Risc de infecţii nosocomiale la Clinica Marelui Ars abia inaugurată de ministrul Sănătăţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce primul pacient a ajuns în vechile spaţii improvizate

Risc de infecţii nosocomiale la Clinica Marelui Ars abia inaugurată de ministrul Sănătăţii

GALERIE
Marele Ars
  • Marele Ars
- +

Un bătrân a fost transferat de la Mureş, dar nu a fost internat în saloanele noi. „Din păcate, noul sediu al clinicii nu are avizul DSP din punctul de vedere al probelor epidemiologice. Probele au fost luate pe 18 octombrie, iar rezultatul a venit pe 23 octombrie ca fiind neconform”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD.

Un bărbat în vârstă de 80 de ani a fost transferat de la Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi după ce a suferit arsuri pe 4% din suprafaţa feţei. Deşi, ca tipologie medicală, acesta nu se încadrează în specificul Marelui Ars, clinica proaspăt inaugurată deţine paturi destinate celor care prezintă arsuri în proporţie de mai puţin de 20% din corp. Bărbatul a fost internat în spaţiile improvizate în care clinica funcţionează acum şi după inaugurare. Motivul a fost explicat foarte clar: pericol de infecţii nosocomiale la noua clinică.

Pentru a putea fi transportat în siguranţă, medicii au trebuit să-l anestezieze pe pacientul din Mureş, iar transferul s-a realizat cu aeronava SMURD, recent intrată în dotarea unităţii medicale. “Motivul pentru care s-a ales aeronava, şi nu elicopterul, a fost determinat de condiţiile meteorologice, respectiv ceaţa. Aeronava a plecat de la Bucureşti, a aterizat la Târgu Mureş, a luat pacientul şi s-a decis să se transfere la Iaşi tocmai pentru că s-a inaugurat această clinică. Din păcate, noul sediu al clinicii nu are avizul DSP din punctul de vedere al probelor epidemiologice. Probele au fost luate pe 18 octombrie, iar rezultatul a venit pe 23 octombrie ca fiind neconform. Mâine (astăzi - n.r.) se vor lua din nou probe şi se vor aştepta rezultatele”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi şi purtător de cuvânt al Spitalului “Sfântul Spiridon”.

Aceasta a adăugat că starea bărbatului este în acest moment stabilă, şi după verificări nu prezintă arsuri bronhoaeriene care să-i pună viaţa în pricol. Precizăm că, de câţiva ani, medicii de la această clinică îşi fac meseria în spaţii improvizate, în saloane şi săli de operaţie care aparţin altor clinici. Cele două săli de operaţie funcţionează una în fostul cabinet al unui medic oftalmolog, iar cealaltă în sala de operaţie de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială. Situaţia din Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Iaşi a fost determinată de închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“, în aprilie 2011, şi integrarea clinicilor acestuia în structura Spitalului „Sfântul Spiridon“. De atunci şi până acum, clădirea în care acum funcţionează Clinica Marelui Ars a urmat un proces de reabilitare, proces care a durat până în 2017 şi care a costat 40 milioane de lei.

La aceste costuri se adaugă şi banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru aparatură, respectiv 11,5 milioane de lei, achiziţii care însă s-au întins pe parcursul a doi ani. Noua Secţie de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Arşi a fost inaugurată cu mare fast pe 16 octombrie, dată amânată de câteva ori tocmai pentru a fi prezent ministru Sănătăţii, Sorina Pintea. După ceremonie, secţia s-a închis pentru dezinfecţie. Deşi, potrivit declaraţiilor făcute de managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“, ec. Ioan Bârliba, procesul de dezinfecţie s-a încheiat, secţia nu a fost în stare să-şi deschidă porţile pentru primul pacient. Chiar dacă bătrânul din Mureş a suferit arsuri medii, acesta putea să fie teoretic transferat direct în Clinica Marelui Ars deoarece secţia adăposteşte şi 10 paturi destinate pacienţilor care prezintă arsuri în proporţii de mai puţin de 20% din corp. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.