România a avut pe 14 aprilie 2024 cel mai mic consum de electricitate din istorie, înregistrându-se la orele prânzului.
Consumul de energie electrică al României a atins duminică, 14 aprilie, între orele 12:00 și 15:00, un minim istoric, aproape de ora 15:00 înregistrându-se un neverosimil 3.900 MW, cea mai mică valoare din 2007, de când Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum.
Dacă este cel mai mic consum din 2007, este cu siguranță cel mai mic din epoca modernă a României, dat fiind că, mai înainte, aveam un consum industrial consistent care făcea ca, zilnic, iarnă sau vară, să avem cel puțin 8.000 MW consum instantaneu de zi.
S-a ajuns aici din două motive principale. Primul dintre ele este aportul prosumatorilor, posesorii de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem.
Al doilea motiv este consumul general, industrial și casnic extrem de scăzut. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina.
Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României) nu a redeschis toate cuptoarele, iar Liberty Galați stă într-un singur furnal.
De asemenea, multe fabrici au început să devină prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.
Ieri, în general, toți indicatorii din piața de producție/consum au fost la minim. Dincolo de consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului.
Apoi, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat în piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze aproape că n-au existat.
Împreună, toate capacitățile în funcțiune pe cărbune și gaz nici n-au produs 700 MW, la orele prânzului și după-amiaza.
Aportul mare de energie fotovoltaică din ultimele zile a adus și prețuri negative în piață. Cantități mari din cea mai ieftină energie coroborate cu cererea internă căzută au prăbușit prețurile în zona negativă la miezul zilei, momentul de minim consum, astfel că au fost prețuri și de – 40 euro/MWh.
Prețurile cresc însă pe seară, momentele maximului de consum. De obicei, ziua, când e soare și prețuri mici, energia pleacă la export, în Ungaria și Bulgaria, acolo unde este cerere, dacă la noi nu este, potrivit economedia.ro.
Publicitate și alte recomandări video