La alegerile europarlamentare, după numărătoare de până luni seară, alianța PSD-PNL a obținut cel mai mare număr de voturi și în țară, dar și în diaspora.
Locul doi pe lista pentru Parlamentul European este ocupat de AUR, care a obținut aproape 15% din voturi, urmat de ADU și UDMR.
De asemenea, rezultatele preliminare arată că și partidul Dianei Șoșoacă a trecut pragul pentru intrarea în Parlamentul European, unde va merge și independentul Nicolae Ștefănuță.
Rezultate provizorii:
Alianța PSD-PNL – 48,7%
AUR – 14,9%
Alianța Dreapta Unită (ADU) – 8,58%
UDMR – 6,63%
PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA – 5,04%
REPER – 3,67%
Ștefănuță Nicolae-Bogdănel (candidat independent) – 3,04%
Astfel că din partea PSD-PNL capii de listă, Gabriela Firea, Mihai Tudose și Rareș Bogdan, și-au asigurat un mandat în Parlamentul European, cel mai probabil alături de alți 15 colegi de partid.
Din partea AUR sunt toate șansele ca la Bruxelles să meargă Claudiu Târziu, Vasile Cristian Terheș și Gheorghe Piperea.
Surpriza o aduce partidul SOS, care în urma votului îi va trimite în Parlamentul European pentru un prim mandat pe Diana Șoșoacă și Luis Lazarus.
Proiecția pe grupări politice europene
Grupurile Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor şi cel al Partidului Popular European vor obţine câte 11 mandate în România în viitorul legislativ comunitar, Renew va obţine două locuri, iar Verzii unul singur, informează ultima proiecţie a Parlamentului European despre rezultatele alegerilor, preluată de Agerpres.
Practic, conform ultimei centralizări realizate de Parlamentul European la ora locală 14:30 (15:30 ora României), care ţine cont de ultima raportare a rezultatelor preliminare de către Biroul Electoral Central din România, practic Alianţa PSD-PNL îşi asigură două treimi din totalul locurilor alocate României în viitorul legislativ comunitar. Potrivit proiecţiei, S&D va avea 11 eurodeputaţi în România, care provin toţi din rândul PSD. Partidul Popular European va avea la rândul său 11 eurodeputaţi în România, din care opt de la PNL, unul de Partidul Mişcarea Populară (una dintre cele trei forţe din Alianţa Dreapta Unită) şi doi de la Uniunea Democrată Maghiară din România. Grupul Renew Europe va avea doi eurodeputaţi, care provin de la Uniunea Salvaţi România, iar grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană va avea şi ea un loc, după ce candidatul independent Nicolae Ştefănuţă a reuşit să intre în PE. Alte două partide, AUR şi SOS România, care vor obţine cinci şi respectiv două mandate, intră la categoria „Alţii”, întrucât nu sunt încă afiliate unor grupuri politice. Grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) a obţinut la rândul său un mandat în România, întrucât Crtistian Terheş, care a deschis lista AUR, este membru afiliat al acestui grup.
Publicitate și alte recomandări video