De Business

Punem punctul pe știi

ROBOR la 3 luni a urcat brusc de pe o zi pe alta. Cum vede saltul profesorul ieșean Iulian Ihnatov?

vineri, 09 mai 2025, 03:50
2 MIN
 ROBOR la 3 luni a urcat brusc de pe o zi pe alta. Cum vede saltul profesorul ieșean Iulian Ihnatov?

Dacă aveți un credit vechi, luat înainte de 2019, probabil că ați tresărit ieri, când ați văzut că ROBOR-ul a urcat brusc la 7,25% față de 5,9% cât era la începutul săptămânii. Practic, am asistat la o creștere de 20% într-un interval de doar câteva zile. Dar ce înseamnă asta, de fapt?

ROBOR are mai multe scadențe, însă cea mai urmărită este cea la 3 luni (ROBOR 3M), folosită ca referință pentru majoritatea creditelor vechi. Pentru cei care plătesc încă astfel de credite, o creștere de peste un punct procentual poate aduce rate lunare mai mari cu câteva sute de lei. Cât de gravă este totuși situația?

Iulian Ihnatov: „Nu există însă motive reale de panică”

Destul cât să ne îngrijoreze, dar nu suficient cât să aprindem becul de panică – spune, cu alte cuvinte, profesorul universitar Iulian Ihnatov, directorul Departamentului de Finanțe, Monedă și Administrație Publică de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iași.

„Ca întotdeauna, incertitudinea generează emoții, care se traduc adesea prin suprareacții temporare din partea tuturor actorilor economici (firme, populație etc.). În opinia mea, nu există însă motive reale de panică, întrucât Banca Națională a României (BNR) gestionează cu profesionalism astfel de momente”, spune profesorul.

Creșterea ROBOR nu a apărut din senin. Este, de fapt, o reacție a pieței la o mișcare calculată a BNR: banca centrală a redus lichiditatea, adică a „strâns robinetul cu lei”, ca să scadă presiunea pe cursul euro/leu, care a urcat prea mult în ultimele zile.

Deficitul bugetar și politicile BNR: Ce legătură au cu creșterea ROBOR?

Când sunt mai puțini bani în circulație, băncile se împrumută mai scump între ele, iar asta duce la creșterea ROBOR. De ce a făcut asta BNR? Ca să țină sub control cursul valutar și să descurajeze cererea mare de euro, ne explică economistul din Iași. Mai mult, această creștere vine pe fondul unor probleme economice mai vechi, precum deficitul bugetar și cel comercial, amplificate de evenimentele politice recente.

„Aceste ajustări au legătură cu anumite dezechilibre existente deja în economie, cum ar fi deficitul bugetar și deficitul comerțului exterior, despre care se discută public de mai mult timp. Specialiștii anticipau aceste corecții. La acest context economic s-au adăugat și evenimentele politice recente – alegerile prezidențiale și demisia premierului – care au amplificat temporar sentimentul de incertitudine privind evoluțiile economice viitoare din România”, a precizat economistul de la FEAA Iași.

Potrivit datelor publicate de BNR, valorile extreme ale indicelui ROBOR 3M pentru perioada 1 mai 2024 – 8 mai 2025 sunt: valoare maximă de 7,25% pe 8 mai 2025 și valoare minimă de 5,55% pe 12 septembrie 2024. Media indicelui pentru această perioadă este de 5,83%. Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este calculat zilnic pe baza dobânzilor la care zece bănci selectate de BNR împrumută bani între ele.

 

Etichete: bnr, FEEA, robor

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii