anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Români la vârful UE: o posibilitate şi o speculaţie

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Cu tot respectul pentru domnul Iohannis, Europa are nevoie de un politician de o anvergură superioară. Poate că, dacă va obţine un al doilea mandat şi îşi va pune o amprentă mai serioasă - şi pozitivă - asupra politicii româneşti, domnul Iohannis ar putea fi un candidat pentru funcţia respectivă peste cinci ani, în 2024.

În mod normal, în această perioadă ar trebui să crească interesul pentru reprezentarea românească la vârful instituţiilor europene, la sfârşitul unei perioade de alegeri, de preşedinţie a Consiliului şi, desigur, de controverse între Bucureşti şi Bruxelles pe tema statului de drept.

Până să ajungem în etapa în care guvernul va trebui să desemneze comisarul, avem o posibilitate şi o speculaţie. Să începem cu speculaţia: domnul Klaus Iohannis ar putea deveni Preşedinte al Consiliului European. Aşa cum am mai discutat în această pagină, acum câteva luni, domnul Iohannis nu se va încumeta să părăsească scena internă, oricât de tentantă i s-ar părea ocazia: în actualul context politic românesc, o astfel de decizie ar avea consecinţe grave asupra partidului său. Dar a fi luat în calcul pentru o asemenea funcţie nu echivalează cu a avea mari şanse la ea. Cu tot respectul pentru domnul Iohannis, Europa are nevoie de un politician de o anvergură superioară. Poate că, dacă va obţine un al doilea mandat şi îşi va pune o amprentă mai serioasă - şi pozitivă - asupra politicii româneşti, domnul Iohannis ar putea fi un candidat pentru funcţia respectivă peste cinci ani, în 2024. Acum, însă, nu este cazul. În plus, trebuie să ţinem cont că, astăzi, Preşedintele Consiliului European vine din regiunea central-răsăriteană a Europei şi, foarte important, din afara zonei euro. E greu de crezut că liderii UE vor dori să acrediteze ideea că funcţia respectivă este cumva rezervată statelor-membre mai noi sau marginale, care nu pot aspira la preşedinţia Comisiei.

Posibilitatea se referă la poziţia de favorit din care pleacă astăzi (miercuri) domnul Dacian Cioloş în competiţia pentru şefia grupului parlamentar "Renew Europe" (RE), care ia locul vechiului ALDE. Evident că domnia sa nu poate avea garanţia victoriei, dar însăşi candidatura pentru o asemenea funcţie este un pas înainte. Ar fi un pas şi mai convingător dacă, pe lângă sprijinul grupărilor conduse de preşedintele francez Emmanuel Macron (La République en Marche - LREM) şi de premierul olandez Mark Rutte (liberalii din Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie), s-ar confirma la vot susţinerea liber-democraţilor germani şi a formaţiunii spaniole Ciudadanos. Desigur, în ceea ce o priveşte pe ultima ar putea apărea surprize de alt tip: este cunoscută reacţia dură a lui Emmanuel Macron faţă de cooperarea între Ciudadanos şi dreapta dură spaniolă, la nivel regional şi local.

Vom vedea dacă aceasta va duce la o ruptură totală, de natură să pună în cauză prezenţa Ciudadanos în grupul RE. Dar, în mod clar, intervenţia domnului Macron ne sugerează că el va dori să exercite un leadership ferm - poate că termenul "mână de fier" nu este exagerat - asupra grupului RE. Se cunoaşte deja modul în care el a forţat abandonarea vechii denumiri - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) - din cauză că "liberal" sună rău în politica franceză. Foarte probabil, tendinţa va continua, iar celelalte partide consacrate din grup o vor accepta fără chef, dar o vor accepta. Este prea mare dorinţa de a intra în prim-planul scenei europene, după decenii în care poziţia ALDE a fost oarecum influentă, dar inferioară celor deţinute de populari şi socialişti.

În acest context trebuie înţeleasă posibila alegere a domnului Dacian Cioloş în funcţia de şef al grupului RE. Fost comisar european şi fost prim-ministru, domnia sa are un CV politic care îl recomandă. Desigur, funcţia de prim-ministru a fost exercitată pe un fond de criză, nefiind rezultatul unei victorii electorale. Chiar şi aşa, însă, poziţia domniei sale este una specială: nu sunt mulţi europarlamentari care să fi avut o astfel de experienţă duală. Apoi, a contat faptul că alianţa USR-PLUS a obţinut un scor bun în alegeri şi o reprezentare consistentă în Parlamentul European: în termeni procentuali, USR-PLUS (cu 8 mandate dintr-un total de 32/ulterior33) vine în grupul fruntaş, dar nu se poate spune că ar fi marele performer al ALDE/RE.

Cel mai probabil, după abandonarea ideii ca grupul să fie condus de un europarlamentar francez, domnul Macron s-a reorientat spre un francofon. Faptul că, după ce impune redenumirea grupului, liderul de la Élysée este pe cale să propulseze la vârful acestuia un nou venit precum domnul Cioloş - chiar dacă background-ul acestuia este corespunzător - arată cât de importantă este pentru autorităţile de la Paris influenţa pe care vor încerca să o exercite în Parlamentul European. De-a lungul timpului, marile partide transnaţionale - popularii şi socialiştii - au fost vehicule importante de propagare a puterii şi a intereselor germane în UE. Acum, prin intermediul grupului RE, preşedintele francez pare foarte grăbit să producă o reechilibrare. Vom vedea în următorii ani dacă un asemenea obiectiv nu este prea ambiţios chiar şi pentru Emmanuel Macron.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.