Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rinita de sarcină: de ce multe femei simt că au nasul „înfundat” pe parcursul sarcinii

GALERIE
Dr Camelia Andrei
  • Dr Camelia Andrei
- +

Dr. Camelia Andrei, medic specialist ORL, Arcadia: Foarte multe femei simt ca au nasul „înfundat” pe parcursul sarcinii. Această patologie poartă denumirea de rinită de sarcină sau non-alergică. 

Femeile care suferă de astm sau alergii sunt mult mai susceptibile să dezvolte în timpul sarcinii o simptomatologie agravată, în special în ultimul trimestru. De cele mai multe ori, problema se rezolvă în aproximativ 10 zile după nașterea bebelușului.
 
Rinita de sarcină se caracterizează prin:
• congestie nazală - simptom care cauzează dificultate în respirație și insomnie;
• secreții nazale abundente, apoase - curg „picături” din nas;
• strănuturi;
• infecții sinusale;
• infecții otice - otita medie seroasă e cea mai frecventă complicație.
 
S-au efectuat studii care au demonstrat că această congestie a nasului din timpul sarcinii poate duce la scăderea calității vieții viitoarelor mame, iar in cazurile severe poate fi periculoasă pentru făt (în special la femeile care au și astm ca boală de fond). Unele studii au demonstrat că 39% din femeile însărcinate prezintă congestia nasului și alte simptome de rinită. Cauza rinitei de sarcină nu este pe deplin elucidată și se consideră că este dezvoltată din cauza nivelurilor crescute de estrogen și progesteron. Această teorie a fost susținută și de faptul că unele femei prezintă simptomele nazale și în timpul ciclului menstrual. Simptomele rinitei non-alergice au fost raportate și în cazul folosirii contraceptivelor orale.
 
Congestia nazală poate duce la complicații cum ar infecțiile otice care ar putea necesita tratament antibiotic. Menținând congestia sub control, putem preveni aceste infecții. 
 
Având în vedere posibilitățile reduse de tratament pentru perioada sarcinii, pot fi recomandate următoarele terapii alternative:
• hidratare suficientă;
• folosirea unui umidificator;
• exerciții fizice ușoare;
• menținerea într-un plan ridicat a capului, pe pernă, în timpul somnului;
• folosirea unui sistem de irigare a nasului, la recomandarea medicului; 
• folosirea de soluții saline - ser fiziologic sau apă de mare pentru a mai opri secrețiile nazale;
• evitarea expunerii la agenți care declanșează orice alergie cunoscută.
Dacă măsurile acestea alternative nu sunt suficiente, la indicația medicul ORL-ist pot fi recomandate o serie de tratamente, considerate relativ sigure pentru folosirea de către femeile însărcinate:
• corticosteroizi pe cale nazală (inhalați) foarte frecvent folosiți pentru tratamentul astmului la femeile însărcinate pot fi folosiți și în controlul simptomelor nazale non-alergice;
• decongestionantele nazale sunt foarte eficiente în decongestia nazală temporară. Ele pot fi folosite foarte rar sau chiar deloc în primul trimestru. 
 
Pentru a avea o sarcină sănătoasă, nu se recomandă administrarea de medicamente noi, chiar dacă sunt eliberate fără prescripție din farmacii, fără ca acestea să fie aprobate de medic.
 
Rinita de sarcină trebuie diagnosticată de medic, singurul în măsură să indice tratamentul adecvat.
 
Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri