anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

România ascunsă

GALERIE
Onofrei Catalin200
 • Onofrei Catalin200
- +

Care or fi adevăratele averi ale aleşilor? Şi pe unde or fi ele pitite?

S-a făcut vorbire deseori, în ultimele două decenii, prin presă sau aiurea, despre România profundă, despre România superficială, despre România furată, ca şi despre România celor care au ales să muncească în mod cinstit. Cazul Vâlcov este pe cale să nască un nou concept, mai revoluţIonar decât toate celelalte: România ascunsă!

Averea impresionantă şi illicită a unui politician traseist de nici 40 de ani, pitită prin buzunarele morţilor, prin seifurile amicilor sau pe după pereţi, de teama DNA, ne pune serios pe gânduri. Dacă un astfel de individ destul de şters, dar lăudat copios de unii pentru anumite competenţe profesionale, a reuşit să strângă atâta avere din spăgi, oare cât au furat ceilalţi politicieni sau doar iubitori de politică, mai "experimentaţi"? Cei care au azi 60-70-80 de ani şi care au prins, la vârsta maturităţii depline şi la locul potrivit (PCR, Secu’, Coop. etc.), minunaţii ani 1990, când se fura absolut orice? Şi când, bineînţeles, nu era pedepsit nimeni. Şi, mai ales, în ce fel şi-au camuflat aceştia averile? Dacă e să-l credem pe celebrul detectiv Sherlock Holmes, atunci cel mai potrivit loc de a ascunde ceva este chiar la vedere. Prin urmare, oare câte dintre pădurile, lacurile, colinele, monumentele, satele şi oraşele României, despre care ne lăudăm că sunt "ale noastre" sunt de fapt doar "ale lor"?

Tot mai mulţi români (o arată sondajele de opinie) consideră că a venit vremea să devoalăm această România ascunsă. Adică a venit timpul să aflăm care sunt adevăratele averi ale aleşilor şi ale clientelei poltice. Iar tot ce nu se poate justifica să fie luat înapoi. Adică aproape totul. Dar ce partid se încumetă să pornească o astfel de cruciadă, absolut necesară, dar sângeroasă peste măsură?

Am auzit-o recent pe preşedinta PNL, Alina Gorghiu, lansând împotriva actualei Puteri o critică veştejită, care suna cam aşa: "Dacă ne-am gândi să recuperăm măcar jumătate din aceste sume (furate), am avea o sursă la buget care să acopere mare parte din banii alocaţi sistemului sanitar. Dacă s-ar recupera sută la sută din aceste sume (furate) s-ar acoperi banii medicilor din România pe un întreg". Şi nu numai banii medicilor, aş adăuga eu. Am avea fonduri şi pentru autostrăzi, şi pentru şcoli, şi pentru spitale, şi pentru cercetare, şi pentru cultură.

Din fericire pentru marii spăgari ai României, şi liberalii lui Gorghiu vorbesc, dar nu se gândesc serios la recupererea tuturor prejudiciilor. Sau dacă se gândesc, nu vor face nimic. Sau dacă vor face ceva, atunci nu vor prinde pe nimeni. Sau dacă vor prinde pe cineva, va fi tot gugumanul ăla negricios şi cu nas mare ce a furat, din geanta unei bunicuţe, un pix de doi lei. Pe care scrie, cu litere din ce în ce mai şterse, "Ion Iliescu - preşedinte". 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.