Riscul de a muri de boli cardiovasculare, influenţat de luna în care te-ai născut?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Riscul de a muri de boli cardiovasculare, influenţat de luna în care te-ai născut?

GALERIE
boli cardiovasculare
  • boli cardiovasculare
- +

Un grup de cercetare condus de Eva Schernhammer, șeful Diviziei de Epidemiologie a Centrului de Sănătate Publică al MedUni din Viena, a analizat acum datele din „Studiul de sănătate a asistentelor” și a arătat că într-adevăr pare să existe o corelație între luna nașterii și mortalitatea bolilor cardiovasculare.

 Studiul arată că femeile care s-au născut în decembrie au un risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare decât femeile născute între martie și iulie. Studiul a fost publicat în prestigiosul British Medical Journal. Existau deja suspiciuni cu privire la o posibilă corelație între luna nașterii și probabilitatea de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Grupul de cercetare condus de epidemiologul Eva Schernhammer a luat acum date din „Nurses’ Health Study”, un studiu longitudinal din SUA care se desfășoară din 1976, ca bază pentru studiul său prospectiv de cohortă. Una dintre ipotezele biologice pentru corelarea dintre boala cardiovasculară fatală și anotimpul în care s-a născut o persoană este o posibilă deficiență de vitamina D la naștere, care ar varia în funcție de luna nașterii.

O altă ipoteză este că statutul socio-economic mai ridicat, care a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, ar putea conduce la preselectarea unei nașteri de iarnă în familiile mai bogate. Studiul a implicat compararea datelor de la 116.911 femei, care au lucrat ca asistente medicale. Cercetătorii au analizat mortalitatea generală, precum și decesele cauzate în special de boli cardiovasculare. Au fost construite trei modele multivariabile pentru a permite o investigare mai atentă a factorilor de risc: mai întâi standardizate în funcție de vârstă și apoi extinse pentru a include factorii de risc socio-economici, cum ar fi educația, circumstanțele financiare, stilul de viață și comportamentul de fumat. Un al treilea model a inclus, de asemenea, factori precum greutatea corporală, nivelul de colesterol și activitatea fizică și/sau fitness.

Un total de 43.248 de decese au fost înregistrate pe parcursul a 38 de ani, 8.360 dintre acestea fiind asociate cu boli cardiovasculare. Nu a fost găsită o corelație semnificativă între mortalitatea generală (care a inclus și cancerul ca o cauză a decesului) și luna nașterii sau sezonul nașterii. Cu toate acestea, mortalitatea asociată cu bolile cardiovasculare a fost mai mare în rândul femeilor născute primăvara și vara decât în rândul femeilor care s-au născut toamna și iarna. Cea mai scăzută rată a mortalității a fost găsită în rândul femeilor născute în decembrie și cea mai mare dintre cele născute în aprilie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.