“România ne oferă multe oportunităţi, o diplomă UE. Sunt şi părţi urâte”. Secvenţe interesante din viaţa studenţilor basarabeni

duminică, 21 ianuarie 2024, 02:52
5 MIN
 “România ne oferă multe oportunităţi, o diplomă UE. Sunt şi părţi urâte”. Secvenţe interesante din viaţa studenţilor basarabeni

„Singura frică pe care am avut-o a fost cea legată de exprimare: având un accent diferit, mi se părea că nu voi fi înţeleasă”. Cu ce sentimente vin studenţii basarabeni să studieze în „ţara mamă”? România este ţara pe care tinerii basarabeni o aleg din ce în ce mai mult pentru studiile liceale şi universitare. Aceasta este văzută de ei ca fiind ţara oportunităţilor. Tinerii din Republica Moldova beneficiază de cazare, bursă şi, cel mai important, de o diplomă de studii recunoscută la nivel internaţional. Anual, 45 din cele 66 de universităţi din România oferă aproximativ 5.000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova. Ce viaţă duc, însă, ei aici?

 

În timp ce aproape 43.000 de tineri români sunt la studii în străinătate, în şcolile şi facultăţile României studiază peste 15.000 de basarabeni. Dorinţa tinerilor din Republica Moldova de a pleca peste hotare pentru a studia creşte de la an la an, şi sunt prea puţini cei care se întorc şi pun în aplicare în ţară ceea ce învaţă acolo. Două dintre motivele plecării lor sunt corupţia din învăţământul Republicii Moldova, şi diploma de studii nerecunoscută nicăieri în afara ţării. Am discutat cu mai mulţi studenţi basarabeni despre motivele lor de a pleca din ţară. Am aflat despre dificultăţile cu care s-au confruntat atunci când au ajuns în România. Fiecare are o poveste diferită, şi fiecare a trecut prin momente frumoase şi mai puţin frumoase.

Gabriela: „Am fost influenţată şi încurajată de un prieten”

Gabriela Levinţa este studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la Facultatea de Economie şi Administrare. Este deja în România de 6 ani, a făcut mai întâi liceul în Suceava şi acum îşi continuă studiile la Iaşi. „Influenţată şi încurajată de un prieten, care deja studia în România, am ales să-mi fac studiile şi eu aici, iar acum mă bucur că am ales şi că am posibilitatea să fiu studentă în România. Spre deosebire de Republica Moldova, aici sunt foarte multe posibilităţi de a te dezvolta, foarte multe proiecte în care te poţi implica. Iar viaţa de cămin este plină de provocări, dar totodată este nemaipomenit de interesantă. Singura frică pe care am avut-o a fost cea legată de exprimare: având un accent diferit mi se părea că nu voi fi înţeleasă”, spune Gabriela, un obstacol pe care însă l-a depăşit uşor.

Un alt tânăr basarabean care studiază în România este Ionuţ Bejan, student la Academia de Studii Economice din Bucureşti. El este pasionat de zona IT şi îşi vede viitorul aici: “Navigând prin labirintul studiilor în România, zilele mele de student sunt povestiri complexe, în care bucuriile şi provocările se întrepătrund armonios, aş zice. Am ales Facultatea de Cibernetică Statistică şi Informatică Economică din Bucureşti deoarece sunt mai multe oportunităţi în domeniul meu, IT, practic stau la 15 minute de clădirea de la Microsoft, unde aş vrea să fac stagiere. Oamenii din Bucureşti sunt de treabă, cu un potenţial de invidiat, şi, chiar dacă eu sunt din Republica Moldova, niciodată nu au făcut diferenţe între noi. Din punct de vedere financiar ne descurcăm mai greu, mulţumim că anul acesta s-au mărit bursele, în rest ne descurcăm cu ceea ce primim de acasă”, spune Ionuţ.

Mihaela: „Experienţa urâtă pe care am avut-o a fost primul an de facultate”

Mihaela Spătari este o altă tânără care studiază economia şi administrarea afacerilor, dar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: „Fiind în ultimul an de facultate pot afirma că aceşti 3 ani de studenţie şi-au pus o amprentă pozitivă în viaţa mea. Motivul pentru care am ales să studiez aici a fost diploma de studii recunoscută în Europa, ceea ce la noi în ţară nu avem. Facultatea ne-a oferit o mulţime de oportunităţi de angajare prin intermediul practicii efectuate. Experienţa urâtă pe care am avut-o la facultate a fost primul an, deoarece generaţia noastră a prins perioada pandemiei şi cursurile online, care pentru mine erau ineficiente. Interesul meu pentru cursuri şi pentru seminarii, în special, nu exista, ceea ce s-a văzut în notele mele de la sfârşitul semestrului”.

Elena Bălăţel este studentă la Universitatea de Vest din Timişoara. Ea este pasionată de tot ce ţine de fotografie şi video, se află în România deja de 6 ani, şi povesteşte despre perioada de adaptare la liceu: „Perioada de adaptare în România a fost mai uşoară datorită colegelor de cameră din cămin, cu care am legat o prietenie foarte frumoasă. Integrarea în colectiv a fost puţin mai complicată, deoarece eram privită ca o ciudată, sau ca o fiţoasă, doar din motiv că nu voiam să particip la unele prostii făcute de colegi. Profesorii mereu au spus că tinerii din Republica Moldova sunt mult mai dornici de cunoştinţe, mai implicaţi şi dedicaţi”, spune Elena. Va reveni în ţara natală? „Nu ştiu dacă mă voi întoarce în Republica Moldova. Nu ştiu”.

Diana, o îndrăgostită de călătorii Erasmus

O domnişoară îndrăgostită de călătorii este Diana Tanasiev, studentă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Datorită oportunităţilor oferite de programul european ERASMUS, ea a putut combina utilul cu plăcutul: „Am ales să îmi fac studiile în România pentru facilităţile şi oportunităţile care ne sunt oferite nouă, basarabenilor. Cea mai frumoasă parte din anii mei de studenţie este oportunitatea de a benefecia de schimburile de experienţă ERASMUS. România are o gamă largă de astfel de proiecte, chiar şi pentru noi. Aceste experienţe m-au ajutat, m-au maturizat şi mi-au deschis noi orizonturi de cunoaştere. Iubesc viaţa mea de student în România, şi pot să spun că sunt recunoscătoare pentru tot.”

Basarabenii care învaţă în România admit că, în general, se bucură de un sistem educaţional diversificat şi că îşi dezvoltă abilităţile bine într-un mediu multicultural. Interacţiunea cu studenţii români le oferă, de asemenea, o perspectivă globală şi le permite să-şi formeze reţele de contact valoroase. Basarabenii aduc cu ei aici, la rândul lor, o bogată cultură şi o pasiune pentru învăţare, iar prin prezenţa lor în şcolile şi universităţile din România, în mod cert, îmbogăţesc şi mai mult mediul academic local. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii