Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Riscul de a muri de boli cardiovasculare, influenţat de luna în care te-ai născut?

GALERIE
boli cardiovasculare
  • boli cardiovasculare
- +

Un grup de cercetare condus de Eva Schernhammer, șeful Diviziei de Epidemiologie a Centrului de Sănătate Publică al MedUni din Viena, a analizat acum datele din „Studiul de sănătate a asistentelor” și a arătat că într-adevăr pare să existe o corelație între luna nașterii și mortalitatea bolilor cardiovasculare.

 Studiul arată că femeile care s-au născut în decembrie au un risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare decât femeile născute între martie și iulie. Studiul a fost publicat în prestigiosul British Medical Journal. Existau deja suspiciuni cu privire la o posibilă corelație între luna nașterii și probabilitatea de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Grupul de cercetare condus de epidemiologul Eva Schernhammer a luat acum date din „Nurses’ Health Study”, un studiu longitudinal din SUA care se desfășoară din 1976, ca bază pentru studiul său prospectiv de cohortă. Una dintre ipotezele biologice pentru corelarea dintre boala cardiovasculară fatală și anotimpul în care s-a născut o persoană este o posibilă deficiență de vitamina D la naștere, care ar varia în funcție de luna nașterii.

O altă ipoteză este că statutul socio-economic mai ridicat, care a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, ar putea conduce la preselectarea unei nașteri de iarnă în familiile mai bogate. Studiul a implicat compararea datelor de la 116.911 femei, care au lucrat ca asistente medicale. Cercetătorii au analizat mortalitatea generală, precum și decesele cauzate în special de boli cardiovasculare. Au fost construite trei modele multivariabile pentru a permite o investigare mai atentă a factorilor de risc: mai întâi standardizate în funcție de vârstă și apoi extinse pentru a include factorii de risc socio-economici, cum ar fi educația, circumstanțele financiare, stilul de viață și comportamentul de fumat. Un al treilea model a inclus, de asemenea, factori precum greutatea corporală, nivelul de colesterol și activitatea fizică și/sau fitness.

Un total de 43.248 de decese au fost înregistrate pe parcursul a 38 de ani, 8.360 dintre acestea fiind asociate cu boli cardiovasculare. Nu a fost găsită o corelație semnificativă între mortalitatea generală (care a inclus și cancerul ca o cauză a decesului) și luna nașterii sau sezonul nașterii. Cu toate acestea, mortalitatea asociată cu bolile cardiovasculare a fost mai mare în rândul femeilor născute primăvara și vara decât în rândul femeilor care s-au născut toamna și iarna. Cea mai scăzută rată a mortalității a fost găsită în rândul femeilor născute în decembrie și cea mai mare dintre cele născute în aprilie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri