Rolul auditului financiar în cadrul noilor programe cu finanţare neramburabilă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Focus suplimentul "Iaşul în afaceri"

Rolul auditului financiar în cadrul noilor programe cu finanţare neramburabilă

GALERIE
conferinta_auditori_11auditori
  • conferinta_auditori_11
  • auditori
- +

Peste 100 de profesionişti, auditori financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari România (CAFR) din judeţele Moldovei, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic local şi ai administraţiei publice locale s-au reunit vineri, 17 februarie 2017, în Sala de Consiliu „V. Pogor“ a Primăriei Municipiului Iaşi la întâlnirea de lucru privind importanţa, locul şi rolul auditului financiar în contextul noilor programe de finanţare nerambursabile şi a contextului economic actual.


                                                                                                                                  Gabriela Onofrei

Evenimentul a fost deschis în prezenţa primarului Mihai Chirica: „este deosebit de onorant să alegeţi Primăria Municipului Iaşi pentru organizarea acestui eveniment. Cu toţii ştim cât de importantă este activitatea de audit, mai ales atunci când vine momentul bilanţurilor. Cu atât mai mult, este o activitate indispensabilă, cerută mai ales din perspectiva accesării fondurilor europene. Nu pot decât să salut faptul că aţi ales Iaşul pentru organizarea acestei întâlniri regionale”, a declarat Primarul Mihai Chirica.  

Participanţii au avut ocazia de a primi răspunsuri competente cu privire la principalele probleme ale profesiei de auditor financiar din partea conf. univ. dr. Radu Gabriel, Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, a prof. univ. dr. Costel Istrate, Pre­şe­dintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) – filiala Iaşi, a d-lui Paul Butnariu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, precum şi a d-lui Nicolaie Viţelaru, Preşedintele Federaţiei Regionale a Patronatelor I.M.M. din Regiunea Nord-Est.

Vreau să aduc mulţumirile mele Primăriei Municipiului Iaşi pentru sprijinul şi deschiderea oferite în organizarea întâlnirii profesionale a auditorilor financiari de astăzi. Ca vicepreşedinte al CECCAR – filiala Iaşi, susţin permanent că profesiile liberale trebuie să aibă proiectată în comunitate o ima­gine fidelă în raport cu plusvaloarea pe care o aduc în activitatea de zi cu zi a mediului antreprenorial”, a declarat Mirabela Miron, vice­pre­şedinte CECCAR – filiala Iaşi.O provocare pentru profesia de auditor: atragerea tinerilor


Pentru Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, domnul Paul Butnariu, întâlnirea a fost un bun prilej pentru a aminti faptul că Iaşul este în continuare un pol de dezvoltare în regiune, ocupând locul 7 la nivelul Produsului Intern Brut, datorat  efortului conjugat al industriilor creative şi al tinerilor care asigură transpunerea inteligenţei în profit.
Pentru profesia de auditor este o perioadă dificilă. Activăm pe o piaţă  în continuă schimbare, dar sunt convins că împreună pot fi făcute lucruri frumoase. Această pro­fesie ne onorează pe fiecare dintre noi, întrucât noi suntem cei de la care se aşteaptă soluţii. Aşadar, este responsabilitatea noastră să putem oferi soluţiile pentru problemele economice curente. Problema cu care ne confruntăm acum, ca breaslă, este atragerea tinerilor către profesia de auditor!”, a declarat conf. univ. dr. Radu Gabriel, preşedinte CAFR în deschiderea evenimentului.Auditorul nu doar verifică documente, ci înţelege


Discuţiile au fost moderate de Eusebiu Vreme, auditor financiar, reprezentantul CAFR la Iaşi, care a fost de părere că „astfel de întâlniri sunt deosebit de benefice pentru profesia de auditor financiar. Ne oferă prilejul să ne cunoaştem mai bine activitatea şi problemele cu care ne confruntăm, să alegem împreună cele mai bune soluţii şi totodată să ne împărtăşim şi să generalizăm buna practică în domeniu. Mai mult, aceste întâlniri constituie cadrul propice pentru ca dezbaterile, concluziile şi soluţiile alese să fie unanim acceptate şi aplicate atât în activitatea auditorilor financiari, cât şi a experţilor contabili. Am convingerea că şi în viitor vom putea să continuăm seria întâlnirilor profesionale, iar prima astfel de activitate pe care o vizăm va avea loc în luna martie, la Suceava, în colaborare cu Universitatea {tefan cel Mare din localitate“.

Cel mai intens subiect de pe agenda zilei a fost antrenat de prezentarea principalelor prevederi ale programelor de finanţare europeană de către Cătălin Ilie, consultant în afaceri AVISSO, cu implicarea susţinută a domnului Radu Gabriel, preşedintele CAFR. Astfel, cei mai mulţi dintre participanţi au declarat că multe IMM-uri nu reuşesc să acceseze programe cu finanţare europeană, deoarece modul în care sunt concepute aceste programe, cum sunt alcătuite ghidurile de finanţare şi procedura de acordare sunt dificil de urmărit şi există riscul de a atrage cu sine suspiciuni şi interpretări din partea autorităţii de management cu privire la procedura de implementare.

În răspunsul său, d-l Radu Gabriel a amintit faptul că „experienţa anterioară privind auditarea  fondurilor europene trebuie să fie o lecţie care ne învaţă că rolul auditorului nu înseamnă doar verificarea documentelor, ci, în primul rând,  înţelegerea profundă a proiectului şi a problemelor de fond.
Prin câştigarea serviciilor de audit, dincolo de criteriile de preţ, tre­buie să urmărim şi să evaluăm latura calitativă a activităţii,  măsura în care auditorii financiari îşi aduc aportul pentru înţelegerea şi implementarea proiectului în cele mai bune condiţii”. 

Întâlnirea a inclus şi o componentă practică, de însuşire a com­petenţelor şi abilităţilor digitale în domeniul de audit.  Prof. univ. dr. Alexandru }ugui a sus­ţinut un atelier practic de lucru prin care a readus în atenţia profesioniştilor din domeniul auditului funcţii şi operaţiuni de bază ale programului MS Excel pentru gestionarea informaţiilor financiar-contabile.

Evenimentul s-a finalizat cu concluzii şi propuneri importante, care vor putea fi luate în considerare sau aplicate de profesioniştii auditori, cu precădere în sfera de interes a programelor cu finanţare nerambursabilă şi a modificărilor aduse noului cod fiscal.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.