Declaraţie politică în Senatul României

România eșuată – programul prezidențial care a și reușit (P)

marți, 14 iunie 2022, 07:11
3 MIN
 România eșuată – programul prezidențial care a și reușit (P)

Groaznic bilanțul celor 8 ani de când România îl are ca președinte pe Klaus Iohannis. Actualul șef al statului a fost votat în 2014 de cei care au vrut să oprească asaltul asupra justiției dus de PSD-ul condus de Victor Ponta. Apoi în 2019, de cei care au vrut să oprească asaltul asupra justiției dus de PSD-ul condus de Liviu Dragnea.

Speranța investită în el a fost enormă. În 2017, a obținut o bilă albă, când a încercat să oprească infama OUG 13, mergând peste guvernul lui Dragnea și apoi în piață. Dar, din păcate, asta a fost tot. Din acel moment, aproape tot ce a făcut Klaus Iohannis a fost să șubrezească, la rândul său, statul de drept.

Iar din 2021 pare complet dintr-altă lume, dintr-una iliberală: a numit cu forța un președinte la PNL, s-a aliat cu PSD, partid pe care l-a înfierat inclusiv cu o lună înainte de a-l coopta la guvernare, a numit cu forța un alt președinte la PNL, i-a dus în derizoriu pe liberali, justiția nu mai funcționează, iar drumul României este, azi, spre mai puțină democrație și spre mai puțină libertate.

Mulți români, tot mai mulți, au simțit trădarea. Prin urmare, încrederea lor în președintele Klaus Iohannis a scăzut de la 44% anul trecut la numai 29% anul acesta, cea mai mare scădere de popularitate înregistrată printre liderii din Europa de Est, potrivit unui sondaj internațional făcut în România, Slovacia, Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria și țările baltice.

Dar nu acesta este, până la urmă, cel mai grav rezultat al anilor de derută politică majoră din partea PSD și PNL. 

Cel mai periculos este faptul că România este singura țara din Europa de Est în care satisfacția adusă cetățenilor de democrație a scăzut de la 30% la 23%. Foarte trist și periculos. 

60% dintre români ar prefera un lider autoritar, cel mai ridicat procent din regiune.

Nu e de mirare acest rezultat, după o pandemie în care autoritățile au luat fie măsuri greșite (anulate de CCR), fie fără explicarea lor clară, și fără transparență. Nu e de mirare, din moment ce cu toții avem sentimentul tot mai acut că acest stat este condus haotic, de o gașcă de incompetenți, ale căror singure scopuri sunt să fure și să dea legi care să le protejeze hoția. 

Aceasta este trista moștenire pe care o primim la 32 de ani de când România a scăpat de un dictator: oamenii, sătui, dezamăgiți, așteaptă din nou un salvator, un mesia. O așteptare greșită, căci salvarea nu poate veni de la un singur om, ci de la noi toți, prin implicare și prin democrație. 

Deocamdată, din păcate, 66% dintre români, cel mai mare procent înregistrat în sondaj, cred că nu contează cine este la putere în România, pentru că lucrurile nu se vor schimba oricum.

Dezastruos rezultat, greșită direcție. România trebuie să își continue drumul european, trebuie să lupte pentru democrație – singura formă de guvernare care aduce dezvoltare și ne permite să ne administrăm singuri destinele, trebuie să lupte pentru competență și pentru bunăstare. 

Îmi dau seama că acum pare că totul e pierdut. E un sentiment pe care fiecare dintre noi l-am simțit din când în când. Dar nu e adevărat. Au mai fost alții în istoria recentă care s-au crezut veșnici. Și au picat cu zgomot. 

Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii