sambata, 27.02.2021
Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a prezentat în Plenul Camerei Deputațiloro analiză atentă și o perspectivă obiectivă asupra rolului și semnificațiilor minorităților naționale din România, ținând cont de evenimentele contradictorii și mesajele negative din spațiul public, cât și de opinia unor lideri politici care au afirmat în ultima perioadă că acestea nu sunt respectate suficient.
În același timp, conflictele și tensiunile din săptămânile trecute nu fac decât să umbrească dezvoltarea relațiilor interetnice, precum și implementarea unor proiecte comune în localitățile, în regiunile în care există diversitate etnică și culturală.
„Deseori au existat anumite opinii diferite și deseori au fost potențate unele conflicte și acțiuni menite să dezechilibreze relația dintre minoritățile naționale din România și ceilalți cetățeni. Cel mai recent conflict este reprezentat de incidentele de la cimitirul internațional din Valea Uzului. Aceste tensiuni sunt inacceptabile într-un secol care stă sub semnul interculturalismului și al unității în diversitate. În România nu există minorități bune sau rele, precum nu există comunități de etnici români buni sau mai puțin buni, aceste catalogări și aprecieri subiective din spațiul mediatic, în urma incidentului amintit, nu fac decât să creeze falii și resentimente între cetățenii aceluiași stat.”
Deputatul PSD de Iași Camelia Gavrilă precizează că prin legislație, prin instituțiile sale și prin acțiuni, statul român asigură respectarea și promovarea libertăților și drepturilor fundamentale, consacrate de Constituția României, precum și de tratatele și convențiile internaționale semnate și ratificate de România.
Prioritățile-cadru ale etapei actuale în care se integrează guvernarea, valorile și principiile politicii de stat în România înseamnă susținerea și promovarea drepturilor fundamentale ale tuturor românilor,respectarea și protejarea dreptului la diversitate culturală, religioasă și lingvistică, recunoscut ca atare de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, dar și protejarea patrimoniului cultural, inclusiv a celui care aparține minorităților naționale, ca element definitoriu al identității culturale a României.
„Apreciem în acest sens proiecte importante, manifestări culturale de calitate artistică și de valoare autentică precum Festivalul Interetnic de la Sighișoara - ProEtnica, organizat anual începând cu 2001 de către Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret, Festivalul Folcloric Secuiesc ”Szejke” de la Odorheiu Secuiesc, din județul Harghita, ajuns la cea de-a 50-a ediție, precum și Festivalul Minorităților Naționale ”Serbările Deltei” de la Sulina, din județul Tulcea, proiecte care ilustrează colaborarea, dialogul interetnic, receptivitatea față de aspectele culturale și spirituale ale etniilor din țara noastră.”
Prof. dr. Camelia Gavrilă a subliniatfaptul căRomânia, în calitatea sa de stat independent și unitar, membru responsabil și cu drepturi depline al structurilor europene și euroatlantice, respectă și susține toate etniile care trăiesc pe teritoriul său, în egală măsură, așa cum reiese din următoarele argumente și date concrete:
► în Parlamentul României sunt reprezentate toate cele 18 minorități etnice;
► acestea au primit în anul 2017 peste 110 milioane lei, o sumă mai mare decât cea alocată partidelor parlamentare pentru activități specifice și organizare;
► suma alocată structurilor reprezentative ale minorităţilor naționale a crescut la peste 125 de milioane de lei în anul 2018;
► pe lângă Guvernul României funcționează o structură consultativă specializată, Consiliul Minorităților Naționale, în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice, care are drept scop asigurarea relaţiilor cu organizaţiile legal constituite ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale;
► este semnificativă și existența Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, instituție creată special de statul român pentru asigurarea unei mai bune integrări în societate a acestor importante categorii etnice ale statului;
► sunt finanțate,cu regularitate, programe cu caracter cultural sau care promovează multiculturalismul atât la nivel național, cât și la nivelul comunităților locale.
