România, în fața unui important examen european
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Declarație politică

România, în fața unui important examen european

susținută de către senatorul Victorel LUPU în SENATUL ROMÂNIEI

GALERIE
lupu
  • lupu
- +

România este la doar o lună și jumătate distanță de unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a ţării noastre: preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, deținerea acestui mandat va însemna o perioadă de maximă importanță nu doar pentru România, ci chiar pentru viitorul întregii Uniuni. Iată de ce exercitarea Preşedinţiei înseamnă o mare oportunitate pentru țara noastră, dar are și o imensă încărcătură, o mare responsabilitate. Teme mari precum finalizarea procesului denumit generic Brexit, continuarea subiectelor aflate pe agenda europeană, buna cooperare atât între agențiile și instituțiile europene, cât și între statele membre, dezbaterile despre viitorul uniunii sunt provocările care ne așteaptă.       

Se știe foarte bine, Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul de Miniştri cum mai este numit, are un rol determinant în arhitectura instituțională. Este unul dintre factorii decizionali de la nivelul Uniunii Europene. Negociază și adoptă legislație, coordonează politicile statelor membre, dezvoltă politica externă și de securitate a Uniunii Europene, încheie acorduri internaționale și adoptă bugetul UE. Iată, așadar, tot atâtea domenii de interes, cu impact direct asupra vieții cetățenilor.

Temele de interes ale României au în vedere latura economică, ca dezvoltarea durabilă, reducerea decalajelor, ocupare și drepturi sociale, dar și inovare și digitalizare, adică o Europă a prezentului, dar mai ales a viitorului. Securitatea, în toate formele ei, este un alt domeniul de interes. Securitatea internă, gestionarea granițelor externe, dar și securitatea cibernetică reprezintă tot atâtea provocări. O altă tematică este cea a Europei valorilor comune: libertate, democrație, egalitate de șanse, justiție, solidaritate, unitate, diversitate, dar și combaterea rasismului, a xenofobiei, a discriminărilor de sex, limbă sau religie.

În exercitarea efectivă a mandatului, România trebuie să joace un rol de mediator neutru, imparțial. Dar vorbim și despre o viziune proprie, națională, cu privire la viitorul Uniunii Europene pe care România va avea ocazia să și-o exprime.

Asumarea de către țara noastră a Președinției este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru UE, la 12 ani de la aderare. România se află în plin proces de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei rotative. Există o Unitate pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în Ministerul Afacerilor Externe, structură aflată în subordinea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

În tot acest angrenaj sunt implicați actori din toată societatea: din administrația centrală și din cele locale, organizații patronale, sindicate, foruri academice, reprezentanți ai societății civile. A fost constituit Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene „EU-RO 2019”, având principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice.           

Principalele concluzii ale acestora se vor regăsi în propunerile de tematici de interes ale agendei Președinției României.

Îmi exprim speranța şi încrederea că în puținul timp ce ne-a mai rămas la dispoziție pentru pregătirea preluării Preşedinţiei rotative, toți factorii implicați în acest proces laborios îl vor duce la bun sfârșit.                                        

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.