anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine

GALERIE
preturi_magazine
 • preturi_magazine
- +

Ioana are unul din joburile despre care poate habar n-aveai că există. De 3 ori pe lună îşi ia caieţelul sub braţ şi porneşte prin magazine, dar nu ca să-şi facă cumpărăturile. Odată intrată într-un magazin, Ioana îşi notează conştiincioasă, preţurile. Punctul culminant al muncii ei este indicele preţurilor de consum sau inflaţia, indicatorul de care până şi Isărescu se teme. Inflaţia o resimţim cu toţii. În ultima vreme este bau-baul Guvernelor şi al băncilor centrale, dar cu care cel mai tare se luptă oamenii simpli, din ale căror buzunare muşcă puternic. 

Cei 112 sunt statisticieni special ”antrenaţi” pentru asta. ”Să ştiţi că nu e deloc o muncă uşoară!”, ne avertizează oficalii INS care administrează acest segment de activitate. ”Omul nostru trebuie să meargă în acelaşi magazin în fiecare decadă a lunii, să caute exact acelaşi produs, cu exact aceleaşi caracteristici, să-şi noteze preţul fiecăruia în caieţel, iar la final să-l transmită la Centru. Şi sunt 1800 de sortimente de produse şi servicii pe care Statistica le monitorizează înainte de a publica inflaţia.

Uneori, munca lor se loveşte de obstacole. În pandemie, unele magazine s-au închis. Altele au renunţat să vândă anumite produse care erau ”pe lista” Statisticii. Altele, la sortimentul căutat de vânătorii de preţ, era un preţ de promoţie care nu putea fi notat pe caieţel, întrucat ar fi denaturat rezultatul final.

Au mai fost cazuri în care găseau sortimentul căutat, acesta avea acelaşi preţ ca cel de luna trecută, dar cantitatea era mai mică (de exemplu, un sortiment de napolitană care se vindea la 3 lei gramajul de 125 de grame, acum costa tot 3 lei, dar avea doar 100 de grame).

Ce fac statisticienii în aceste situaţii? ”Avem norme şi proceduri care trebuie aplicate. Se aplică anumite transformări statistice pentru a face ca preţul să fie comparabil. „Aceste principii de continuitate şi de comparabilitate sunt extrem de importante pentru că altfel rişti să denaturezi mişcarea preţului în mod artificial”, spun oficialii INS.

„Trebuie respectat principiul continuităţii, care e extrem de important în calculul indicelui preţurilor de consum. Statisticianul se duce la acel punct de culegere care e clar stabilit si care nu poate fi modificat decât în anumite împrejurări foarte clare- dacă s-a desfiinţat magazinul sau s-a mutat în altă parte, de exemplu. Sau dacă produsul are discontinuitate şi nu mai poate fi găsit la raft. Sau dacă magazinul şi-a schimbat profilul şi nu mai vinde să zicem televizoare, ci pături şi feţe de pernă”, mai precizează aceştia.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.