anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Comunicat de presa

România, în coada țărilor europene capabile de inovare! (P)

GALERIE
cover ziarul de iasi-02
 • cover ziarul de iasi-02
- +

Tabloul inovării europene plasează România mult sub țări cu o populație și un potențial mult mai mic decât cel al țării noastre. Cipru și Luxemburg sunt considerate țări puternic inovatoare. Malta sau Slovenia se încadrează la categoria „inovatori moderați”. România, țara zecilor de mii de doctorate, cu centrelor universitare care au deja o tradiție și cu cercetători apreciați peste tot în lume, abia a prins capitolul „inovatori emergenți”. 

De ani de zile, nu reușim să depășim această „emergență". Din punct de vedere al inovării, România se află abia la 32,6% din media Uniunii Europene. Dar, cel mai grav, din 2015 încoace, s-a înregistrat o scădere de 24% a resursei umane înalt calificate. 

Acest raport, gestionat în comun de DG Research & Innovation și DG GROW, confirmă statistic ceea ce simțim și noi zi de zi: nu mai pleacă din România doar acele categorii de populație care caută un salariu mai bun în altă parte, ci chiar și acei români cu venituri peste medie și calificări ridicate, dar care vor să trăiască într-o societate așezată. 

Guvernul se laudă că înregistrăm creștere economică și că am intrat în categoria țărilor cu venituri înalte. Doar că bunăstarea financiară nu mai este suficientă pentru a ține în țară cercetători de top, de exemplu. Și oricum, această creștere economică se duce, de prea multe ori, pe cheltuieli risipitoare, de tipul podurilor care se prăbușesc după un an sau a unor licitații trucate și supraevaluate, în loc să meargă spre direcția care ar poziționa România în prezentul tehnologic și în viitorul care aparține acelor țări care inovează. 

Performanța UE în materie de inovare a crescut cu aproximativ 10% din 2015. În România, procesul e tocmai invers. Societatea este tot mai deprofesionalizată, persoanele cu abilități sunt tot mai greu de găsit. Orice antreprenor poate să depună mărturie despre eforturile uriașe pe care le face de fiecare dată când trebuie să angajeze un meseriaș. 

Din România au început să plece chiar și cei peste 40 de ani, oameni care, în mod normal, ar trebui să formeze acea populație care împinge înainte o țară, pentru că are suficientă experiență și pregătire, dar și încă destulă energie pentru a se implica. Din păcate, mulți își consumă energiile în altă parte. 

Și cum ar putea fi altfel când însuși ministrul Educației este prins cu un furt intelectual?

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.