Rogozin, enervat de subiectele la Istorie în Republica Moldova
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Rogozin, enervat de subiectele la Istorie în Republica Moldova

GALERIE
rogozin
  • rogozin
- +

Drama moldovenilor deportaţi de regimul sovietic sau enumerarea unor evenimente ale revoluţiei anticomuniste din România, sunt două dintre subiectele care l-au iritat pe liderul rus.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ieşit la rampă cu un nou atac la adresa Republicii Moldova. De această dată, oficialul rus i-a criticat pe moldoveni pentru subiectele date la examenul de Istorie în şcolile cu predare în limba rusă din ţara vecină. "Modul original în care copiii ruşi din Moldova sunt transformaţi în români", a scris pe Facebook Dmitri Rogozin, fără să mai facă alte comentarii.


Alături de mesaj, acesta a postat pe reţeaua socială subiectele, fireşte în limba rusă, primite de absolvenţii de gimnaziu ruşi la examenul de "Istoria românilor şi istoria universală", care s-a desfăşurat pe 15 iunie.
La una dintre cerinţe, elevii au trebuit să identifice într-o caricatură un simbol folosit de autor pentru a transmite un mesaj despre Pactul Molotov-Ribbentrop, potrivit ziare.com. La un alt subiect este prezentat un articol intitulat "Consiliul Europei cere Rusiei să asigure dreptul la educaţie în Transnistria", iar absolvenţii au de rezolvat următoarea cerinţă: "Studiază titlul articolului. Drepturile cetăţenilor cărui stat sunt vizate prin acest demers al Consiliului Europei? Argumentează răspunsul".


De asemenea, la un alt punct este prezentat un tabel cronologic cu evenimente importante care au avut loc în Europa de Est în perioada 1985 - 2007. Aici, elevilor li se solicită să identifice două evenimente ale revoluţiei anticomuniste din România.
La un alt subiect, candidaţii trebuie să scrie un eseu cu tema "Drama deportaţilor din RSSM (Republică Sovietică Socialistă Moldovenească) dezvăluie caracterul justiţiei în regimul totalitar sovietic".
Aceleaşi cerinţe le-au avut şi elevii români care au susţinut examenul, subiectele în limba română fiind publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.