De Sănătate

Punem punctul pe știi

RMN sau Computer Tomograf? Recomandările medicilor pentru alegerea celei mai bune investigații imagistice

duminică, 26 mai 2024, 14:41
4 MIN
 RMN sau Computer Tomograf? Recomandările medicilor pentru alegerea celei mai bune investigații imagistice

Majoritatea persoanelor au avut nevoie, chiar și în prima parte a vieții, de o investigație de imagistică medicală. Fie că a fost vorba de tomografie computerizată (CT) sau de rezonanță magnetică nucleară (RMN), medicul a recomandat investigația specifică pentru diagnosticarea și confirmarea bolii, monitorizare pe durata tratamentului sau în unele cazuri, pentru stadializarea tumorilor maligne. Deși ambele tehnici sunt utilizate pentru a obține imagini din interiorul corpului uman, există totuși diferențe în modalitatea de capturare a secvențelor, dar și în alegerea afecțiunilor pentru care sunt recomandate.

Dr. Cătălina Ciolpan este medic primar radiologie și imagistică medicală cu o experiență de peste 20 de ani. Specialistul consideră că dincolo de scanarea de tip CT sau RMN pentru un diagnostic corect și complet, cheia succesului e colaborarea interdisciplinară dintre specialitățile implicate în rezolvarea cazului.

„Computerul tomograf iubește osul”

Computerul tomograf folosește raze X și o tehnologie computerizată avansată pentru a obține un număr mare de imagini din diverse unghiuri, totul pentru a detecta o multitudine de leziuni și boli. Este o investigație contraindicată femeilor însărcinate deoarece conține o doză de iradiere care poate duce la afectarea fătului. O altă contraindicație pentru această examinare o au persoanele alergice. În anumite cazuri, medicul poate recomanda administrarea unei substanțe de contrast cu iod care îmbunătățește calitatea imaginilor, dar care poate provoca alergii.

„Deoarece substanța de contrast folosită în examinarea CT conține iod, în întrebările de bază atunci când realizăm consimțământul informat al pacientului dorim să aflăm dacă mănâncă nuci verzi sau dulceață de nuci, dacă a folosit vreodată betadină, care conține iod, și dacă a existat vreo reacție alergică după utilizarea ei. Atunci când avem răspunsuri pozitive, examinarea este contraindicată pentru că există posibilitatea de reacție adversă sau chiar de șoc anafilactic la contrastul iodat”, a explicat dr. Cătălina Ciolpan.

Scanarea CT este utilizată pentru a vizualiza structurile mai dense precum oasele și structurile osoase, fracturile și leziunile.

„Pentru caracterizarea unei leziuni osoase recomandat este CT-ul. Pentru vizualizarea structurii ligamentare sau a meniscurilor se face RMN. Și în examinarea patologiei pulmonare apelăm la tomografia computerizată, care a fost folosită pe scara largă în pandemie în monitorizarea pacienților post-COVID”, a punctat dr. Cătălina Ciolpan. Computerul tomograf mai este recomandat în cazul traumatismelor craniene sau a celor de la nivelul organelor interne, pentru stadializarea preoperatorie a unui cancer descoperit sau pentru urmărirea post operatorie.

dr. Cătălina Ciolpan

dr. Cătălina Ciolpan

„Folosim examinările CT și pentru patologia neurologică, în special în patologia de urgență, pentru a exclude un accident vascular cerebral. Pentru a face o examinare CT, pacientul trebuie să își verifice înainte de investigație funcția renală, iar ureea și creatinina trebuie să fie în limite normale. Medicația orală pentru diabet este întreruptă cu trei zile anterior examinării. Trebuie să oprească tratamentul și pacienții cu mielom multiplu și cei cu patologia tiroidiană care au medicație de substituție hormonală”, a mai spus specialistul.

„Rezonanța magnetică nucleară, regina imagisticii nucleare”

Rezonanța magnetică nucleară este o metodă de diagnostic non-invazivă, nedureroasă și reprezintă una dintre cele mai avansate investigații imagistice. Nu folosește razele X, ci câmpul electromagnetic. Ca urmare, este o opțiune și pentru femeile însărcinate, începând din al doilea trimestru de sarcină.

Scanarea prin RMN oferă medicului radiolog imaginile detaliate și de mare precizie ale organelor și țesuturilor, fiind o metodă de diagnostic și monitorizare a numeroase afecțiuni precum boli neurologice, musculoscheletale, abdominale, pelvine, afecțiuni ale coloanei și ale vaselor de sânge. RMN-ul se poate face nativ sau cu injectarea substanței de contrast. Aceasta ajută specialistul să obțină informații importante și imagini mai clare, fiind indicată în diagnosticul tumorilor, precum și în evaluarea răspunsului la tratament în boala oncologică.

Substanța de contrast nu este pe bază de iod, ci foloseste Gadolinium, un metal rar; studiile au arătat că este mai ușor tolerată de organism, iar reacțiile adverse sunt extrem de rare.

„De exemplu, un accident vascular ischemic poate să nu fie văzut la CT în primele 24 – 48 de ore, dar se vizualizează la RMN. Folosim această investigație imagistică în patologia tumorală, în procesele expansive intracraniene, în diagnosticul bolilor demielenizante precum scleroza multiplă. E o boală neurologică frecventă la femei și leziunile demielenizante nu pot fi vizualizate decât prin această examinare. RMN-ul este o metodă de selecție în patologia tumorală la nivelul pelvisului atât la femei, pentru tumorile ovariene, cancerul de col uterin, cât și în cancerul de prostată la bărbați. Fără  o stadializare preoperatorie a cancerului de prostată prin RMN nu este indicat ca acesta să fie operat. Diagnosticul e pus prin biopsie, iar stadializarea prin RMN. Și pentru patologia tumorală de tub digestiv (cancer gastric sau de colon) RMN-ul cât și CT-ul nu se fac în scop de diagnostic, ci de stadializare. Diagnosticele sunt puse prin endoscopie sau colonoscopie urmate de biopsie”, a punctat dr. Cătălina Ciolpan.

Ca și în cazul examinării CT, pacientul trebuie să își verifice funcția renală (ureea și creatinina). Studiile de specialitate au arătat că administrarea substanței de contrast paramagnetice poate să producă o afectare renală, accelerând o problemă renală preexistentă.

„Examinarea prin rezonanță magnetică nucleară durează 20 – 30 de minute, dar depinde de regiunea scanată și de colaborarea operator-pacient. La o examinare abdomino-pelvină, timpul de scanare crește și poate ajunge și la 120 de minute”, a mai spus medicul. Există și contraindicații absolute ale examinării RMN. Este vorba de persoanele care au stenturi care nu pot fi compatibile cu RMN-ul sau cei cu stimulatoare cardiace.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii