anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

România înregistrează la ora actuală o risipă de alimente de cinci milioane de tone

GALERIE
saci gunoaie
 • saci gunoaie
- +

România înregistrează la ora actuală o risipă de alimente de 5 milioane de tone, însă trebuie găsite soluţii pentru reducerea acestei risipe, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, în deschiderea unei dezbateri pe această temă, organizate la Ministerul Agriculturii.

"Din această consultare vrem să demarăm o strategie clară, cu obiective precise şi direcţii strategice precise pentru România, astfel încât să ne atingem obiectivul la nivelul UE de a încerca până în anul 2020 să înjumătăţim risipa de alimente care are un impact negativ atât asupra mediului, prin deşeurile prin care sunt generate şi din punct de vedere al modului în care, raţional, trebuie să utilizăm resursele, pentru că tot ceea ce înseamnă alimente, înseamnă şi resurse. Cele două ministere doresc ca împreună să stabilească o astfel de strategie. Astăzi, la nivelul Uniunii Europene, avem o risipă de aproape 90 de milioane de tone de alimente, iar în România înregistrăm o risipă de 5 milioane de tone de alimente, dar împreună trebuie să găsim acele soluţii ca să reducem această risipă", a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la nivelul UE, Comisia şi Consiliul încearcă să promoveze o serie de măsuri pentru combatem acestei risipe, care s-a extins destul de mult în ultimii ani.

"Comisia Europeană şi Consiliul au de gând să declare 2014 anul de luptă împotriva risipei de alimente. Ministerul Agriculturii, chiar din decembrie sau noiembrie 2012, a început împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului o campanie "România - o nouă atitudine", care vine în sensul de a combate risipa de alimente la nivel naţional. Sunt acţiuni care se desfăşoară în această campanie pe tot parcursul anului 2013, dar cred că putem face mai mult cu ajutorul industriei alimentare. De aceea am vrut să avem astăzi, împreună cu ministrul Mediului, dar şi cu industria alimentară, o primă discuţie referitoare la ce măsuri putem să identificăm şi aplicăm în perioada imediat următoare", a precizat ministrul Agriculturii..

MADR a organizat joi o primă rundă de discuţii cu reprezentanţii industriei alimentare din România şi cu ministrul Mediului în vederea demarării unor programe speciale de reducere a deşeurilor alimentare rezultate din lanţul de distribuţie al Marilor Reţele Comerciale.

La discuţii participă şi Achim Irimescu - secretar de stat în MADR, Viorel Morărescu - director general Direcţia Generală de Industrie Alimentară, precum şi reprezentanţi ai patronatelor precum ai Asociaţiei Române a Cărnii, APRIL, Romalimenta, Rompan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.