
Riscurile „ronțăitului” între mese, explicate de nutriționistul ieșean Rada Baltag. Cele alte greșeli mai facem în privința alimentației

Rada Baltag, nutriționist și dietetician, atrage atenția asupra celor mai frecvente greșeli întâlnite în rândul pacienților: „ronțăitul” între mese, consumul de alimente seara și lipsa hidratării.
Potrivit acesteia, cheia pentru corectarea acestor obiceiuri începe cu conștientizarea și înțelegerea importanței unui program echilibrat, în care pauzele de masă să ocupe un loc bine definit în rutina zilnică.
„Am consumat doar un biscuit”
Nutriționistul explică faptul că ronțăitul frecvent este adesea folosit ca un „pansament” alimentar, înlocuind sau amânând o masă principală. În locul unui prânz sau cinei echilibrate, mulți preferă gustările, care, de cele mai multe ori, sunt produse hiperprocesate și hipercalorice. De exemplu, în timpul discuțiilor, pacienții menționează că au consumat „doar un biscuit”, fără să realizeze că acesta conține adesea ingrediente precum unt sau margarină, făină, zahăr adăugat și sare. Astfel, alegerile alimentare tind să se îndrepte către produse ultraprocesate, fără o atenție reală la compoziția și calitatea acestora.
„Lipsa hidratării reprezintă un subiect frecvent în discuțiile din cadrul consultațiilor de evaluare. Consumul insuficient de apă poate duce la simptome precum dureri de cap, amețeli, lipsă de energie și chiar la creșterea poftei de dulce”, a precizat nutriționistul.
Mulți oameni sar peste pauza de prânz
Rada Baltag atrage atenția asupra obiceiului de a mânca în exces seara, un comportament pe care mulți îl recunosc drept nociv, mai ales atunci când se trezesc fără energie, balonați sau cu o senzație de greutate la stomac. Deși sunt conștienți de aceste efecte, oamenii ajung să consume cea mai mare cantitate de alimente la cină, din cauza unui program încărcat și a meselor amânate pe parcursul zilei, cu gândul că „vor mânca bine acasă”. Astfel, masa de seară devine prea bogată, iar senzația intensă de foame îi determină să facă alegeri alimentare nesănătoase. Problema nu se oprește aici – după cină, mulți continuă să ronțăie diverse gustări, chiar și până cu 20 de minute înainte de culcare.
„Mulți pacienți îmi spun că au pauză de masă, dar preferă să o sară pentru a termina diverse sarcini. Practic, își pun mereu responsabilitățile pe primul loc și se neglijează pe ei înșiși. Însă, această amânare ajunge să îi coste: mai târziu apare foamea intensă, care duce la ronțăieli nesănătoase. De aceea este important să ne acordăm timp pentru prânz. O masă completă, luată la pachet, poate fi consumată în doar 20-30 de minute, după care ne putem continua activitățile cu energie și claritate”, a explicat Rada Baltag.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Publicitate și alte recomandări video