Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presa (P)

Riscuri și consecințe economice și financiare.Ne dorim prețuri decente, corecte pentru medicamente și alimente de bază (P)

GALERIE
gavrila 2 apr
  • gavrila 2 apr
- +

Decizia privind decretarea stării de urgență, demers logic și necesar, a declanșat, în cascadă, o serie de efecte nefaste pentru populație. Prețurile produselor de pe rafturile magazinelor au explodat într-o perioadă de două săptămâni, într-un ritm alert, puțin controlabil, aspect care ne îngrijorează și transmite un semnal de alarmă și de anticipare a unei posibile crize financiare.

Am solicitat Guvernului, alături de alți colegi parlamentari ai Partidului Social Democrat, o menținere a unui echilibru privind prețurile medicamentelor și ale alimentelor de bază, iar grupul parlamentar social-democrat a pregătit o astfel de inițiativă legislativă, care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților.

Ne menținem cu fermitate punctul de vedere: tentativele de speculă nu trebuie acceptate sub nicio formă, în perioade dificile de criză, iar Guvernul trebuie să intervină eficient, cu măsură, fără să afecteze piața economică, regulile și logica acesteia, dar să țină cont și de contextul actual și de vulnerabilitățile populației. O posibilă plafonare/reglementare a prețurilor trebuie realizată la valoarea celor existente înainte de declanșarea stării de urgență, cu atenție mai ales la adaosurile comerciale practicate.

În privința medicamentelor, Guvernul României trebuie să încurajeze o politică a prețurilor care să permită accesul facil la aceste produse de o importanță uriașă în perioada de pandemie. Se recomandă ca preţurile medicamentelor, ale materialelor și echipamentelor medicale să fie monitorizate, urmărind accesibilitatea și nivelul rezonabil, pe perioada stării de urgenţă, dar şi în etapa următoare, pentru încă 90 de zile de la încetarea acesteia. Demersurile și inițiativele legislative ale Partidului Social Democrat votate cu succes în Senat vor fi analizate și completate riguros în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmărind echilibrul între perspectiva producatorilor, legile pieței și necesitatea, urgența acestor produse vitale la nivel național și internațional, pe fondul pandemiei actuale.

Majoritatea analiștilor prezintă un scenariu sumbru în raport cu evolutiile economice si financiare post epidemie, afirmând faptul că după această criză medicală, pe care o dorim depasita cu bine, urmează o noua criză, economică și financiară. Indiciile sunt clare și conduc spre o asemenea direcție - șomajul tehnic masiv în România, măsuri financiare ineficiente până în prezent, strategii economice puțin convingătoare, spectrul șomajului ulterior, scumpiri de prețuri la alimentele de bază etc., toate aceste costuri vor consuma mult din resursele financiare ale românilor. Se completează scenariul cu o ipoteză care poate să fie adevarată: momentul intrării în criza financiară este cel reprezentat de diminuarea infecțiilor cu virusul COVID-19, după o perioadă în care România, dar și alte țări europene, se vor redresa greu din perspectivă economică și își vor diminua rezervele financiare.

Multe din aceste previziuni se regăsesc și astăzi, într-o anume măsură: Institutul Național de Statistică afirmă faptul că peste 50% din întreprinderile mici și mijlocii își reduc activitatea sau se închid, iar majoritatea băncilor importante din România estimează o contracție economică, la nivel de companii mari sau mici.

Guvernul României trebuie să își asume o atitudine fermă și să gândească în mod serios și competent o urgentă rectificare bugetară pentru anul 2020, întrucât proiecția inițială a bugetului nu corespunde cu evoluțiile și necesitățile actuale în plan social, dar și economic ale României.

Trebuie continuat efortul de a atrage noi fonduri de la Uniunea Europeană, fonduri utilizate în mod eficient. România trebuie să fie prudentă în privința împrumuturilor și a efectelor inevitabile pe termen mediu, se impune de asemenea o creionare a politicilor sociale și financiare, gândind în perspectiva anilor 2020-2021, nu doar prin raportări limitate la situația actuală.

De aceea PSD susține legislativ și propune, pentru votul final în Camera Deputaților, următorul pachet de măsuri pentru români și firmele românești, cu o serie de consecințe economice și financiare favorabile:

• Amânarea, la cerere, până la sfârșitul anului a plății ratelor bancare, fără dobânzi și fără penalități;

• Susținerea angajaților firmelor afectate prin plata de către stat a unui șomaj tehnic de 75% din salariu;

• Amânarea obligațiilor de plată a contribuțiilor sociale pentru firmele afectate;

• Amânarea, timp de trei luni, a plăților la utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru cetățeni;

• Suspendarea plății chiriei pentru sediile de firme afectate;

• Scăderea taxei clawback la 15% pentru medicamentele produse în România.

Nevoia de eficiență, de analiză rațională și competentă este esențială, fiind condiția redresării sociale în timpuri dificile. În acest sens, este sugestiv avertismentul formulat de A. Einstein, ”incompetența reprezintă criza reală”...

 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri