Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totsambata, 28.01.2023
Creşterea economică nu înseamnă întotdeauna bunăstare pentru oameni, nici activităţi protective cu mediul înconjurător.
Încă din anul 1987, cu prilejul discutării Raportului Comisiei Brundtland Our Common Future s-a subliniat necesitatea gestionării raţionale a resurselor naturale şi găsirea unui echilibru între dimensiunile socială, economică şi ecologică ale dezvoltării. Comisia Brundtland a furnizat una dintre cele mai cunoscute definiţii date dezvoltării durabile, care s-a păstrat până astăzi: „dezvoltarea care urmăreşte satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a satisface propriile nevoi”.
Multă vreme problemele sociale au fost tratate de decidenţii în materie de politici publice cu măsuri pasive, care au generat dependenţă de suportul statului, fără soluţii sustenabile care să armonizeze perspectiva socială, economică cu cea privind protecţia mediului înconjurător. Economia socială reprezintă un set de soluţii economice la problemele sociale cu care se confruntă persoanele din grupurile aflate în situaţie de dificultate sau de risc: sărăcie, marginalizare, discriminare, excluziune socială. Economia socială nu înseamnă asistenţă socială, deşi îşi propune scopuri sociale. Întreprinderile de economie socială funcţionează întocmai ca un business clasic, sunt orientate spre obţinerea profitului care este reinvestit în proporţie de 90% în scopuri sociale. Întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie sunt preocupate de recuperarea socială a persoanelor aflate în dificultate prin oferirea de oportunităţi de integrare socioprofesională pe piaţa muncii.
Economia socială reprezintă concretizarea unor iniţiative private, voluntare şi solidare pentru rezolvarea problemelor socioeconomice cu care se confruntă persoane şi grupuri aflate în diverse situaţii de dificultate. Întreprinderile sociale contribuie la consolidarea coeziunii economice şi sociale, la ocuparea forţei de muncă şi la dezvoltarea serviciilor sociale într-un cadru prietenos faţă de mediul înconjurător. Obiectivele urmărite de economia socială corespund pe deplin dezideratelor dezvoltării durabile - dezvoltarea care plasează într-o situaţie de echilibru asigurarea bunăstării sociale, preocuparea pentru creşterea economică şi necesitatea protecţiei mediului înconjurător astfel încât „nimeni să nu rămână în urmă”.
Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă a României (SNDDR) 2030 asumă ca obiectiv reducerea numărului de persoane care trăiesc sub pragul de sărăcie, creşterea ocupării în muncă, dezvoltarea sistemului de protecţie şi asistenţă socială. În Strategie se face referire la Legea economiei sociale prin care s-a creat cadrul necesar dezvoltării întreprinderilor sociale care contribuie la creşterea ocupării persoanelor vulnerabile şi a incluziunii sociale. La 31 decembrie 2017, la nivel naţional erau atestate 99 de întreprinderi sociale în 33 de judeţe şi erau certificate 9 întreprinderi sociale de inserţie în 5 judeţe (SNDDR, 2018).
Combaterea sărăciei necesită implementarea unor politici economice şi sociale active, bazate pe creşterea ocupării în muncă, pe creşterea veniturilor, inclusiv a efectivului de salariaţi din mediul privat. Economia trebuie să funcţioneze, să se dezvolte, să crească pentru bunăstarea unui număr cât mai mare de oameni. Într-un context pandemic, marcat de riscul amplificării sărăciei, impulsionarea dezvoltării întreprinderilor de economie socială devine tot mai importantă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele şi grupurile vulnerabile.
Întreprinderile sociale de inserţie contribuie la creşterea ocupării persoanelor din zonele defavorizate, afectate de sărăcie, a femeilor în vârstă de muncă singure cu copii în întreţinere, a femeilor cu dizabilităţi marginalizate sau excluse pe piaţa muncii. Afacerile sociale oferă soluţii la problemele femeilor aflate în dificultate, aparţinând unor grupuri sau comunităţi vulnerabile. De exemplu, o afacere socială de tip before or after school (şcoală, masă caldă, petrecerea timpului liber) integrează şi servicii oferite în regim de gratuitate pentru mamele singure cu copii în întreţinere şi/sau în diverse situaţii vulnerabile (venituri mici, şomaj, dificultăţi în oferirea de suport copiilor în efectuarea temelor şcolare, femei victime ale violenţei domestice nevoite să părăsească domiciliul conjugal etc.).
