Declarație politică
România, în fața unui important examen european
susținută de către senatorul Victorel LUPU în SENATUL ROMÂNIEI
România este la doar o lună și jumătate distanță de unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a ţării noastre: preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, deținerea acestui mandat va însemna o perioadă de maximă importanță nu doar pentru România, ci chiar pentru viitorul întregii Uniuni. Iată de ce exercitarea Preşedinţiei înseamnă o mare oportunitate pentru țara noastră, dar are și o imensă încărcătură, o mare responsabilitate. Teme mari precum finalizarea procesului denumit generic Brexit, continuarea subiectelor aflate pe agenda europeană, buna cooperare atât între agențiile și instituțiile europene, cât și între statele membre, dezbaterile despre viitorul uniunii sunt provocările care ne așteaptă.
Se știe foarte bine, Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul de Miniştri cum mai este numit, are un rol determinant în arhitectura instituțională. Este unul dintre factorii decizionali de la nivelul Uniunii Europene. Negociază și adoptă legislație, coordonează politicile statelor membre, dezvoltă politica externă și de securitate a Uniunii Europene, încheie acorduri internaționale și adoptă bugetul UE. Iată, așadar, tot atâtea domenii de interes, cu impact direct asupra vieții cetățenilor.
Temele de interes ale României au în vedere latura economică, ca dezvoltarea durabilă, reducerea decalajelor, ocupare și drepturi sociale, dar și inovare și digitalizare, adică o Europă a prezentului, dar mai ales a viitorului. Securitatea, în toate formele ei, este un alt domeniul de interes. Securitatea internă, gestionarea granițelor externe, dar și securitatea cibernetică reprezintă tot atâtea provocări. O altă tematică este cea a Europei valorilor comune: libertate, democrație, egalitate de șanse, justiție, solidaritate, unitate, diversitate, dar și combaterea rasismului, a xenofobiei, a discriminărilor de sex, limbă sau religie.
În exercitarea efectivă a mandatului, România trebuie să joace un rol de mediator neutru, imparțial. Dar vorbim și despre o viziune proprie, națională, cu privire la viitorul Uniunii Europene pe care România va avea ocazia să și-o exprime.
Asumarea de către țara noastră a Președinției este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru UE, la 12 ani de la aderare. România se află în plin proces de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei rotative. Există o Unitate pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în Ministerul Afacerilor Externe, structură aflată în subordinea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.
În tot acest angrenaj sunt implicați actori din toată societatea: din administrația centrală și din cele locale, organizații patronale, sindicate, foruri academice, reprezentanți ai societății civile. A fost constituit Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene „EU-RO 2019”, având principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice.
Principalele concluzii ale acestora se vor regăsi în propunerile de tematici de interes ale agendei Președinției României.
Îmi exprim speranța şi încrederea că în puținul timp ce ne-a mai rămas la dispoziție pentru pregătirea preluării Preşedinţiei rotative, toți factorii implicați în acest proces laborios îl vor duce la bun sfârșit.
Publicitate și alte recomandări video