
Cu certitudine, pe măsură ce Inteligența Artificială (IA) devine tot mai integrată în domeniul financiar, va apărea o schimbare radicală în cererea pentru profesioniști financiari și contabili. Profesiile de auditor, contabil ori altele denumite generic ”economist”, implică în mare parte sarcini automatizabile – caracterizate de repetabilitate și consum uriaș de timp, devenind astfel ideale pentru automatizare prin tehnologia IA. Când e vorba despre auditul public extern (exercitat de Curtea de Conturi), avantajele legate de implementarea IA fiind cunoscute, acestuia i s-a imprimit deja o puternică tentă digitală. IA poate prelua cu brio activitățile repetitive, nefiind exclus ca la un moment dat să abunde pe piață ”Robo-auditorii” și ”robo-contabilii”.
Așa cum evoluează astăzi lucrurile, se poate prezuma că IA va revoluționa domeniul serviciilor financiare și de contabilitate, transformând masiv modul în care sunt realizate multe dintre activitățile tradiționale. Algoritmi avansați și programe software sofisticate sunt deja capabile să efectueze complicate analize de date, sarcini pe linia managementului riscurilor ori a contabilității, cu o precizie și eficiență care întrec enorm capacitățileumane. Această revoluție tehnologică nu doar că va optimiza procesele existente, dar va conduce și la inovări fundamentale în industrie. Pe măsură ce IA devine tot mai integrată în domeniul financiar, va apărea o schimbare radicală în cererea pentru profesioniști financiari și contabili.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 13
Profesiile de auditor, contabil ori altele denumite generic ”economist”, implică în mare parte sarcini automatizabile. Aceste sarcini, caracterizate de repetabilitate și consum foarte mare de timp, sunt ideale pentru automatizare prin tehnologia IA. Astfel, IA poate prelua cu brio activități repetitive, permițând profesioniștilor să se concentreze pe aspecte care încă necesită ”inteligență naturală/umană”. Totuși, defel neimportant, pe acest fundal, algoritmii de învățare automată pot analiza comportamentele și preferințele clienților, apărând la un moment dat posibilitatea oferirii de recomandări personalizate și soluții financiare adaptate nevoilor individuale. În audit, IA poate transforma complet procesele de muncă.
Activitățile de introducere și extragere a datelor financiar-contabile, analiza lor, evaluarea tranzacțiilor și a fluctuațiilor conturilor în funcție de riscuri și raportarea pot fi gestionate mult mai eficient de IA. Capacitatea IA de a gestiona date nestructurate și de a accelera procesul de extragere și analiză a datelor aduce profesia de auditor la un nou nivel. IA poate realiza evaluări rapide și precise ale unor cantități mari de date, detectând probleme și riscuri mult mai eficient decât oamenii. De asemenea, IA poate ajuta auditorii să identifice zonele care necesită investigații detaliate, minimizând astfel riscul de erori sau fraude neobservate. Un alt avantaj major al aplicării IA în auditare este creșterea productivității și reducerea costurilor. IA poate scurta considerabil timpul necesar finalizării unei misiuni de audit, ducând la economii semnificative. În plus, capacitatea IA de a analiza volume mari de date financiare permite identificarea rapidă a potențialelor fraude, facilitând deplasarea eforturilor de testare în zonele cu risc ridicat.
Când e vorba despre auditul public extern (exercitat de Curtea de Conturi), toate aceste avantaje fiind cunoscute, acestuia i s-a imprimit deja o puternică tentă digitală. Astăzi se parcurg pași importanți în ceea ce privește informatizarea auditului efectuat de Instituția Supremă de Audit. Încă din urmă cu cinci ani a fost asumat un proces de modernizare, care include atât îmbunătățirea infrastructurii, cât și a metodologiilor de audit (Proiect “CCR – SAI pentru cetățean” – SIPOCA 744/MySMIS 129692). Relativ recent, instituția și-a exprimat viziunea de a deveni o entitate digitală complet funcțională la nivel național, cu procese digitale integrate pentru auditare, monitorizare și reducerea neregulilor în utilizarea fondurilor publice (Strategia de Digitalizare a Curții de Conturi 2023 – 2028 [Realizată în colaborare cu Ernst & Young]).
Prin implementarea unei platforme de analiză digitală a datelor, instituția își propune să adopte tehnologii avansate precum analiza big data, IA, învățarea automată și blockchain. Ceea ce putem spune în final, în consonanță cu cei care s-au aplecat mai îndeaproape asupra temei abordate aici, este că rolul auditorului/contabilului uman nu poate dispărea complet, nici peste zece ani, nici poate peste douăzeci de ani. Acesta va fi doar adaptat, sarcinile monotone și repetitive fiind preluate de software-uri avansate bazate pe IA. Respectivii preofesioniști vor consacra mai mult timp analizelor și consilierii de tip strategic. Într-un final acețtia vor căpăta un rol din ce în ce mai mare în interpretarea rezultatelor furnizate de IA, în dezvoltarea de strategii financiare și în asigurarea conformității cu reglementările legale.
*Notă: Articolul nu angajează nici într-un fel instituțiile/asociațiile la care autorul este afiliat.
Publicitate și alte recomandări video