis a obţinut la Iaşi 50,66% dintre voturi, iar Ponta 49,33%.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne: 57,94%.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a câştigat alegerile în judeţul Iaşi cu 50,67% din voturi, arată rezultatele finale centralizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) din toate cele 714 sectii de votare din judeţ.

Potrivit reprezentanţilor BEJ Iaşi, Klaus Iohannis a obţinut 207.223 de voturi, adică 50,67%, în timp ce Victor Ponta a primit 201.757 voturi - 49,33%.

Din totalul de 716.405 de alegători ieşeni înscrişi pe listele electorale, s-au prezentat la urne 415.127 - 57,94%.

Pe listele suplimentare au votat 51.082 de persoane, iar 6.142 de buletine de vot au fost declarate nule.

Reprezentanţii ACL Iaşi spun că Iohannis a câştigat detaşat în municipiul Iaşi, la o diferenţă de 20 de procente faţă de Victor Ponta.

Klaus Iohannis a câştigat alegerile şi în oraşul Podu Iloaiei, precum şi în 18 comune din judeţ. În 78 de localităţi ale judeţului, pe primul loc s-a clasat Victor Ponta.

UPDATE ORA 9:00

După numărarea celor mai multe voturi, Klaus Iohannis a fost ales la Iaşi de 51,74% dintre votanţi, iar Victor Ponta a fost ales de 48,25% dintre aceştia.

58,13% dintre ieşeni au ieşit la urne.

UPDATE ORA 2:30

Între cele două tururi de scrutin, reprezentanţii ACL au anunţat ca strategii de campanie contracararea mesajelor negative ale adversarilor şi mobilizarea în special a electoratului din mediul urban. Pentru mediul rural, unde PSD fusese învins în doar 10 localităţi, a fost prevăzută doar suplimentarea numărului de observatori din teritoriu, ca şi a echipelor mobile angajate în blocarea eventualelor tentative de practicare a turismului electoral. Strategia ACL s-a dovedit câştigătoare. Conform numărătorii paralele efectuate azi-noapte de PNL şi PSD, în municipiu, Victor Ponta a primit 74.204 voturi în al doilea tur de scrutin, respectiv 39,84% din totalul voturilor valabil exprimate. Iohannis a fost preferat de 112.069 de alegători, respectiv de 60,16% dintre votanţi.

 
 
Între cele două tururi de scrutin, Ponta a câştigat la Iaşi voturile a încă 22.000 de ieşeni, în timp ce Iohannis şi-a dublat scorul din primul tur, câştigând încrederea a încă 57.504 de ieşeni. Pe întregul judeţ, Ponta a fost votat de 197.738 de alegători, faţă de 150.490 în primul tur. Creşterea de 47.248 de voturi a fost însă mai mică decât ar fi trebuit să fie dacă votanţii altor candidaţi ar fi urmat sfaturile acestora. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu şi-au anunţat susţinerea pentru Victor Ponta, ceea ce ar fi trebuit să-i aducă acestuia la Iaşi încă 48.955 de voturi. De cealaltă parte, Iohannis a primit 204.284 de voturi în al doilea tur de scrutin, faţă de 102.967 de voturi acum două săptămâni. Cele peste 100.000 de voturi în plus depăşesc de două ori şi jumătate cele aproape 40.000 de voturi care i-ar fi fost aduse de susţinătorii Monicăi Macovei sau Elenei Udrea.
Nici în restul judeţului situaţia din primul tur nu s-a repetat. Astfel, în primul tur de scrutin, Ponta l-a depăşit pe Iohannis în 87 din cele 97 de comune şi oraşe, fără municipiul reşedinţă. În al doilea tur de scrutin, numărul victoriilor PSD a scăzut la 77. La cele zece înfrângeri din judeţ suferite de PSD în primul tur, s-au adăugat ieri alte zece. Astfel, oraşul Podu Iloaiei, al cărui primar a trecut recent la PSD, a fost recâştigat de ACL. Au fost recâştigate de ACL şi comunele Tomeşti şi Holboca, localităţi mari, de asemenea cu primari dezertaţi la PSD. Înfrângeri în localităţi câştigate în primul tur au fost înregistrate de PSD şi în Bivolari, Butea, Ciurea, Dagâţa, Mogoşeşti-Siret, Oţeleni, Răchiteni şi Rediu.
 

Situaţia votului în municipiu, pe colegii

 
Colegiul        Ponta      Iohannis
 
C8             37,43%      62,56%
C9             44,41%      55,58%
C10           38,59%      61,41%
C11           37,37%      62,62%
C12           41,40%      58,60%

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri