Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

România, pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie. Se va elibera o adeverinţă!

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

România este pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, alături de celelalte state UE, primele vaccinate urmând să fie cadrele medicale din cele 10 spitale care au fost implicate de la început în tratarea pacienţilor cu COVID-19, afirmă autorităţile. Persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului.

Rata declarată de acceptare a vaccinului e diferită între spitalele COVID, faţă de cele non-COVID. În spitalele COVID, acesta este de peste 95%, în timp ce în restul spitalelor rata de acceptare este de 70% la cei cu studii superioare şi în jur de 50% la cei cu studii medii. De asemenea, există un grad de acceptare a vaccinării de aproximativ 80% în rândul medicilor de familie.

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 - 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie remuneraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare. A doua etapă de vaccinare este estimată să înceapă din luna februarie.

Autorităţile medicale afirmă că nu este necesară testarea înainte de vaccinare, argumentul fiind că aproximativ 10% din voluntarii implicaăi în faza de testare a vaccinului trecuseră prin boală si nu au ştiut, tot aşa cum au fost vaccinaţi şi oameni care aveau virusul activ şi au avut un răspuns foarte bun. Potrivit aceloraşi autorităţi, chiar şi cei care se vaccinează vor trebui să poarte mască, până când se va atinge un procent de imunitate de peste 60-70%.

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare şi va fi contactată cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa de vaccinare va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului, fiind un document medico-legal. Conform autorităţilor, cea mai mare parte a celor care ezită să se vaccineze spun că nu au suficiente informaţii, motiv pentru care vor fi lansate campanii de informare.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat miercuri că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în ţară în perioada dintre Crăciun şi Revelion şi vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, la Digi 24.

Ministrul Tătaru a menţionat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.

În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 - minus 90 de grade Celsius. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru. Miercuri, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a indicat că cele 27 de state ale UE vor putea "să înceapă în aceeaşi zi" campaniile lor de vaccinare anti-Covid după aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

Uniunea Europeană ar putea aproba oficial vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech pentru combaterea noului coronavirus cel mai devreme pe 23 decembrie, cu numai două zile după posibilul acord al autorităţii de reglementare, a declarat, miercuri, un oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Potrivit reglementărilor UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă aprobarea medicamentelor şi vaccinurilor noi, dar decizia finală pentru comercializarea lor este luată de Comisia Europeană, după consultările cu guvernele UE. Agenţia a anunţat marţi că ar putea emite o recomandare referitoare la vaccinul realizat de Pfizer şi BioNTech pe 21 decembrie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri