Robin Hood hălăduieşte prin pădurile din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Poliţiştii au confiscat în acest an 112 arme

Robin Hood hălăduieşte prin pădurile din Iaşi

GALERIE
arbaleta
  • arbaleta
- +

Poliţiştii ieşeni au strâns un întreg arsenal de arme de la cei care le foloseau ca să vâneze ilegal sau de la interlopi care erau cercetaţi în cauze penale. Astfel, poliţiştii au găsit arme artizanale confecţionate din ţevi dar şi arme vechi, care au fost ţinute ascune timp de zeci de ani, reprezentând arme de colecţie. Unul însă, şi-a confecţionat o arbaletă, cu care cutreiera pădurile judeţului, ca în filmele cu celebrul Robin Hood.

„Piesa“ de rezistenţă în arsenalul adunat de poliţişti în cursul controalelor îl constituie o armă confecţionată dintr-o ţeavă, iar în locaşul unde erau introduse cartuşele, „producătorul“ a sudat nişte bucşe, pentru a culisa. Apoi, a sudat două mânere acoperite cu cauciuc. „Cu această armă se puteau trage cartuşe de mai multe mărimi, ajustând ţeava cu ajutorul bucşelor. Vă închipuiţi câte degete a smuls această armă artizanală ori de câte ori a fost folosită. Proprietarul a folosit-o ca să vâneze animale prin păduri“, au spus poliţiştii.

O altă armă, de data aceasta de colecţie, a fost găsită de poliţişti la un ieşean, care o ţinuse ascunsă decenii, chiar şi pe timpul comunismului. „Este o armă de producţie belgiană, fabricată în 1918. Sistemul de tragere este uzat, dar unele piese au fost înlocuite cu altele artizanale“, au adăugat poliţiştii.

Poliţiştii au rămas uimiţi după ce au mai găsit acasă la un locuitor din judeţ, o arbaletă, confecţionată ingenios, „ca la carte“. A folosit o foaie de arc, a meşterit din lemn sistemul de tragere, şi a folosit o coardă de oţel pentru a propulsa săgeata. A meşterit chiar şi un sistem de ochire. „Arcul este foarte puternic, nu se poate arma numai cu mâinile. Se folosesc picioarele, ca pe vremuri. O aşezi cu faţa în jos, o ţii cu picioarele şi tragi coarda cu ambele mîini. Şi săgeata este făcută ingenios. I-a ataşat un vârf metalic, iar la coadă i-a pus puf, pentru ca aceasta să-şi păstreze viteza şi direcţia“, ne-au explicat poliţiştii.

De la începutul acestui an, în urma controalelor, cei de la Serviciul Arme, Explozivi, şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au confiscat 112 arme. „Dintre acestea 60 sunt letale, 12 fiind de vânătoare. Alte 52 sunt neletale, dintre acestea fiind 30 de autoapărare şi 22 destinate pentru tirul sportiv. Opt dintre armele confiscate erau deţinute ilegal, adică două letale (o armă şi un pistol) şi şase neletale“, a precizat comisarul şef Petru Frunză, şeful Departamentului de Arme şi Explozibili. Pistoale cu bile de cauciuc au fost luate şi de la interlopi, care erau cercetaţi în dosare penale. În total, de la începutul anului şi până în prezent, autorităţile au confiscat cu 300% mai multe arme decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Au fost confiscate mai multe deoarece am înmulţit controalele. De exemplu, de la începutul anului şi până în prezent au fost făcute 26 de acţiuni punctuale şi 250 de controale la deţinătorii de arme, persoane fizice şi juridice, poligoane, asociaţii de vânătoare, deţinători şi comercianţi de substanţe periculoase şi articole pirotehnice“, a completat comisarul şef Petru Frunză. În timpul controalelor, poliţiştii au sesizat 78 de infracţiuni, dintre care 28 la regimul armelor şi muniţiilor, 11 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.