anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

România, pe primele locuri din UE la suprafața cultivată cu legume și mere. Producția nu este, însă, în top

GALERIE
apple-1873078_1280-1-802x485
  • apple-1873078_1280-1-802x485
- +

În Uniunea Europeană (UE), pentru creșterea fructelor erau utilizate 3,4 milioane de hectare în anul 2017, adică 1,9% din suprafața agricolă totală, conform ultimelor date Eurostat. Spania (40%), Italia (17%) și Polonia (9%) au cea mai mare suprafață cultivată cu fructe din UE.

Polonia deține supremația la plantațiile de mere, având o treime din suprafața cu livezi de mere din Uniune. Italia (11%) și România (10%) sunt statele care urmează după Polonia în clasamentul european.

Cultivarea legumelor are loc pe o suprafață de 2,2 milioane de hectare, adică 1,2% din terenul arabil al UE. Italia (17,8% din suprafața cultivată cu legume din UE), Spania (17,3%) și Franța (11%) se află pe primele locuri. Suprafața cultivată cu legume în România reprezintă 6,4% din totalul UE.

Culturile de tomate sunt dominate de Italia (38,4%), urmată de Spania (25%) și România (9%). Anul acesta, producția totală de roșii din UE va atinge 16,8 milioane de tone, cu o creștere de 4% față de 2018. Creșterea este determinată în mare parte de sporirea producției de tomate pentru prelucrare, care s-a majorat cu 6%. Acest lucru se reflectă în comerțul cu roșii procesate, exporturile UE urmând să crească cu 33% în 2019.

Un program guvernamental a fost dedicat, în acest an, sprijinirii producției de tomate în România, prin acordarea unui ajutor de minimis, și ministerul agriculturii a anunțat intenția de a-l continua și anul viitor. Reprezentanții asociațiilor de profil au adus, însă, câteva îmbunătățiri. „În ceea ce privește subvenția pentru roșii, am propus o corecție a ordinului de ministru care să stimuleze păstrarea suprafeței în cultură până în luna iulie, deoarece, în acest an, pentru a produce cât mai devreme, unii fermieri au oprit creșterea plantelor”, a declarat Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

România și Polonia au o problemă: înghețul de primăvară

„România are 102.000 de hectare de pomi și arbuști înregistrate la APIA. Dar o parte importantă din plantații sunt în declin. Sunt îmbătrânite și au o producție redusă. Există un procentaj destul de mare de fructe, utilizat pentru prelucrare, pentru fabricarea de sucuri și produse industrializate, ceea ce, într-un fel, explică absența merelor românești proaspete din marile magazine”, a declarat Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA) Legume-Fructe.

În ultimii 10 ani, s-au plantat aproximativ 15.000 hectare cu livezi noi, de la care se așteaptă o creștere a randamentelor. Dar, unele plantații nu au intrat complet pe rod, ele aflându-se în primii doi-trei ani de la cultivare, în care producția nu este la capacitate maximă.

A mai fost o problemă de climă, în ultimii ani. Atunci când au înflorit pomii, a apărut înghețul, sau bruma. Anul acesta au fost afectați, în special, cireșii și piersicii. La mere, România a avut anul trecut o producție foarte mare, dar un preț mic, de 0,30 lei pe kilogram și multe fructe au rămas neculese sau nefolosite. Anul acesta, în schimb, au fost pierderi de producție de 30%-40%, din cauza înghețului. Avem o producție, la nivelul țării, de 400.000 de tone de mere care ar putea să acopere consumul intern. Dar suprafețele de livezi sunt fărâmițate și producătorii nu au capacitatea să vândă. Și acesta este un motiv pentru care producția internă nu acoperă consumul de pe piață”, explică Aurel Tănase.

Dar înghețul de primăvară nu a creat probleme doar în România, ci și în Polonia, unde a dus la o reducere mare a producției de mere. La nivelul Uniunii Europene, scăderea a fost de 18%. Cu toate acestea, datorită producției ridicate din anul precedent, exporturile UE de mere procesate sunt preconizate să fie la un nivel ridicat anul acesta (cu 11% peste medie).

De ce merele poloneze au invadat piața românească? Pentru că polonezii au încurajat asocierea și au construit depozite și plantații noi, spun specialiștii.

Sursa: https://fermierinromania.ro/romania-pe-primele-locuri-din-ue-la-suprafata-cultivata-cu-legume-si-mere-productia-nu-este-insa-in-top/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.