Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

România de ieri şi de azi

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Cine spune că nu trăim într-o lume şi într-o ţară plină de mistere, mai ales după ‘89, se înşeală amarnic. Primul mister, cred eu, ar fi acela că deşi trăim într-o ţară atât de bogată şi de bine situată în arealul European, noi românii suntem printre cei mai săraci trăitori ai bătrânului continent. Să mai spunem şi faptul că aderarea noastră la UE nu a fost o problemă de obţiune, ci de impunere, până la urmă.

Şi de aici derivă faptul că istoria României nici nu putea fi ocolită de maşinaţiuni de culise şi de intrigi cu substrat politic sau economic. Tratatele politice discutabile au fost şi sunt parte integrantă a istoriei noastre naţionale, la fel ca în oricare alt colţ de lume. Aceste modalităţi ascunse de influenţare a mersului firesc al istoriei, nu se deosebesc prea mult în esenţa lor de cele din vechime. Numai că astăzi acestea reuşesc să stoarcă râuri de cerneală, prin care noi oamenii de rând suntem manipulaţi în fel şi chip.

Când nu mai sunt bani la buget şi somajul nu prea e în scădere, mai depistăm câte un parlamentar corupt şi nu numai; şi le servim semenilor puţin circ ca să mai uite de foame. Apoi, mai lungim sau amânăm negocierile cu sindicatele, doar, doar vor uita de grevele programate cu surle şi trâmbiţe, deşi mulţi dintre cei scoşi în stradă nu prea drămuiesc bănuţul de pâine. Celor de la grădiniţă şi gimnaziu le mai servim un fruct pe lângă consacratul lăptic, iar pe bătrânii noştri îi informăm că din cauza unei nenorocite de firmă importatoare, medicamentele vor deveni mai greu de găsit.

Generaţiilor tinere nu prea avem ce să le spunem pentru că s-au împânzit între mări şi ţări în cautarea unui trai mai bun şi nu se prea mai întorc acasă, iar celor care de voie sau de nevoie au rămas prin ţară, nu ne rămâne decât să le spunem că aceasta ne e soarta.

Cam aşa arata misterioasa nostră ţară! Ne complacem în a ne plânge de milă sau eventual… mai facem câte un împrumut masiv care urmează să fie plătit de generaţii şi generaţii de români. Oare de ce nu suntem capabili să gândim soluţii viabile pentru a ieşi din marasmul în care cu sau fără voia noastră am intrat? Sau măcar să copiem ce au făcut megieşii noştri care trăiesc mai bine, fie şi în sezonul estival!

Eu cred că până la urmă va trebui să ne trezim măcar în ceasul 112, fiindcă al 12-lea a trecut demult. Şi ştiţi de ce? Pentru că… aţi constatat şi dumneavostră care este cauza sărăciei din draga noastră Românie: nepăsarea, delăsarea, incompetenţa, slugărnicia! De sus în jos şi de jos în sus!

Istoria ne-a demonstrat şi ne demonstrează că nu mai ştim să ne respectăm înaintaşii. Istoria ne-a demonstrat că nimeni dintre ai noştri nu a cedat nimic din ceea ce îi aparţinea, fie şi cu preţul vieţii. Am învăţat măcar câte ceva din lecţia de supravieţuire a unui popor aflat şi atunci şi acum, la confluenţa… imperiilor?

Poate ar fi cazul să ne spunem şi noi punctul de vedere la masa negocierilor… contemporane!

 Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri