Riscul de sinucidere în pandemie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Riscul de sinucidere în pandemie

GALERIE
cozmin mihai
  • cozmin mihai
- +

Am traversat o perioadă grea și încă nu am încheiat-o. Perioada aceasta pandemică și-a pus amprenta asupra psihicului nostru, sănătatea multora având de suferit. Restricționarea, izolarea și impunerea atâtor reguli stricte au influențat starea psihică a oamenilor. Peste toate acestea, frica de infectare personală cât și a celor dragi cu noul virus au reprezentat motive serioase pentru care sănătatea psihică a multora a avut de suferit.

Familia și prietenii - primii salvatori

Cei apropiați reprezintă primii diagnosticieni pentru ruda sau pentru prietenul lor. La primele semne de schimbări comportamentale, de tulburare psihică, aceștia pot da mai departe semnalul de alarmă pentru ajutorul celui aflat în suferință. Starea depresivă, fără chef de viață, fără a simți nicio plăcere, tristețea nesfârșită, ștergerea zâmbetului, plânsul și în unele cazuri gândurile negre împărtășite sau nu cu cei din jur reprezintă primele semne că situația se poate agrava și că este nevoie de un consult psihiatric. Pe lângă toate acestea, frica continuă și îngrijorările excesive, incontrolabile, care se regăsesc în tabloul anxietății pot însoți simptomele depresive. Atacurile de panică își pot face și ele simțite prezența printr-o teamă intensă, de necontrolat, cu palpitații, neliniște, în care inima își crește ritmul înspăimântător, transpirații, slăbiciune, greață, amețeli, simptomele acestea putând varia de la o persoană la alta. Insomniile de adormire, în care ne este foarte greu să adormim la ora potrivită, cele mediene în care somnul își întrerupe activitatea sau cele terminale în care ne trezim mult mai devreme decât ne-am dori, adesea însoțesc acest tablou pandemic. Pe lângă toate acestea, se pot strecura și suspiciunea, interpretativitatea, calea spre o psihoză pandemică fiind una destul de scurtă.

Simptomatologia psihiatrică în absența tratamentului își oprește cursul firesc de evoluție în cazuri restrânse iar de cele mai multe ori, aceasta își face mendrele curgând în cascadă și acaparând în drumul ei mai multe simptome. Aceste simptome se închistează, se cronicizează și formează tulburările psihice pe care numai un specialist le poate trata.

Așadar, toți cei aflați în această situație în care simțiți că nu vă mai puteți gestiona unele dintre problemele descrise mai sus, cereți ajutorul unui specialist. Conștientizarea și adresabilitatea către un psihiatru reprezintă primul pas spre vindecare. Eliberarea sufletească precum o spovedanie în cabinetului unui specialist este foarte importantă și reduce tensiunea acumulată în perioada stresantă. Pe mai departe, este treaba specialistului în sănătatea mintală de a rezolva și de a readuce la realitatea de altădată pe cel aflat în suferință.

Cât privește ajutorul celor din jur, acesta poate fi unul primordial de cele mai multe ori. Persoana aflată în suferință psihică poate nu își mai găsește resursele necesare de a cere ajutorul sau poate nici nu mai crede că este posibil vreun ajutor în situația sumbră și dezolantă a sufletului său.

Suicidul – epuizarea ultimei speranțe

Ultimul stadiu ireversibil al unui episod psihic este suicidul. Atunci când simți că nimic nu se mai poate face, că toate ieșirile s-au închis și labirintul sufletesc nu îți mai dă niciun semn de rezolvare, gândurile negre se aștern peste mintea ta și nu îi mai dau scăpare. Poți vedea asta ca pe o eliberare și ca pe un stadiu de încheiere al tuturor conflictelor cu viața. Dar suicidul nu reprezintă drumul cel bun, ci însumează toată durerea și chinul pentru cei dragi, pentru familie și pentru victimă. Viața ne este dată să o trăim și să o înfruntăm cum se cuvine atunci când este cazul.

Fragilitatea emoțională a unora dintre noi reprezintă punctul de plecare al leziunilor sufletești. Incapacitatea de a face față într-o lume crudă și incapabilă de a înțelege neputința și lipsa capacității de a răzbate, îi face pe unii dintre noi să îngenuncheze în fața vieții. De multe ori dezinteresul celor din jur de a asculta și de a oferi ajutor, absența unui prieten salvator, face ca drumul rezolvărilor să se fractureze mult prea devreme. Un gol imens lăsat în urmă, plecarea unei persoane care putea să facă bine și să întregească umanitatea acestei țări, toate se sfârșesc și tot ce rămâne este durere și dezamăgire.

Simptomatologia psihiatrică prinde rădăcini în perioada pandemică și de aceea este bine să conștientizăm că a fost și încă mai este o perioadă mult încercată pentru noi. Dacă vreunul dintre noi nu reușește să parcurgă această perioadă de unul singur, este indicat să ceară ajutorul și să își ofere o șansă la viața de altădată.

Ruminațiile autolitice și tentativele de suicid pot fi rezolvate și se poate preveni astfel stadiul ireversibil despre care v-am scris. Consultul unui specialist, un tratament adecvat și o terapie de durată reprezintă rețeta vindecării. Cereți ajutorul și nu lăsați gândurile negre să vă schimbe viața.

Medic psihiatru

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.