anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Advertorial

România majorităţii … sărace

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Suntem specialişti în propuneri, dar cu aplicabilitatea lor stăm catastrofal. Nu cu mult timp în urmă, se vehicula ideea ca supermarketurile cu o suprafaţă mai mare de 1500 mp să fie închise de sâmbătă orele 14,00 şi până luni dimineaţa. Motivaţia propunerii era aceea că s-ar stimula cumpărarea produselor româneşti din pieţele agroalimentare.

Eu susţin că un oraş modern nu ar trebui să aibă tarabe. Din nefericire astăzi pe o bună parte dintre aceste tarabe stă expusă mica agoniseală în materie de produse agroalimentare a celor cu mâinile crăpate, care nu au cum să-şi valorifice altfel munca. 

Chiar credeţi că un om care trăieşte bine-mersi, merge din sadism sau din avariţie stupidă să îngheţe o iarnă întreagă pe marginea drumului pentru a vinde ciorapi croşetaţi ori hrean? Cert este că oamenii nu reuşesc să supravieţuiască. Pensiile şi salariile sunt mizerabile. Sărmanii oameni nu sunt lăsaţi nici să moară, dar nici să trăiască nu pot. E un motiv pentru care nu îmi place să mă târguiesc în piaţă.

Unii dintre noi au învăţat să se târguiască doar aşa, fiindcă ştiu că pot obţine o reducere. Însă leul ăla care ţi se lasă la preţ, poate nu contează pentru tine, cel care cumperi. Însă pe cel care stă în frig şi vinde, fiecare leu îl motivează. El calculează totul în pâine, în supravieţuire, nu în economii şi câştiguri.

Şi toate acestea se întâmplă în contextul în care averile bogaţilor de peste noapte cresc ca  aluatul pe cuptor. La conturile incredibile ale unora se tot adaugă şi adaugă. Lor le cresc veniturile, vilele, parcurile auto. În schimb, săracii sunt tot mai săraci, iar administraţiile publice tot cu aceştia se răfuiesc prin pieţe. Ele, administraţiile publice, au preocupări de-a dreptul academice. Fie închid unele pieţe, fie majorează chiriile, ori vâneză vânzătorii de morcovi, ouă ori hrean de pe la marginea pieţelor. Dar şi-au pus problema că acei amărâţi vând acolo pentru că nu au posibilitatea să închirieze o tarabă? E umilitor!

Ca să avem un oraş european, fără tarabe pe marginea drumului, ar trebui să avem şi un nivel de trai european. Nu cred şi niciodată nu voi crede că o bătrână care vinde ciorapi croşetaţi, o face din plăcere, în timp ce frigiderul ei e plin şi ratele la bancă plătite. Din nefericire, cei ce se erijează în apărătorii celor mulţi şi necăjiţi sunt mult prea sus cocoţaţi pentru a auzi strigătul de disperare al majorităţii.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.