Deputatul Camelia Gavrilă precizează că în România, politica statală faţă de minorităţi vizează afirmarea şi conservarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice, combaterea discriminării şi promovarea diversităţii culturale, încurajarea dialogului și a cooperării interetnice, în mod special conviețuirea armonioasă și în condițiile deplinei egalități pentru toți cetățenii țării. În egală măsură, autoritățile au obligația de a combate cu promptitudine și cu fermitate orice formă de extremism care ar putea pune în pericol respectarea legilor și a normelor de bună conviețuire. În acest sens, consultarea reprezentanţilor minorităţilor naţionale și ai autorităților locale în toate aspectele cu potențial de conflict și generare de sensibilități sau asperități interetnice reprezintă pași importanți în rezolvarea dificultăților identificate.
„Din anul 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, aparținem unui spațiu multicultural amplu, complex, interesant prin diversitate, armonizând diferențele, aparținem unei Europe moderne, cu valori solide și comunicare deplină în plan politic, social, cultural. În Declarația de la Sibiu, semnată de toți liderii europeni la 9 mai 2019, s-a precizat că drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.”
În concluzie, trebuie să lăsăm în urmă asperitățile trecutului și egocentrismul etnic și să valorizăm această epocă a liberului schimb economic, a multiculturalismului, a progresului științific și tehnologic fără precedent, dar mai presus de orice, o lume a păcii, privind spre un viitor care, prin cooperare, respect și sprijin reciproc va fi mult mai favorabil, mai prosper și mai sigur pentru fiecare care dintre noi.Valorile Uniunii Europene, ale lumii contemporane, în general, asumate cu înțelepciune de toate statele și de cetățenii acestora, majoritari sau minoritari înseamnă armonie, echilibru, abordare diplomatică atentă și lucidă, atitudine democratică adevărată. Acestea sunt soluțiile firești și eficiente pentru a depăși momente conflictuale, tensiuni uneori potențate deliberat, dizarmonii în relațiile dintre populația majoritară și diferite minorități.
Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT
Cuvinte cheie: + stat national, minoritati, gavrila, independenta, cultura
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
VIDEO. Patru copii, aruncați de la etajul 3 de mama lor pentru a-i salva dintr-un incendiu
Spania va administra doar o doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
O fetiță de 6 ani a căzut din telescaun, la Sinaia. Zăpada afânată i-a salvat viața
Ce spune ministrul Sănătăţii despre introducerea paşapoartelor de vaccinare
Un pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Seamănă cu un obiect cilindric lung”
Cîţu: Singurii oameni rămaşi în funcţie de 30 de ani sunt liderii de sindicat
”Am părăsit Marea Britanie pentru a scăpa de presa toxică”, spune Prințul Harry
Conferinţa lui Koeman, întreruptă după ce tehnicianului a început să-i curgă sânge din nas
Scenariile de funcționare a şcolilor din Iași pentru săptămâna 01-05 martie 2021
Restricţii de circulaţie: Reîncep lucrările de modernizare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu
România se află pe locul 7 în topul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu ambele doze, la nivel global
Cristea (Poli Iaşi): Când jucăm cu locul 15 acasă trebuie să ne propunem victoria
Argeş: Pompierii au salvat un ied căzut într-un puţ adânc de 12 metri
Adio Marica în prosop! Instanţa a decis eliminarea filmării cu fostul jucător în ipostaze intime
Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea cocktailului de anticorpi Regeneron
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
Dan Zaharia: 1 din 20 de ieşeni din zona metropolitană lucrează în IT
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Tu ți-ai creat cont de client ApaVital? Poți câștiga un premiu de 200 lei!
Numărul noilor cazuri de coronavirus a ajuns în ultimele 24 de ore la 3.761, iar al deceselor la 66
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Ministerul de Finanţe lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru persoanele fizice
S-a ieftinit cu cateva mii de euro. Cat costa cea mai asteptata masina de la Volkswagen
ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
Cel mai vechi brand auto are un logo nou. Începutul unei noi ere pentru Peugeot
Cele mai importante lucruri de știut despre laptele de migdale
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.