Focus suplimentul "Iaşul în afaceri"
Rolul auditului financiar în cadrul noilor programe cu finanţare neramburabilă
Peste 100 de profesionişti, auditori financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari România (CAFR) din judeţele Moldovei, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic local şi ai administraţiei publice locale s-au reunit vineri, 17 februarie 2017, în Sala de Consiliu „V. Pogor“ a Primăriei Municipiului Iaşi la întâlnirea de lucru privind importanţa, locul şi rolul auditului financiar în contextul noilor programe de finanţare nerambursabile şi a contextului economic actual.
Gabriela Onofrei
Evenimentul a fost deschis în prezenţa primarului Mihai Chirica: „este deosebit de onorant să alegeţi Primăria Municipului Iaşi pentru organizarea acestui eveniment. Cu toţii ştim cât de importantă este activitatea de audit, mai ales atunci când vine momentul bilanţurilor. Cu atât mai mult, este o activitate indispensabilă, cerută mai ales din perspectiva accesării fondurilor europene. Nu pot decât să salut faptul că aţi ales Iaşul pentru organizarea acestei întâlniri regionale”, a declarat Primarul Mihai Chirica.
Participanţii au avut ocazia de a primi răspunsuri competente cu privire la principalele probleme ale profesiei de auditor financiar din partea conf. univ. dr. Radu Gabriel, Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, a prof. univ. dr. Costel Istrate, Preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) – filiala Iaşi, a d-lui Paul Butnariu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, precum şi a d-lui Nicolaie Viţelaru, Preşedintele Federaţiei Regionale a Patronatelor I.M.M. din Regiunea Nord-Est.
„Vreau să aduc mulţumirile mele Primăriei Municipiului Iaşi pentru sprijinul şi deschiderea oferite în organizarea întâlnirii profesionale a auditorilor financiari de astăzi. Ca vicepreşedinte al CECCAR – filiala Iaşi, susţin permanent că profesiile liberale trebuie să aibă proiectată în comunitate o imagine fidelă în raport cu plusvaloarea pe care o aduc în activitatea de zi cu zi a mediului antreprenorial”, a declarat Mirabela Miron, vicepreşedinte CECCAR – filiala Iaşi.
O provocare pentru profesia de auditor: atragerea tinerilor
Pentru Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, domnul Paul Butnariu, întâlnirea a fost un bun prilej pentru a aminti faptul că Iaşul este în continuare un pol de dezvoltare în regiune, ocupând locul 7 la nivelul Produsului Intern Brut, datorat efortului conjugat al industriilor creative şi al tinerilor care asigură transpunerea inteligenţei în profit.
„Pentru profesia de auditor este o perioadă dificilă. Activăm pe o piaţă în continuă schimbare, dar sunt convins că împreună pot fi făcute lucruri frumoase. Această profesie ne onorează pe fiecare dintre noi, întrucât noi suntem cei de la care se aşteaptă soluţii. Aşadar, este responsabilitatea noastră să putem oferi soluţiile pentru problemele economice curente. Problema cu care ne confruntăm acum, ca breaslă, este atragerea tinerilor către profesia de auditor!”, a declarat conf. univ. dr. Radu Gabriel, preşedinte CAFR în deschiderea evenimentului.
Auditorul nu doar verifică documente, ci înţelege
Discuţiile au fost moderate de Eusebiu Vreme, auditor financiar, reprezentantul CAFR la Iaşi, care a fost de părere că „astfel de întâlniri sunt deosebit de benefice pentru profesia de auditor financiar. Ne oferă prilejul să ne cunoaştem mai bine activitatea şi problemele cu care ne confruntăm, să alegem împreună cele mai bune soluţii şi totodată să ne împărtăşim şi să generalizăm buna practică în domeniu. Mai mult, aceste întâlniri constituie cadrul propice pentru ca dezbaterile, concluziile şi soluţiile alese să fie unanim acceptate şi aplicate atât în activitatea auditorilor financiari, cât şi a experţilor contabili. Am convingerea că şi în viitor vom putea să continuăm seria întâlnirilor profesionale, iar prima astfel de activitate pe care o vizăm va avea loc în luna martie, la Suceava, în colaborare cu Universitatea {tefan cel Mare din localitate“.
Cel mai intens subiect de pe agenda zilei a fost antrenat de prezentarea principalelor prevederi ale programelor de finanţare europeană de către Cătălin Ilie, consultant în afaceri AVISSO, cu implicarea susţinută a domnului Radu Gabriel, preşedintele CAFR. Astfel, cei mai mulţi dintre participanţi au declarat că multe IMM-uri nu reuşesc să acceseze programe cu finanţare europeană, deoarece modul în care sunt concepute aceste programe, cum sunt alcătuite ghidurile de finanţare şi procedura de acordare sunt dificil de urmărit şi există riscul de a atrage cu sine suspiciuni şi interpretări din partea autorităţii de management cu privire la procedura de implementare.
În răspunsul său, d-l Radu Gabriel a amintit faptul că „experienţa anterioară privind auditarea fondurilor europene trebuie să fie o lecţie care ne învaţă că rolul auditorului nu înseamnă doar verificarea documentelor, ci, în primul rând, înţelegerea profundă a proiectului şi a problemelor de fond.
Prin câştigarea serviciilor de audit, dincolo de criteriile de preţ, trebuie să urmărim şi să evaluăm latura calitativă a activităţii, măsura în care auditorii financiari îşi aduc aportul pentru înţelegerea şi implementarea proiectului în cele mai bune condiţii”.
Întâlnirea a inclus şi o componentă practică, de însuşire a competenţelor şi abilităţilor digitale în domeniul de audit. Prof. univ. dr. Alexandru }ugui a susţinut un atelier practic de lucru prin care a readus în atenţia profesioniştilor din domeniul auditului funcţii şi operaţiuni de bază ale programului MS Excel pentru gestionarea informaţiilor financiar-contabile.
Evenimentul s-a finalizat cu concluzii şi propuneri importante, care vor putea fi luate în considerare sau aplicate de profesioniştii auditori, cu precădere în sfera de interes a programelor cu finanţare nerambursabilă şi a modificărilor aduse noului cod fiscal.
Publicitate și alte recomandări video