anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Comunicat de presa

România educată este repetentă (P)

GALERIE
WhatsApp Image 2022-07-29 at 10.26.38
 • WhatsApp Image 2022-07-29 at 10.26.38
- +

România este din nou codașa Europei în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor statului precum și a competențelor digitale ale cetățenilor. Raportul anual UE care măsoară Indicele economiei și societății digitale (DESI) arată eșecul digitalizării din țara noastră: suntem pe ultimul loc, (27 din cele 27 state membre UE) la toate capitolele relevante.

Ce înseamnă asta? România a rămas în urmă ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE; chiar dacă suntem înaintea altor state la nivel de conectivitate și rețele fixe de mare capacitate. Altfel spus, avem acces la internet și conexiuni de mare viteză, însă această conectivitate nu este folosită în mod util de către stat, companii și cetățeni, pentru activități zilnice. Ponderea IMM-urilor care au cel puțin un nivel de bază de activitate digitală (22 %) și procentajul întreprinderilor care fac schimb electronic de informații (17 %) sunt cele mai scăzute din UE. Nivelul scăzut de digitalizare și progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale. Această situație este agravată și mai mult de nivelul foarte scăzut al serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.

Raportul DESI arată că transformarea digitală a României este aproape inexistentă. Instituțiile statului rămân captive sub munți de hârtii și baze de date care nu comunică între ele, în timp ce guvernul depune eforturi vizibile pentru a păstra ineficiența și o digitalizare rămasă în urmă cu cel puțin 20 de ani. Avem 1,8 miliarde de EUR în PNRR pentru transformarea digitală a sectorului public, securitate cibernetică și conectivitate; bani ce pot fi investiți într-o Românie cu adevărat digitală, în care timpul cetățeanului să fie respectat și în care oamenii să aibă posibilitatea să interacționeze aproape exclusiv online cu statul.
În schimb, autoritățile riscă să devină victimele propriului orgoliu atunci când refuză să implice mediul privat în dezvoltarea cloud-ului guvernamental. În loc să profităm de experiența și know-how-ul unor giganți IT, guvernul insistă să dea acest proiect pe mâna instituțiilor care și-au demonstrat incapacitatea în ultimii 30 de ani în ceea ce privește digitalizarea statului. Dacă guvernul va continua cu aceeași mentalitate, România pierde ultima șansă de modernizare a infrastructurii digitale și a creșterii eficienței sistemului administrativ
”, afirmă Monica Berescu, deputată USR și Vicepreședinte comisia de IT din Camera Deputaților.

O anchetă jurnalistică din 2016 a scos la iveală corupția din sistemul informatic. Doar în perioada 2007-2015, România a investit circa 10 miliarde de euro în proiecte de infrastructură IT în domeniul autorităților publice, iar rezultatele nu se văd. Cetățenii sunt plimbați în continuare de la un ghișeu la altul, stau ore întregi cu vraful de hârtii în mână, încă o dovadă a umilinței la care sunt supuși de zeci de ani de politicienii partidelor vechi. 30 de ani mai târziu, în instituții continuă să predomine pixurile, hârtiile și documente printate, scanate și apoi trimise pe email. Nu există baze de date comune, platforme de tipul ghișeu unic, funcționale și interconectate. 

În județul și municipiul Iași, situația este la fel de obscură. Investițiile în digitalizare lipsesc cu desăvârșire, iar cea mai bună dovadă este interacțiunea digitală cu primăria și Consiliul Județean. Serviciile digitale, dacă există, sunt învechite și informațiile rămân neactualizate. În lumea digitală, website-ul instituției este ca o carte de vizită a acesteia, iar cele de la Iași arată și funcționează de parcă am trăi la sfârșitul anilor ‘90.

Digitalizarea oferă trasabilitate și transparență, ceea ce este un instrument extrem de eficient în identificarea actelor de corupție de orice fel. Atât timp cât administrația locală sau centrală se opune digitalizării sau întârzie implementarea acesteia, pot exista suspiciuni serioase asupra corectitudinii deciziilor luate de primar, președinte de CJ sau alți directori din instituție. La Iași, lipsa serviciilor digitale și numărul mare de dosare penale în care sunt anchetați edilii, par să ilustreze un labirint de ilegalități în sistemul public. Transformarea digitală este vitală pentru societate și trebuie făcută în regim de urgență, însă nu este suficient. Statul trebuie să dezvolte competențele digitale ale funcționarilor și ale cetățenilor, care să învețe să folosească programe de editare și prelucrare documente, completarea formularelor online sau semnarea electronică a acestora. Utilizarea TikTok ului și a Facebook-ului nu înseamnă competențe digitale, ci mai degrabă abilități de utilizare a unui smartphone”, completează Monica Berescu.

Ce este DESI

Începând din 2014, Comisia Europeană a monitorizat progresele înregistrate de statele membre în domeniul digital și a publicat rapoarte anuale privind Indicele economiei și societății digitale (DESI). În fiecare an, rapoartele includ profiluri de țară, care ajută statele membre să identifice domeniile de acțiune prioritară, precum și capitole tematice care oferă o analiză la nivelul UE în principalele domenii de politică digitală. Indicele DESI clasifică statele membre în funcție de nivelul lor de digitalizare și analizează progresele relative înregistrate de acestea în ultimii cinci ani, ținând seama de punctul lor de plecare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.