anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Declarație politică

România, în fața unui important examen european

susținută de către senatorul Victorel LUPU în SENATUL ROMÂNIEI

GALERIE
lupu
  • lupu
- +

România este la doar o lună și jumătate distanță de unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a ţării noastre: preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, deținerea acestui mandat va însemna o perioadă de maximă importanță nu doar pentru România, ci chiar pentru viitorul întregii Uniuni. Iată de ce exercitarea Preşedinţiei înseamnă o mare oportunitate pentru țara noastră, dar are și o imensă încărcătură, o mare responsabilitate. Teme mari precum finalizarea procesului denumit generic Brexit, continuarea subiectelor aflate pe agenda europeană, buna cooperare atât între agențiile și instituțiile europene, cât și între statele membre, dezbaterile despre viitorul uniunii sunt provocările care ne așteaptă.       

Se știe foarte bine, Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul de Miniştri cum mai este numit, are un rol determinant în arhitectura instituțională. Este unul dintre factorii decizionali de la nivelul Uniunii Europene. Negociază și adoptă legislație, coordonează politicile statelor membre, dezvoltă politica externă și de securitate a Uniunii Europene, încheie acorduri internaționale și adoptă bugetul UE. Iată, așadar, tot atâtea domenii de interes, cu impact direct asupra vieții cetățenilor.

Temele de interes ale României au în vedere latura economică, ca dezvoltarea durabilă, reducerea decalajelor, ocupare și drepturi sociale, dar și inovare și digitalizare, adică o Europă a prezentului, dar mai ales a viitorului. Securitatea, în toate formele ei, este un alt domeniul de interes. Securitatea internă, gestionarea granițelor externe, dar și securitatea cibernetică reprezintă tot atâtea provocări. O altă tematică este cea a Europei valorilor comune: libertate, democrație, egalitate de șanse, justiție, solidaritate, unitate, diversitate, dar și combaterea rasismului, a xenofobiei, a discriminărilor de sex, limbă sau religie.

În exercitarea efectivă a mandatului, România trebuie să joace un rol de mediator neutru, imparțial. Dar vorbim și despre o viziune proprie, națională, cu privire la viitorul Uniunii Europene pe care România va avea ocazia să și-o exprime.

Asumarea de către țara noastră a Președinției este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru UE, la 12 ani de la aderare. România se află în plin proces de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei rotative. Există o Unitate pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în Ministerul Afacerilor Externe, structură aflată în subordinea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

În tot acest angrenaj sunt implicați actori din toată societatea: din administrația centrală și din cele locale, organizații patronale, sindicate, foruri academice, reprezentanți ai societății civile. A fost constituit Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene „EU-RO 2019”, având principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice.           

Principalele concluzii ale acestora se vor regăsi în propunerile de tematici de interes ale agendei Președinției României.

Îmi exprim speranța şi încrederea că în puținul timp ce ne-a mai rămas la dispoziție pentru pregătirea preluării Preşedinţiei rotative, toți factorii implicați în acest proces laborios îl vor duce la bun sfârșit.                                        

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Alexandru LĂZESCU

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Pentru Germania gazoductul şi relaţiile cu Rusia par să aibă prioritate în faţa intereselor de securitate ale Europei de Est şi legăturilor transatlantice.

Filmuletul zilei

opinii

Pe faţă şi pe dos

Nichita DANILOV

Pe faţă şi pe dos

Dincolo de ieşirea în aparenţă viscerală şi acuzaţiile halucinante ale preşedintelui Iohannis la adresa PSD-ului, ghicim un calcul politic rece. Atacând PSD-ul, dar şi UDMR-ul, preşedintele Iohannis a făcut o mişcare neaşteptată pe tabla de şah a spectrului politic românesc.

Patru pastile de vară covidată

Michael ASTNER

Patru pastile de vară covidată

Of de feisbuchist răzvrătit

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Sorin CUCERAI

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Fiindcă suntem deja în august şi ca să mai uităm de pandemie, le propun cititorilor mei un joc intelectual: cum ar fi posibil un stat minimal? Nu pentru că aş milita în favoarea unui astfel de stat, ci mai degrabă ca un joc cu mărgelele de sticlă.

pulspulspuls

Hopaa: ce avem noi aicea?

PULS

Hopaa: ce avem noi aicea?

Iacătă, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe, ce a putut surprinde pe una din străduţele lăturalnice din zona domiţilului, alaltăseară, în timpul preumblărilor de după cină recomandate de medic pentru digestie, amicul nostru Archibald Tănase! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.