Dezvoltarea durabilă a oraşelor şi a comunităţilor implică crearea de locuri de muncă salarizate decent, indiferent de gen, mediul de provenienţă, grupul de apartenenţă. Un loc de muncă nu garantează întotdeauna ieşirea din sărăcie. Conform Eurostat, în România, 15% dintre angajaţi sunt sub pragul de sărăcie, ceea ce înseamnă că multe locuri de muncă sunt salarizate precar. Datele de la Inspecţia Muncii, autoritate guvernamentală aflată în subordinarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, arată că numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie era de 1,58 milioane (cf. Ziarul Financiar, 2021). Locurile de muncă precar salarizate, nivelul scăzut de trai, calitatea scăzută a serviciilor publice constituie factori determinanţi ai migraţiei externe a românilor.
În anul aderării României la Uniunea Europeană (2007) peste jumătate de milion de cetăţeni au plecat în străinătate, 80% dintre aceştia reprezentând forţă de muncă activă economic. Promovarea antreprenoriatului social, dezvoltarea întreprinderilor sociale prin facilităţi economice şi fiscale şi îmbunătăţirea accesului tinerilor la programele de finanţare guvernamentală şi europeană, încurajarea economiei sociale contribuie la crearea de locuri de muncă decente, la reducerea disparităţilor salariale dintre femei şi bărbaţi, la reducerea disparităţilor teritoriale, dintre regiunile de dezvoltare ale ţării, dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Omenirea nu-şi poate valorifica pe deplin potenţialul de care dispune dacă anumite categorii sociale sunt dezavantajate în raport cu altele. Dezvoltarea economiei sociale prin proliferarea întreprinderilor sociale poate contribui la reducerea inegalităţilor sociale şi economice, la atenuarea disparităţilor dintre mediul urban şi rural, dintre oraşele dezvoltate - polii de creştere economică. SNDDR 2030 propune ca ţintă sprijinirea dezvoltării activităţilor economice productive în mediul rural, a întreprinderilor agro-industriale orientate spre producţia ecologică de bunuri alimentare, prin încurajarea antreprenoriatului social, accesul sporit la serviciile de microfinanţare, încurajarea dezvoltării competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor, digitalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii care contribuie la dezvoltarea durabilă a oraşelor şi comunităţilor - Obiectivul de dezvoltare durabilă 11 din Agenda 2030.
Notă: acest articol este o sinteză din lucrarea Ciprian Iftimoaei, „Social economy in the context of sustainable development”, publicat Revista Economia Socială nr. 1, Chişinău, 2021.
Ciprian Iftimoaei este director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi şi lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie: + economie sociala, intreprinderi sociale, Our Common Future
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Superliga: Universitatea Cluj şi Rapid au încheiat la egalitate, 0-0
Centrul Infotrafic: Circulaţie închisă din cauza zăpezii pe sectoare de drum din Vrancea şi Buzău
Zelenski îl invită la Bahmut pe şeful CIO, ca să vadă că nu există neutralitate
Rugbist, suspendat pentru că a oferit o banană putredă unui coechipier de origine africană
O grădină zoologică din Finlanda va returna doi panda giganţi Chinei din cauza lipsei de fonduri
Imagini din satelit arată că cimitirul grupului Wagner din Rusia se extinde rapid – FOTO
Norvegia anunţă descoperirea unui zăcământ “substanţial” de minerale şi “pământuri rare”
A murit Attilio Labis. Fostul prim-balerin al Operei din Paris avea 86 de ani
Uriaşul imperiu al lui Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, se prăbuşeşte în urma unui scandal
Un magnat american dă două milioane de dolari pe an ca să întinerească
Drulă (USR): Politicile guvernului actual pun gaz pe focul inflaţiei
Şeful PSD: Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca
Compania de asigurări Euroins, amendată de ASF în decembrie cu peste 300.000 de lei
Marcel Ciolacu: Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie
Putin vrea să revendice porţiuni uriaşe din fundul Oceanului Arctic
Fast-food închis temporar de către Protecţia Consumatorilor. Au fost găsite insecte vii şi moarte
Reuters: Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România
Primăria Comunei Miroslava a dat în folosință luna aceasta trei parcuri de joacă
Damascul a comis un atac cu clor la Duma, în 2018, stabileşte într-un raport OIAC
Analist economic: O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor
Serialul „Clanul” revine cu sezonul 2 la Pro TV şi pe Voyo din 19 februarie
Modificarea legilor Educaţiei, motiv de gâlceavă între PNL şi PSD
VIDEO - Pericol major pentru şoferi la intersecţia străzilor Gavriil Musicescu, Arcu şi Gându
Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (P)
UNTOLD, ales pentru a doua oară în top 10 cele mai mari festivaluri din lume
Proiect de ordin: Cursurile şcolare încep în 11 septembrie şi se încheie în 21 iunie
Românul criminal în serie. Ucidea cu ciocanul de șnițele. A jurat răzbunare la 80 de ani
Incendiu la locomotiva unui tren cu 22 de vagoane pline cu biocombustibil lichid
Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Un județ din România, pe locul 5 în lume la categoria cele mai ospitaliere zone turistice
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.