Rolul României în Uniunea Europeană, consolidat de PSD
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

Rolul României în Uniunea Europeană, consolidat de PSD

GALERIE
fotopanescu
  • fotopanescu
- +

Azi, la 69 de ani de la așezarea „pietrei de temelie” a Uniunii Europene, avem șansa, ca țară-membră, să deținem președinția Consiliului Uniunii. O responsabilitate pe care guvernul PSD-ALDE și-a asumat-o în mod ferm și care, până în prezent, s-a dovedit a fi un succes al actualei guvernări și al României, ca țară. Desigur, au existat și voci critice.

Voci care au afirmat, fără a avea suportul argumentelor pragmatice, că PSD este un partid antieuropean. Dar cum poate fi antieuropean un partid care a făcut din președinția Consiliului UE un succes recunoscut de chiar statele membre, cu miniștri foarte bine văzuți în exterior, care au mișcat mult lucrurile în domeniile lor de competență? Aș da un singur exemplu. Pe 15 martie a avut loc Consiliul EPSCO (Consiliul Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori), unde s-a discutat despre inițiativa pentru îmbunătățirea funcționării pieței muncii și Regulamentul privind Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG). România a fost felicitată, pentru că, în numai două luni de la preluarea Președinției Consiliului UE, a reușit să ajungă la un acord cu Parlamentul European pe toate prioritățile din domeniul muncii și afacerilor sociale.

Însă România a finalizat și un număr considerabil de dosare, în domenii de mare interes, precum drepturile sociale și de muncă, piața unică digitală, transporturi, energie și infrastructură, protecția mediului, cercetare, securitate internă a Uniunii Europene, uniunea bancară și uniunea piețelor de capital. Am dovedit că PSD acționează pentru rezolvarea unor probleme importante pentru toți românii și pentru europeni, în general, şi avem toată încrederea că ȋntr-un mod similar vor acționa europarlamentarii PSD ce vor ajunge la Bruxelles și Strasbourg.

Este, însă, de subliniat și un alt aspect. Anume faptul că România trebuie să exploateze încă mai bine resursele financiare pe care Europa i le pune la dispoziție, așa încât să folosească toate oportunitățile. Dacă sunt domenii care au arătat potențialul pe care îl are România (mă refer, de exemplu, la agricultură), bunele practici trebuie extinse. Mai ales că, în anii ce vin, UE anunță că va exista o adevărată „explozie” de fonduri dedicate digitalizării, inteligenței artificiale, cercetării și educației, domenii atât de importante și pentru România și cu resurse umane deosebite în țara noastră. Procesul de debirocratizare realizat de actuala guvernare trebuie continuat și susținut inclusiv de europarlamentarii noștri.

Vorbind despre domeniile pe care le cunosc bine – Educația şi Cercetarea, va fi important să existe în continuare o colaborare și o comunicare foarte bune între Guvern și universități, pentru ca legăturile stabilite în timpul președinției României la Consiliul UE să fie valorificate și după ce mandatul României se va încheia. Guvernarea PSD-ALDE poate și trebuie să realizeze asemenea deziderate. Pentru că o Românie modernă, europeană, se construiește continuu tocmai prin ținte educaționale și de cercetare înalte, în acord cu tendințele globale. România şi românii merită mai mult; guvernul român face și poate face și mai mult pentru o Românie modernă, mereu europeană, așa cum arată și programul PSD de guvernare. Am demonstrat asta în perioada președinției României la Consiliul UE şi rămânem angajaţi pe acest traseu.

 

Profesor univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu
Senator PSD

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.