De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rinichii unui cadru medical decedat au dat o nouă șansă la viață la doi bărbați

miercuri, 17 iulie 2024, 23:05
4 MIN
 Rinichii unui cadru medical decedat au dat o nouă șansă la viață la doi bărbați

Echipa medicală de la Compartimentul de Transplant al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, a realizat în acest weekend a 23-a intervenție din acest an.

Doi bărbați au primit câte un rinichi, organele fiind donate de familia unui cadru medical decedat în urma unui accident vascular cerebral.

Transplantul care a salvat două vieți

Unul dintre beneficiari, un bărbat de 47 de ani din Onești, județul Bacău, urma să înceapă dializa săptămâna aceasta, iar celălalt, un bărbat de 55 de ani din Broșteni, județul Suceava, făcea dializă de doi ani.

„Nu am crezut niciodată că voi mai avea ocazia să primesc acest rinichi. Într-o duminică am primit un telefon, târziu în noapte, și mi s-a zis să vin urgent aici la spital că s-ar putea să fie un rinichi compatibil cu al meu. Am venit cât am putut de repede, dar n-am crezut că se v-a întâmpla așa ceva. Le mulțumesc din suflet persoanelor celor care au decis să facă asta, să de-a acești rinichi altora care au nevoie”, a declarat Florin Greceanu, pacient din Onești, județul Bacău.

„Am simțit ceva deosebit și mi-a părut bine că mi-a mai dat o șansă la viață să pot merge înainte”, a declarat Corneliu Vasile, pacient Broșteni, județul Suceava.

Colectarea organelor: o colaborare internațională

Daniel Andoni, medic primar Clinica de Urologie și Transplant Renal a explicat că totul a început duminică dimineața, în urma unui telefon. Ulterior s-a prezentat la spital pentru a pleca spre Spitalul din Moinești împreună cu colegii de la chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Acesta a spus că recolta a început în jurul orei 12:30. Însă, aceștia nu au fost singurii care au recoltat organele fostului cadru medical, de față fiind prezenți colegi și din alte țări. Colegii din Germania au prelevat plămânii, iar colegii din Croația au prelevat inima. În continuare, ajungi la Iași, intervențiile începute simultan au durat aproximativ 5 ore.

Transplanturile în România: o necesitate urgentă

„Este un scor foarte detaliat în care să ne uităm la vechimea în dializă, vechimea pe lista de așteptare, cea mai bună potrivire, faptul că nu sunt alte comorbidități care să pună pacientul în pericol și succesul intervenției. Pacientul este văzut de către echipa de nefrologie, de către echipa de chirurgi, de către echipa de anesteziști și la sfârșit se face un tabel cu un scor foarte amănunțit. Sigur, este nevoie și de dorința pacientului, pentru că permanent avem oameni pe care îi chemăm și spun că se mai gândesc. Programul Național oferă o șansă, dar pacienții trebuie să-și asume și un anumit regim ulterior, recent am aflat că un pacient s-a simțit atât de bine încât a considerat că nu mai are nevoie de pastile după transplant, deci cumva trebuie să fie o anumită disciplină din partea din partea lor”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași subliniază faptul că, în total, anul acesta avem efectuate 23 de intervenții de transplant. Dintre aceste 23 de intervenții, opt sunt de la donatori vii. Acesta a spus că cifră este ușor mai mică decât cifra de anul trecut. În total, anul trecut au fost 55 de intervenții, iar 27 dintre ele au fost efectuate  până în luna iulie.

„În weekend au fost efectuate două intervenții de transplant. Primul pacient, un bărbat de 47 de ani din Onești, a primit unul dintre rinichii transplantați. Al doilea pacient, un bărbat de 55 de ani din Suceava, suferă de o boală genetică moștenită și se află în program de dializă de doi ani. În prezent, ambii pacienți sunt în secția de transplant, unde se recuperează după intervenții. Ne dorim ca centrele regionale de identificare a potențialilor donatori din fiecare județ să fie active și să contribuie la această activitate, astfel încât numărul pacienților de pe lista de așteptare să scadă. Fără ajutorul lor și fără identificarea pacienților potențial donatori, acest număr nu poate fi redus semnificativ, iar pacienții de pe lista de așteptare nu au nicio șansă. În prezent, vorbim de peste 400 de pacienți pe lista de așteptare. Sunt pacienți tineri, ultimul internat în garda de ieri, de doar  41 de ani. Acești pacienți pot avea o șansă la transplant doar dacă se identifică un donator și primesc un rinichi transplantat”, a declarat Ionuț Nistor.

Citiți și: 

Etichete: barbati, rinichi, transplant

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii