anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 09.08.2020

România primeşte din nou cartonaş galben din cauza tăierilor ilegale şi a poluării

GALERIE
taieri ilegale
  • taieri ilegale
- +

Comisia Europeană (CE) a anunţat, joi, că a declanşat proceduri de infringement pentru România din cauza neimplementării mai mult directive care ţin de mediu, potrivit unui comunicat de presă. Instituţia cere ţării noastre să combată exploatarea forestieră ilegală şi să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său. CE mai cere României şi Spaniei să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja şi a-şi gestiona reţelele Natura 2000 şi a transmis celor două state o scrisoare de punere în întârziere. De asemenea, Comisia solicită României să pună în aplicare integral normele UE privind autorizaţiile pentru instalaţiile industriale.

„Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea şi introducerea pe piaţa UE a produselor obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. Autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”, conform unui comunicat de presă al reprezentanţilor CE, remis, joi, news.ro.

În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva privind habitatele şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei privind habitatele şi a Directivei privind păsările.

După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Comisia a ajuns la concluzia că problemele de la faţa locului nu au fost soluţionate. Prin urmare, Comisia emite în prezent un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu acest caz.

CE solicită României şi Spaniei să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja şi a-şi gestiona reţelele Natura 2000. Comisia cere României şi Spaniei să ia măsuri pentru a-şi proteja şi a-şi gestiona reţelele Natura 2000, respectând astfel obligaţiile care le revin în temeiul Directivei privind habitatele (Directiva 92/43/CEE a Consiliului). „În temeiul acestei directive, statele membre au obligaţia de a propune situri UE de importanţă comunitară (SIC), care să fie apoi adăugate pe listele biogeografice ale UE. În termen de şase ani de la includerea pe listă, statele membre trebuie să stabilească obiective şi măsuri de conservare pentru a menţine sau a readuce speciile şi habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare, desemnând respectivele SIC drept arii speciale de conservare (ASC). Aceste cerinţe sunt esenţiale pentru protecţia biodiversităţii în întreaga UE”, arată sursa citată.

România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare şi nu a stabilit, în general şi în mod sistematic, obiective şi măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit. În cazul Spaniei, Comisia solicită finalizarea desemnării ca arii speciale de conservare (ASC) a tuturor siturilor de importanţă comunitară (SIC) din regiunile alpine, atlantice şi mediteraneene, precum şi adoptarea de obiective şi măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit pentru o parte a acestor arii speciale de conservare pentru care nu s-au stabilit încă astfel de obiective şi măsuri.

Sursa menţionată precizează că termenul-limită pentru finalizarea acestor etape în cazul a 1.278 de situri din regiunile alpine, atlantice şi mediteraneene din Spania a expirat de mult. Prin urmare, Comisia a emis o scrisoare de punere în întârziere în 2015. Până în prezent, Spania nu a desemnat încă drept arii speciale de conservare 345 de situri, adică peste un sfert din cele 1 278 de situri de interes comunitar.

„În plus, Comisia este de părere că, în 12 comunităţi autonome şi la nivel central, a existat o practică generală şi persistentă de a nu stabili obiective de conservare suficient de detaliate şi cuantificate şi nici măsurile de conservare necesare. Prin urmare, Comisia a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere României, acordându-i un termen de trei luni pentru a remedia situaţia, şi o scrisoare suplimentară de punere în întârziere Spaniei, care are, la rândul său, două luni la dispoziţie pentru a remedia situaţia. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”, explică comunicatul de presă.

Comisia cere României să pună în aplicare integral normele UE privind autorizaţiile pentru instalaţiile industrial. Comisia solicită României să îmbunătăţească punerea în aplicare, pe teritoriul său, a normelor UE privind autorizaţiile pentru instalaţiile industriale. România permite instalaţiilor industriale să funcţioneze fără autorizaţiile necesare care stabilesc condiţiile de funcţionare în conformitate cu legislaţia UE. Activităţile industriale au un impact semnificativ asupra mediului în care se desfăşoară.

„Directiva 2010/75/CE privind emisiile industriale are ca scop să prevină şi să reducă emisiile industriale nocive de pe teritoriul UE, promovând în acelaşi timp utilizarea unor tehnici care reduc emisiile poluante şi care sunt eficiente din punct de vedere energetic şi din punctul de vedere al utilizării resurselor. Deşi s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei instalaţii continuă să funcţioneze fără să respecte cerinţele din directivă”, transmit reprezentanţii CE.

De asemenea, două instalaţii mari de ardere care au făcut iniţial parte din planul naţional de tranziţie al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot şi praf. „Prin urmare, Comisia trimite în prezent un aviz motivat. România are la dispoziţie trei luni pentru a adopta şi a comunica toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină şi corectă a directivei; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, adaugă sursa amintită.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.