Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Robert Ciobanu s-a întors la Lunca Cetăţuii şi vrea să se angajeze. Mama Larisei: „Mi-e teamă să nu facă rău altor copii“

GALERIE
Robert Ciobanu
  • Robert Ciobanu
- +

După întoarcerea acasă a lui Robert Ciobanu, autorul celei mai mediatizate crime din ultimul deceniu, mama Larisei Chelaru nu mai are somn. Femeia le-a declarat ieri reporterilor noştri că îi este teamă că cel care i-a ucis fetiţa acum nouă ani ar putea să facă rău altor copii. Tatăl lui Robert spune că acesta vrea linişte, şi că e în căutarea unui loc de muncă.

Săptămâni de calvar pentru ma­ma Larisei Chelaru, fetiţa de 8 ani ucisă acum mai bine de nouă ani de adolescentul pe atunci Robert Cio­banu. Femeia nu mai are somn de când cel care i-a ucis fetiţa a fost pus în libertate şi spune că îi e teamă ca Robert să nu facă rău şi altor copii.

Liliana Chelaru a stat ieri de vorbă cu reporterii „Ziarului de Iaşi“ catalogând eliberarea lui Robert Ciobanu ca pe o decizie injustă. Tânărul, ajuns acum la 26 de ani, a fost pus în libertate, după mai puţin de nouă ani petrecuţi în spatele gratiilor, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. „Nu mi se pare normal ca, având în vedere ce a făcut, să fie eliberat atât de devreme. Nu e corect. Mi-e teamă că Robert i-ar putea face rău copilului meu, dar nu numai. Mi-e teamă că ar putea face rău şi altor copii. Acum, nu se mai poate face nimic. Toată această stare îmi face rău, şi prefer să nu vorbesc mai multe despre asta“, a spus Liliana Chelaru.

Criminalul Larisei s-a întors acasă, la familie, în localitatea Lun­ca Cetăţuii, după ce a fost eliberat. Acolo, părinţii săi au o casă în construcţie după ce locuinţa familiei, un apartament, a fost scoasă la licitaţie pentru ca părinţii lui Robert să achite daunele morale părinţilor Larisei. Tânărul locuieşte în prezent numai cu tatăl, mama fiind plecată la muncă în Italia. Vizitat de reporteri ieri, Robert nu a vrut să iasă din casă. A făcut-o tatăl său, care a de­clarat că fiul lui vrea linişte şi că nu mai doreşte să apară niciodată în presă. „El încearcă să îşi vadă de treabă, să fie liniştit. Îşi caută un loc de muncă, şi-a depus CV-ul la mai multe firme, însă până acum nu a fost sunat de nimeni. Vrea să lucreze, ca necalificat, nu contează ce, doar să ia viaţa de la capăt“, a spus Mirel Ciobanu.

Robert Ciobanu este suprave­gheat de un consilier de probaţiune şi şi-a propus să termine liceul. „Este o persoană care doreşte să se reintegreze în societate. În mo­mentul de faţă, încă nu are o reprezentare, o explicaţie asupra a ceea ce s-a întâmplat“, a spus Oana Paicu, consilierul de proba­ţiune al lui Robert.
La începutul lunii februarie, după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, pedeapsa de 20 de ani de închisoare a lui Robert a fost anulată, tânărul pri­mind, în schimb, 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare pentru minori. Potrivit legii, „în cazul în care pe durata internării minorul a dovedit interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare şi profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării so­ciale, după executarea a cel puţin jumătate din durata internării in­stanţa poate dispune liberarea, dacă persoana a împlinit vârsta de 18 ani“.

Robert Ciobanu este obligat ca, până în 2020, să urmeze un curs şcolar sau de formare profesională, să nu vorbească cu membrii familiei victimei sale şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de câte ori este necesar.

------

Cronologia evenimentelor din cazul „Larisa“

- octombrie 2005, Larisa dispare de acasă;

- noiembrie 2005, Cornel Rusu, un taximetrist de 28 de ani se sinucide după ce devine suspect în cazul „Larisa“;

- decembrie 2005, Larisa este găsită moartă într-un tomberon;

- mai 2006, şeful Poliţiei Iaşi, Gheorghe Plai, este destituit din cauza modului de instrumentare a dosarului;

- iulie 2006, Tatăl Larisei, Constantin Chelaru, se sinucide după ce avocaţii cer înjumătăţirea pedepsei lui Robert Ciobanu;

- decembrie 2006, Robert Ciobanu este condamnat la 20 de ani de puşcărie;

- 1 februarie 2014, Pedeapsa tânărului este anulată şi înlocuită cu 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare;

- 1 februarie 2014, Tribunalul Brăila decide eliberarea condiţionată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri