anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Rolul Cenzorului /comisia de cenzori în cadrul asociaţiilor de proprietari

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Răspunderea juridică a cenzorului - Cenzorul răspunde pentru: neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor ce îi revin; pentru prejudiciile cauzate din vina lui asociației și/sau proprietarilor, în mod personal sau în solidar. (art. 60 (9) din lege). Răspunderea cenzorului se întinde, în timp, până la data când adunarea generală aprobă descărcarea de gestiune pentru anul în care cenzorul și-a încetat activitatea.

 

Garanții materiale și morale: a. cenzorul trebuie să depună „dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, în contul bancar al asociației de proprietari o garanție, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației”. (art. 60 (3) din lege)

b. dacă se constată „un deficit în gestiune”, asociația poate „dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului în gestiune, direct din contul bancar, cu aprobarea scrisă anterioară a adunării generale, fără a avea nevoie de consimțământul deponentului garanției”; (art. 60 (5) din lege)

c. cenzorul poate dispune de suma reținută drept garanție numai după îndeplinirea cumulativă a două condiții cerute de lege, în art. 60  (4) lit. a-b din lege și anume:

• adunarea generală să aprobe descărcarea de gestiune privind exercițiul financiar precedent;

• să înceteze efectele contractului încheiat cu asociația de proprietari.

Programul de lucru al cenzorului - Programul de lucru al cenzorului, afișat la sediul asociației cuprinde activități de:

• birou când trebuie să verifice documentele asociației;

• teren pentru a confrunta conținutul actelor cu realitatea;

• întâlniri cu proprietarii și cei care trăiesc sau/și muncesc în condominiu.

Dialogul cu proprietarii - Dialogul cu proprietarii și nu numai ei, constituie o temă importantă și pentru cenzorul asociației care, poate obține numeroase informații de interes și poate răspunde cu competență la problemele ridicate de cei cu care dialoghează.

Dispozițiile cenzorului - Cenzorul, ca urmare a controalelor efectuate și a constatărilor făcute, trasează sarcini, cu termene și responsabilități individualizate, pentru rezolvarea probleme ivite.

Remunerația cenzorului - Cu privire la remunerarea cenzorului facem următoarele precizări:

• cenzorul este remunerat în temeiul unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a asociației de proprietari; (art. 60 (8) din lege)

• cenzorul poate desfășura activitatea și fără să fie retribuit dacă își manifestă, în scris această opțiune personală;

• retribuția cenzorului se face din cheltuielile asociației pe cota-parte indiviză.

Contravenții și sancțiuni - Nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor, comisia de cenzori sau de către administrator; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; Art. 102 e)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.