România noastră sau România altora?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Advertorial

România noastră sau România altora?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Recent, un jurnalist a publicat un articol în care acreditează ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie (SIPA) au fost copiate şi sustrase documente. Jurnalistul a susţinut că arhiva, instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor, ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de o doamnă, ministru al Justiţiei la vremea respectivă. Bineînţeles că fostul ministru, dar şi alte persoane implicate în respectivul scandal au negat orice implicare. Până aici, nimic deosebit... Chiar aş spune, specific românesc! Un alt scandal, o altă dramă ce cuprinde societatea românească. Numai că de 28 de ani încoace societatea românească o ţine din scandal în scandal, din dramă în dramă. Nu există săptămână ori lună în care „un nou scandal, cu implicaţii majore“ să nu izbucnească aşa, ca din senin.

 

Personaje de care nu prea a auzit nimeni ba au fost implicate în nu ştiu ce maşinaţiuni economico-financiare (reale sau „închipuite“ de vreun serviciu secret), ba s-au sinucis, ba au fugit de nu-i mai găseşte nici vântu’, nici pământu’... Câteodată, rar, se mai întâmplă şi un „ceva“ “major”, aşa cum a fost mişcarea tinerilor frumoşi şi liberi de la începutul acestui an împotriva Ordonanţei 13. Putem să ne întrebăm dacă tot acest circ mediatic nu este altceva decât un „drog“ menit să adoarmă cetăţenii oneşti ai acestei ţări? Pentru a ascunde ceva, pentru a-i distrage de la adevăratele probleme! Cu siguranţă că da! În paranteză fie spus, în aceşti 28 de ani, câţi au trecut de la evenimentele din ‘89, am uitat un lucru esenţial: avem o ţară, pe numele ei România. Deliberat sau nu, se pare că toată lumea a uitat... De la guvernanţi şi preşedinţi de stat până la omul simplu, pe nimeni nu mai pare să intereseze sintagma „interes naţional“. Şi au trecut anii, interesul pentru România s-a diminuat progresiv, până când... n-a mai rămas nimic. Economia românească s-a dus pe apa sâmbetei. Practic aproape nu mai există! Sistemul bancar românesc, cu foarte mici excepţii, e în comă. În fine tot ce a fost românesc a dispărut.

Mai aveam o speranţă... Agricultura. Dar se pare că se duce şi aceasta odată cu acapararea terenurilor de către străini. Cifrele oficiale spun că circa 40% din suprafaţa cultivabilă a României aparţine străinilor. Cifrele neoficiale spun că, de fapt, procentul ar fi de 60%. Probabil că mai trebuie să treacă câţiva ani pentru a ne dam seama în ce situaţie am ajuns. Şi că, în afară de datorii la bănci, nu mai avem nimic al nostru. Acum, România nu este decât o vacă bună de muls (de mâini străine), „laptele“ ei fiind resursele naturale, umane şi câte şi câte altele. Adevăratele probleme vor apărea în momentul în care „cineva“ va decide că vaca trebuie sacrificată. Pentru carne...

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.