Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

România, în doliu naţional

GALERIE
accident1
  • accident1
- +

Guvernul va decreta ziua de mâine, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat aseară premierul Ponta. El a precizat că astăzi, după încheierea procedurilor legale, va fi asigurat transportul la Bucureşti a persoanelor decedate şi rănite. Până aseară se ştia că 18 persoane au decedat, 22 sunt rănite, iar alte 7 se află la terapie intensivă.

 

Cel puţin 18 români au murit în Muntenegru după ce autocarul care îi transporta s-a răsturnat duminică seară într-o prăpastie. Doi dintre turiştii români, ambii aflaţi în stare foarte gravă, nu au fost identificaţi până aseară. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegru. O fostă profesoară de matematică din Curtea de Argeş, care era ghidul circuitului turistic, şi soţul acesteia, precum şi un fost consilier PNL din municipiu, Nicolae Derviş, proprietar al unei brutării, şi soţia lui sunt printre persoanele care au murit în accident, potrivit rudelor.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, a dispus un control la agenţia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul în Muntenegru şi Croaţia. Marius Usturoiu, directorul agenţiei, a precizat însă că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour. Marius Usturoiu a mai precizat că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. El a relatat că era vorba despre un circuit turistic de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, autocarul oprindu-se la Piteşti, Sibiu, Arad şi Timişoara, înainte de a ieşi din ţară. Cei mai mulţi turişti erau din judeţul Argeş. Sâmbătă seară turiştii au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Usturoiu a mai declarat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nicio problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.
 

Doar vina şoferului?

 
Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit, spune că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fără vreun incident până acum. El a mai spus că firma face acest traseu din Muntenegru de cel puţin şapte - opt ori anual, iar unul dintre şoferii de pe autocarul respectiv a făcut acest traseu de 20 de ori. De asemenea, autocarul avea toate verificările tehnice făcute, nefiind semnalată nicio problemă.
Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat, pentru Pro TV, că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.
 

Posibil sprijin financiar pentru familiile victimelor

 
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat ieri, de la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate. Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medicală. El a mai precizat că se lucrează cu Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe pentru identificarea persoanelor rănite care sunt în comă sau la terapie intensivă. Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.
Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259. Guvernul urma să analizeze şi propunerea ca familiile victimelor să fie sprijinite material de către stat.
 

Peste o mie de oameni şi-au pierdut recent viaţa în Defileul Morţii

 
Autocarul cu români s-a prăbuşit într-o zonă cunoscută în Muntenegru drept Defileul Morţii. Potrivit România TV, peste 1.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în acest loc, în ultimii 40 de ani.
Cu un peisaj spectaculos, Canionul Moraca este unul dintre cele mai periculoase trasee rutiere din lume. Acum, şi românii sunt pe lista neagră a accidentelor din zonă. În 2009 ani parapetul a fost consolidat, dar de la construcţia sa, în urmă cu patru decenii, pe acest drum şi-au pierdut viaţa în accidente peste 1.000 de oameni. Potrivit Televiziunii Sârbe, de cele mai multe ori, accidentele se întâmplă la început de sezon turistic. În urmă cu 15 ani, în 1998, 20 de sârbi care mergeau cu autocarul au avut parte de o soartă similară cu a românilor.
Muntenegru este pe locul doi în Europa, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de accidente rutiere. Un raport al ONU arăta că în 2011, rata mortalităţii a fost de 20,4 la 100.000 de locuitori.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri