Rolul infiltrațiilor lombare în ameliorarea sau dispariția durerii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Advertorial (P)

Rolul infiltrațiilor lombare în ameliorarea sau dispariția durerii

GALERIE
insta-post_7
  • insta-post_7
- +

Durerile de spate apar frecvent în viața fiecăruia dintre noi și pot reprezenta un simptom comun al mai multor tipuri de afecțiuni. În funcție de patologie, tratamentul poate fi conservator (infiltrații radioghidate) sau chirurgical.

Chirurgia spinală are ca scop ameliorarea simptomelor dureroase, corecția unei diformități, ameliorarea stabilității coloanei sau îmbunătățirea prognosticului unei afecțiuni care afectează coloana vertebrală. În funcție de patologie, se poate oferi un tratament conservator eficient (infiltrații radioghidate) sau chirurgical, pentru majoritatea patologiilor coloanei vertebrale.

Infiltrațiile lombare permit ameliorarea sau dispariția durerilor lombare sau a durerilor de tip sciatică (dureri în întregul membru inferior) și cruralgie (durere la nivelul coapsei).

Cum se realizează infiltrațiile lombare?

Medicul introduce un ac foarte fin, sub ghidaj radiologic, permițând contactul cu o articulație dureroasă sau o hernie discală care inflamează originea vertebrală a nervului sciatic. Odată confirmată poziționarea corectă a acului, se injectează o cantitate variabilă de antiinflamator steroidian în concentrații mari, ceea ce permite eliberarea lentă a produsului, fără repercusiuni și efecte secundare asupra restului organismului.

Se pot infiltra articulațiile vertebrale (infiltrația articulațiilor posterioare lombare) sauo rădăcină nervoasă (infiltrație peridurală/periradiculară). O altă variantă tehnică este infiltrația caudală epidurală, care se adresează mai multor zone ale rădăcinilor nervoase vertebrale concomitent.

Rata de succes a infiltrațiilor coloanei este de aproximativ 60%. Succesul înseamnă scăderea intensității simptomelor cu cel puțin 50%, în comparație cu durerile de dinainte de infiltrație. Efectul infiltrațiilor devine maximal începând cu săptămâna a doua după momentul terapeutic.Reevaluarea va avea loc la un interval de două săptămâni. Efectul terapeutic al unei infiltrații este cuprins între 6 săptămâni și 6 luni. Uneori, poate fi necesară o reinfiltrareîn perioada care urmează gestului inițial. Infiltrațiile pot fi repetate de trei sau patru ori pe an.

Acest gest terapeutic nu vindecă hernia discală sau artroza vertebrală, dar permite ameliorarea durerilor, cu scăderea dozei medicamentelor luate pe cale orală sau injectabilintramuscular/intravenos, și diminuează frecvența necesității unui gest chirurgical.

După infiltrație, pacienții sunt încurajați să noteze într-un jurnal cotidian o evaluare pe o scară analogică vizuală a intensității și caracterului durerii, pe care să-l relateze la consultația de control.

De cele mai multe ori, infiltrațiile sunt bine tolerate, cu eficacitate ridicatăși efecte secundare puțin frecvente.

Datorită efectului lor benefic în ameliorarea sau dispariția durerilor, infiltrațiile reprezintă o variantă importantă de tratament. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center Arcadia – 0232 920.

Dr. Alexandru Nițulescu, medic specialist Chirurgie Spinală, Arcadia

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.