Riscul de a ne ineca la mal

marți, 06 noiembrie 2007, 21:18
3 MIN
 Riscul de a ne ineca la mal

De citeva zile, autoritatile de la Bucuresti au intrat in fierbere. La virful puterii s-a descoperit ca romanii din strainatate, neglijati de institutiile propriei tari, au de infruntat dispretul altor natii. Guvernele din ’90 incoace s-au facut ca ploua dupa ce mai toti cei care au incercat sa-si faca un rost in afara s-au izbit de reticenta multor europeni, speriati, la rindul lor, de apucaturile unor indivizi fara capatii care ne-au facut numele de ris.

Acum, italienii ne-au confirmat ca ce e prea mult strica: nemtii n-au avut parte de calvarul italienilor pentru ca romanii nu le-au agreat limba si, in consecinta, la ei au ajuns mai putine "uscaturi" decit in peninsula. In acelasi timp, celor veniti in Germania cu gindul la furat le-a venit greu sa se adapteze modului de viata civilizat al nemtilor, astfel ca erau usor de identificat si de trimis pachet inapoi in Romania. Dar Italia s-a dovedit un paradis pentru acestia.

La urma urmei, cine se aseamana se aduna. Tot ce se gaseste in Romania se vede si in Italia: birocratie, nepasare, coruptie. Incet incet, defularea populatiei si-a schimbat tinta, trecind de la ineficienta politicienilor de la Roma la abundenta delincventilor care s-au strecurat printre imigrantii romani de buna-credinta. Tolerati multa vreme de fortele de ordine italiene, infractorii romani au cistigat notorietate, detronind chiar lupta anti-mafia in relatarile ziarelor din peninsula. Chiar si editiile de ieri ale ziarelor pastreaza cap de afis efectele decretului de expulzare, iar capturarea Nasului Cosa Nostra este prezentata in plan secund.

Moartea Giovannei Reggiani a turnat gaz pe foc, italienii raspunzind cu manifestatii, amenintari si chiar atacuri xenofobe. Cu exceptia ministrului de Externe, care a gafat grabindu-se sa-i condamne public la deportare in desertul egiptean pe cei care comit infractiuni gen Mailat, Guvernul de la Bucuresti a raspuns bine situatiei, dar tirziu. Indiferenta din ultimii ani fata de problemele romanilor emigranti si ezitarea manifestata in primele zile de la declansarea crizei italo-romane risca sa-i coste si pe cei care isi vad de treaba nu numai in Italia, dar si in alte state.

Si, cum un necaz nu vine niciodata singur, Cabinetul Tariceanu are probleme acum si in tara, dupa ce Banca Nationala a anuntat o depasire a tintei de inflatie cu aproape 50%. Este nota de plata a iresponsabilitatii clasei politice. Declinul a devenit evident dupa momentul aderarii, 1 ianuarie 2007. Romanii ramasi in tara se confrunta cu efectele incoerentei Guvernului, chinuit de amenintarea clauzei de salvgardare pe agricultura, dar mindru sa aplice o taxa (cea de prima inmatriculare) in dispretul avertismentelor Comisiei Europene.

Din pacate, sanse ca romanii sa iasa cu fruntea sus indiferent unde s-a afla – in Italia sau in Romania – nu se intrevad in perioada imediat urmatoare. Interesele personale ale parlamentarilor vor tine Cabinetul Tariceanu la putere inca cel putin un an. La fel si Guvernul Prodi, care se bucura de o majoritate parlamentara foarte subtire, va face tot posibilul sa se mentina la putere, chiar daca pentru asta va face spectacol cu politica anti-imigratie si cu expulzarile.

Ce pot face romanii in aceste conditii? Nu prea au de ales: cei de afara sa continue sa indure umilintele din partea strainilor, cei din tara sa fie umiliti in continuare de propriii alesi. Moartea italiencei doar ne-a reamintit cit de neinsemnati raminem pina cind vom reusi sa trecem puntea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii