anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

România, țara cu cel mai puternic internet 5G din Europa

GALERIE
internet, 5g, romania
 • internet, 5g, romania
- +

România a înregistrat în al treilea trimestru cele mai rapide viteze 5G din Europa de Sud-Est, cu o viteză mediană de descărcare fixă de 131,96 Mbps și o viteză de încărcare de 94,29 Mbps, potrivit Speedtest Intelligence.
 

”Aceste viteze nu sunt o surpriză, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a fibrei până la domiciliu/clădire (FTTP/B) din regiune – aproape 54% din gospodării – rată, parțial determinată de proiectele de infrastructură fixă susținute de guvern, cum ar fi RoNet, și de atenția specială acordată zonelor rurale și defavorizate”, arată Ookla într-o analiză, scrie Economica.

Majoritatea țărilor din sud-estul Europei au lansat servicii 5G, inclusiv Croația, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovenia. Cu toate acestea, Serbia, Albania și Bosnia și Herțegovina nu au scos încă la licitație spectrul 5G dedicat.

Cererea de acces în bandă largă cu capacitate de trafic de ordinul gigabiților a crescut în ultimii ani, în principal datorită numărului tot mai mare de persoane care lucrează de acasă și a creșterii disponibilității serviciilor. La nivel european, obiectivul politic este ca fiecare gospodărie europeană să aibă acces la internet de mare viteză până în 2025 și la conectivitate de tip gigabit până în 2030.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la 1 iulie 2022, în România, 409.000 de abonamente de telefonie mobilă cu 5G. Serviciile comerciale 5G au fost lansate la noi în țară încă din 2019 de către majoritatea furnizorilor de telefonie mobilă.

În regiune, Slovenia, următoarea clasată, înregistrează, de asemenea, progrese bune în ceea ce privește accesul la fibră optică, datorită introducerii de către guvernul sloven a unui plan de dezvoltare a rețelelor de bandă largă de generație următoare, care este în conformitate cu planul „societății gigabit” al UE. Obiectivul este de a oferi acces la internet tuturor gospodăriilor din zonele rurale sau urbane cu cel puțin 100 Mbps, care poate fi îmbunătățit până la viteza de gigabit.

Comisia Europeană a adoptat în 2016 o directivă prin care blocul comunitar dorește să facă tranziţia de la Agenda Digitală la societatea Gigabit până în anul 2025, cu scopul de a folosi tehnologia 5G în mod general.

În Serbia, de asemenea creșterea numărului de conexiuni FTTP/B se intensifică și ea, intrarea companiei Yettel pe segmentul fix în noiembrie 2021 ducând la creșterea concurenței pe piață. Totodată, potrivit lui Pavle Mijuskovic, director executiv adjunct al Departamentului pentru rețele și servicii de comunicații electronice (EKIP) din Muntenegru, rețelele din această țară acoperă aproximativ 70% din gospodării, în timp ce abonamentele reale sunt mult mai mici – doar aproximativ 45% din gospodării. Necesitatea de a reduce decalajul în zonele rurale este un aspect asupra căruia Muntenegru se concentrează acum.

Datele au fost prezentate de către Ookla în cadrul Summit-ului inaugural de reglementare din Europa de Sud-Est, organizat pe 4 noiembrie 2022 în Belgrad, Serbia, în parteneriat cu Ibis Solutions. Ookla, compania din spatele Speedtest, este liderul mondial în domeniul aplicațiilor de testare a rețelelor fixe în bandă largă și mobile, a datelor și analizelor.

Sursa: oradesibiu

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.