România, între şantiere, finaţare şi campanie electorală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

România, între şantiere, finaţare şi campanie electorală

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

România are deschise sute de şantiere. Pentru o ţară care se doreşte modernă şi europeană, nu este un lucru rău. Numai că aceste şantiere au ca bază de susţinere banii publici şi însumate reprezintă peste 70 de miliarde de lei, iar în timp au nevoie de mulţi ani de acum înainte pentru a fi finalizate. În aceste condiţii, s-a pus problema prioritizării investiţiilor, dar nu de către reprezentanţii puterii, ci de către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Este mai mult decât evident că aceste foruri gândesc în locul guvernanţilor la faptul că resursele statului trebuie să contribuie la proiecte cu mare impact economic şi social, nu irosite pe lucrări de mică anvergură, care servesc, de regulă, intereselor electorale de moment.

În această situaţie, de voie, de nevoie, după două trimestre de recesiune am fost informaţi că, în condiţiile veniturilor bugetare actuale, trebuiesc terminate nişte proiecte de interes, fără a ni se preciza care sunt ele, dar în procente ce reprezintă 10-20% din total. Restul urmau să fie sistate, trecute pe o altă listă şi pe o altă formă de finanţare. Dar peste acest subiect s-a aşternut tăcerea. Oare de ce?

La acel moment rectificarea bugetului ar fi trebuit să fie realizată şi în funcţie de acea listă de proiecte de inters naţional şi ar fi trebuit să se aloce banii necesari pentru continuarea lor. Tot atunci executivul emitea OUG nr. 8/2014 prin care aloca banii de investiţii Ministerului Dezvoltării. Ministerul Dezvoltării primea şi mână liberă să împartă aceşti bani autorităţilor locale prin ordine de ministru care urmau să nu mai fi publicate în Monitorul Oficial. Şi iarăşi întrebarea, oare de ce? Cert este că la începutul lunii iunie 2014, acordul cu FMI a fost îngheţat, iar obligaţiile pe care guvernul şi le asumase faţă de creditorul internaţional au fost suspendate, ca dealtfel şi investiţiile în proiecte de interes.

Dealtfel, suspendat a rămas şi Memorandum-ul pe care ar fi trebuit să îl aprobe guvernul pentru aceste investiţii, iar rectificarea bugetară din vară nu a luat în calcul nicio listă de obiective aşa cum se planificase iniţial. Din contră, s-au redus fondurile pentru investiţii, iar evoluţia din primele şase luni arată clar o scădere de circa 30% a sumelor investite de la buget pentru marile proiecte.

 În lunile care au rămas până la sfârşitul anului, prim-ministrul a anunţat că vor fi cheltuite circa 10 miliarde de lei pentru investiţii. Printre cele 20 de obiective prioritare anunţate pentru 2014 se află nouă autostrăzi, printre care Nădlac - Arad, Lugoj - Deva sau Sebeş – Turda, dar niciuna din Moldova. Alocarea totală propusă pentru aceste nouă proiecte este de aproape 2,5 miliarde lei din cele 10 miliarde. Aşa că diferenţa de peste 7,5 miliarde, în această campanie electorală, va acoperi arierate şi cheltuieli salariale în loc de investiţii. Declaraţia aparţine vicepremierului, respectiv mâna dreaptă a şefului de guvern.

 Şi cum în ţara românescă legea este şi interpretabilă si negociabilă nici măcar nu ne mai miră faptul că proiectele de interes trebuie să aştepte ... Paştele cailor!

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.