Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă (P)

România în fața unor nesfârșite crize politice

GALERIE
cb9892ba-27e7-4d87-b2c2-eb502f922275
  • cb9892ba-27e7-4d87-b2c2-eb502f922275
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și coordonatorul Departamentului pentru Educație Națională a prezentat la tribuna Camerei Deputaților   problematica evoluțiilor politice incorecte, o cronică succintă a unui prezent cenușiu, efectele lipsei de dialog dintre instituțiile statului, dar și perpetuarea conflictului dintre Administrația Prezidențială și Guvernul României.

Astăzi trebuie să constat  faptul că polemica și tensiunea politică au ajuns prea departe, că acuzele nefondate, discursurile prezidențiale, deciziile neinspirate depășesc sfera unor abordări raționale și decente, astăzi constatăm fără echivoc faptul că implicarea politicului și interesele campaniei pentru alegerile prezidențiale, îngreunează în mod nepermis bunul mers al societății, al instituțiilor, al unor domenii vitale pentru funcționarea statului, stare de lucruri  care duce spre blocaje, disfuncții, întârzieri de activități, perturbarea vieții profesionale.

Deputatul ieșean acuză faptul  că  numeroasele crize politice au dus de multe  ori la destabilizarea politicilor educaționale și la o lipsă a coerenței în implementarea strategiilor care vizează școala, învățământul, formarea profesională. Amânarea recentă a examenului de rezidențiat, cu aproape o lună, reprezintă un eșec  al colaborării politice dintre instituțiile statului pentru binele comunității, din cauza unor lupte politice generate de alegerile prezidențiale. Procedura de  organizare a examenului de rezidențiat presupune semnarea unui ordin de ministru, atât din partea Ministerului Sănătății, dar și din partea Ministerului Educației Naționale. Lipsa Ministrului Educației Naționale duce la imposibilitatea configurării programului și la semnarea ordinului, motiv pentru care examenul de rezidențiat s-a amânat.  

 „Amânarea nu este o soluție! Când sunt probleme oamenii politici dezbat, găsesc rezolvări, indiferent de culoarea politică, nu amână și nu sacrifică instituții, oameni, urgențe pentru capital electoral. Nu poți să lași în așteptare o activitate deosebit de importantă pentru viitorul profesional al unui număr de 5.684 de absolvenți, pentru formarea cărora statul român a cheltuit sume substanțiale. Nu poți să amâni intrarea în sistemul medical a acestor tineri, în contextul în care România are un deficit accentuat de medici și de resursă umană înalt calificată”, a precizat prof. dr. Camelia Gavrilă.  

Administrația prezidențială nu mai reprezintă acum interesele României, ci doar interese efemere de campanie. Multitudinea evenimentelor politice recente, de la lipsa numirii miniștrilor și până la semnarea unor decrete/legi a dus la transformarea unei instituții de stat, ce are rol de mediere, într-o instituție care nu face decât să ridice bariere în fața progresului pe care cetățenii îl doresc și îl merită.

În completarea celor prezentate anterior, prin recursul la memoria recentă, să ne amintim:

1.      Refuzurile multiple, fără explicații concludente, legale, temeinice ale numirii unor miniștri propuși de Guvernul României, guvern ales și investit prin votul cetățenilor;

2.      Lipsa unor numiri de miniștri interimari, demers firesc si logic prin care  asigură provizoriu conducerea și implicit funcționarea ministerelor. Vorbim de un refuz și o tăcere inexplicabilă, în detrimentul opiniilor clare ale Curții Constituționale, care a stabilit că a existat și există, în continuare, un conflict inter-instituțional, de natură constituțională, având la bază refuzul președintelui României de numire a miniștrilor interimari;

3.      Prioritizarea intereselor personale,  politice, față de interesele naționale, prin eliminarea oricărui dialog și a cooperării pentru completarea unor poziții din guvern, deși au existat demersuri, argumente, pledoarii și nominalizări repetate venite din partea premierului. Nu am văzut analize, comentarii argumentate, refuzuri fundamentate, ignorându-se expertiza, urgența, logica schimbărilor, valoarea și pregătirea profesională a unor specialiști propuși pentru diferite portofolii.

Deputatul ieșean amintește în declarație faptul că „aceste crize politice au mai afectat viața cetățenilor și au dus la derapaje instituționale. Președintele României refuză să aprobe bugetul României pentru anul 2019, iar acest lucru a dus la amânarea majorărilor pentru alocațiile  copiilor, în contextul în care îndemnizația lunară era una dintre cele mai mici  la nivelul Uniunii Europene.”  

Criza numirii miniștrilor nu s-a manifestat doar în domeniul educației, ci observăm probleme reale și la Ministerul Energiei, Ministerul Mediului sau Ministerul Afacerilor Interne, care au dus la dezechilibre interne și uneori la alterarea modului de funcționare a aparatului administrativ.

Efectele bătăliilor politice pot genera probleme grave, din mai multe considerente:

- miniștrii sunt ordonatori principali de credite și dispun realizarea plăților, a salariilor, a cheltuielilor importante;

- Guvernul nu poate să adopte Hotărâri de Guvern în domeniile respective fără avizul miniștrilor de resort;

- Cele trei ministere au fost în imposibilitatea efectuării plăților pentru cheltuielile curente și nici nu au reușit să aprobe deciziile instituțiilor din subordine, iar în domeniile cheie, precum energie, mediu, securitate, aceste aspecte afectează siguranța națională.

Astfel, suntem astăzi martorii unui conflict interinstituțional, asistăm la lipsa de dialog dintre instituțiile statului, aspecte care afectează și imaginea țării noastre la  nivel internațional. Dincolo de președinte există o echipă, specialiști în diferite domenii, în comunicare și strategii care ar trebui să înțeleagă efectele unor asemenea abordări, deteriorarea atmosferei politice, a vieții sociale, a imaginii țării.  România nu își permite astfel de crize, România trebuie să găsească soluții și să arate că are maturitate politică și că își asumă responsabil  statutul de țară europeană.

 

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri