anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Declarație politică

România, în fața unui important examen european

susținută de către senatorul Victorel LUPU în SENATUL ROMÂNIEI

GALERIE
lupu
 • lupu
- +

România este la doar o lună și jumătate distanță de unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a ţării noastre: preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, deținerea acestui mandat va însemna o perioadă de maximă importanță nu doar pentru România, ci chiar pentru viitorul întregii Uniuni. Iată de ce exercitarea Preşedinţiei înseamnă o mare oportunitate pentru țara noastră, dar are și o imensă încărcătură, o mare responsabilitate. Teme mari precum finalizarea procesului denumit generic Brexit, continuarea subiectelor aflate pe agenda europeană, buna cooperare atât între agențiile și instituțiile europene, cât și între statele membre, dezbaterile despre viitorul uniunii sunt provocările care ne așteaptă.       

Se știe foarte bine, Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul de Miniştri cum mai este numit, are un rol determinant în arhitectura instituțională. Este unul dintre factorii decizionali de la nivelul Uniunii Europene. Negociază și adoptă legislație, coordonează politicile statelor membre, dezvoltă politica externă și de securitate a Uniunii Europene, încheie acorduri internaționale și adoptă bugetul UE. Iată, așadar, tot atâtea domenii de interes, cu impact direct asupra vieții cetățenilor.

Temele de interes ale României au în vedere latura economică, ca dezvoltarea durabilă, reducerea decalajelor, ocupare și drepturi sociale, dar și inovare și digitalizare, adică o Europă a prezentului, dar mai ales a viitorului. Securitatea, în toate formele ei, este un alt domeniul de interes. Securitatea internă, gestionarea granițelor externe, dar și securitatea cibernetică reprezintă tot atâtea provocări. O altă tematică este cea a Europei valorilor comune: libertate, democrație, egalitate de șanse, justiție, solidaritate, unitate, diversitate, dar și combaterea rasismului, a xenofobiei, a discriminărilor de sex, limbă sau religie.

În exercitarea efectivă a mandatului, România trebuie să joace un rol de mediator neutru, imparțial. Dar vorbim și despre o viziune proprie, națională, cu privire la viitorul Uniunii Europene pe care România va avea ocazia să și-o exprime.

Asumarea de către țara noastră a Președinției este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru UE, la 12 ani de la aderare. România se află în plin proces de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei rotative. Există o Unitate pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în Ministerul Afacerilor Externe, structură aflată în subordinea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

În tot acest angrenaj sunt implicați actori din toată societatea: din administrația centrală și din cele locale, organizații patronale, sindicate, foruri academice, reprezentanți ai societății civile. A fost constituit Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene „EU-RO 2019”, având principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice.           

Principalele concluzii ale acestora se vor regăsi în propunerile de tematici de interes ale agendei Președinției României.

Îmi exprim speranța şi încrederea că în puținul timp ce ne-a mai rămas la dispoziție pentru pregătirea preluării Preşedinţiei rotative, toți factorii implicați în acest proces laborios îl vor duce la bun sfârșit.                                        

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.