anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

România anului 1 după Centenar...

De la opțiuni și trasee istorice spre devenirea statului democrat, unitar și modern

GALERIE
ddd
 • ddd
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport și coordonatorul Departamentului pentru Educație Națională transmite un mesaj de Ziua Națională a României tuturor celor care simt și trăiesc românește în spirit, tradiție și cultură.

Cu ocazia  sărbătorii naționale, cetățenii români trebuie să conștientizeze că, indiferent de etapele parcurse, cu dificultăți, cu alegeri și demersuri inspirate sau cu un potențial de dezvoltare mai scăzut, cu siguranță suntem și vom rămâne o națiune cu o identitate puternică, pe care nici Carpații, nici Dunărea și nici Prutul nu o vor putea fragmenta, așa cum nicio voință politică externă nu a putut risipi unitatea, valorile comune, sentimentul de apartenență la matricea culturală și spirituală românească. România, cu istoria ei tumultoasă, după 30 de ani de evoluție postdecembristă, nu mai este o „țară în curs de dezvoltare”, consemnând  existența unui stat independent și unitar, a unei țări moderne, respectate, relativ prospere.”

Istoria ne-a dovedit că la intersecția drumurilor Europei de Est s-au consumat întâlniri și confruntări, împletiri de culturi și civilizații, după cum s-au purtat și multe conflicte armate, dar inevitabil istoria vine însă și cu răsplata ei, iar ziua de 1 decembrie 1918, prin Proclamația de la Alba Iulia a însemnat unirea provinciilor românești (Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș) cu Regatul României.

Deputatul ieșean Camelia Gavrilă prezintă câteva reflecții și aprecieri despre opțiunile recente ale României, despre semnificațiile prezentului, dar și despre lecțiile venite dinspre trecutul său recent:

  Am ales să fim o țară europeană nu doar geografic și continental, ci și din punctul de vedere al afinităților politice și ideologice, în rezonanță cu mentalitatea și gândirea occidentală, pentru a oferi cetățenilor siguranță, prosperitate, modernitatea unui mod de viață, oportunități profesionale, de educație, de studiu și activitate, de abordare multiculturală, un stil de viață echilibrat și sănătos;
  România a ales să fie un membru marcant, credibil și consecvent, respectat și integrat la nivelul structurilor internaționale NATO, ONU, UE, iar prezența sa aduce contribuții notabile, plus valoare pentru politicile internaționale;
  Statul nostru independent și unitar a mers consecvent în ultimii 30 de ani pe calea democrației, a valorilor democratice, a solidarității, susținând statul de drept, echilibrul social, conturarea treptată a unor politici coerente și sustenabile, orientate către nevoile cetățenilor;
   România a reușit  să se facă auzită prin vocea cetățenilor, prin efortul muncii lor, în țară sau în diaspora, prin inteligența și creativitatea tinerilor, a specialiștilor, prin calitatea educației;
   Țara noastră a ales o cale echilibrată în raport cu țările vecine, a susținut un dialog permanent cu minoritățile și cu partenerii strategici;
   România a optat, în general, pentru traseul prudent, cu cele mai puține riscuri, pentru dialogul diplomatic, generator de reușite și importante câștiguri;
   România a devenit treptat o zonă strategică la hotarul dintre estul și vestul Europei, un pol de stabilitate, un partener onest și credibil în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Referitor la etapele electorale trecute, dar și cele viitoare, dar și la alegerile pe care România le-a facut, deputatul PSD, prof. dr. Camelia Gavrilă, afirmă faptul că  „trebuie să ne alegem calea cu mai mult curaj și implicare politică, socială, administrativă pe plan intern, dar și internațional: votul cetățenilor va desemna în curând un nou Parlament și o nouă reprezentare politică a structurilor administrativ-teritoriale prin alegerea primarilor, a consiliilor locale și județene. Sărbătorile au semnificațiile lor simbolice, evocă și rememorează trecutul, dar trebuie să deschidă și noi etape, viziuni, perspective.

Într-o analiză prezentată în Camera Deputaților, printr-o declarație politică amplă,analitică, deputatul ieșean afirma faptul că România trebuie în continuare să parcurgă pași esențiali pentru dezvoltare, modernizare, pentru o mai bună consolidare a democrației și o calitate a guvernării:

   este nevoie de un Plan de țară, de proiecte și strategii complexe și adecvate, se impune implicarea elitelor intelectuale, din domenii diverse de activitate, dar și opțiunea pentru calitatea clasei politice,  prin conturarea si promovarea unor elite politice adevărate;
  după 30 de ani de încercări, ezitări, succese mărunte, dezvoltare lentă, România trebuie să aleagă calea politicilor coerente, bazate pe competență, pe evoluțiile și progresul tehnologic, din societatea cunoașterii, politici gândite atent și bine implementate, orientate clar către nevoile cetățeanului;
  se resimte acut nevoia unui lidership politic reprezentativ, în corelație cu aspirațiile românilor, cu opiniile lor critice, cu lecțiile desprinse din etapele electorale recente, în sensul unor  preocupări mai consistente pentru calitatea unei Românii europene;
  România trebuie să continue ferm și consecvent drumul de integrare europeană, iar intrarea în Spațiul Schengen să devină o certitudine;
   eradicarea sărăciei, dezvoltarea socială și economică, susținerea statului de drept, paralel cu eliminarea corupției sunt elemente fundamentale pentru parcursul de succes al României, intrată în etapa postcentenară.

1 Decembrie este o zi sfântă, amintind de înfăptuirea statului unitar, suveran, inalienabil, de independența României, o zi memorabilă de evocare a istoriei, a celor care prin crez și voință au reușit să realizeze un vis național. Săptămâna aceasta, în prag de sărbătoare națională, să ne amintim cu venerație de eroii patriei căzuți la datorie, de idealurile nobile, de istoria noastră aflată mereu în dialog și armonie cu valorile europene.

La mulți ani, România!


Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X