anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

România, ţara surprizelor neplăcute

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +


În draga noastră Românie, de peste două decenii şi jumătate surprizele curg precum apele în cascada Niagara. Nu apuci să te obişnuieşti cu unele că vin altele. Cert este că mai toate sunt dintre cele care te răvăşesc într-atât încât nu ştii încotro să te îndrepţi, de care treabă să te-apuci sau dacă mai merită vreun efort pentru ceea ce ţi-ai propus cândva să faci.
 

Este atmosfera pe care o trăiesc mulţi români care se simt părăsiţi, furaţi, lăsaţi fără ce-au moştenit de la străbuni şi fără bunul simţ de a se respecta între ei. O societate care nu mai este capabilă să nască valori, ci mai degrabă … monştri.

O spun cu tristeţe, dar evenimentele din ’89 n-au făcut decât să dea frâu liber fărădelegilor, ţara încăpând pe mâna unora care au devalizat tot ceea ce a existat bine făcut de oameni ori dat de natură. Aproape nimic nu ne mai aparţine. Au năvălit pe plaiurile noastre mioritice, precum barbarii odinioară, indivizi de oriunde care au reuşit, cu complicitatea autorităţilor de la mai toate nivelurile şi timpurile, să ne preia bogăţiile, inclusiv pământul. Au preluat până şi sufletele oamenilor lăsaţi de izbelişte de către statul care ar fi trebuit să le ofere şansa de a se pune în slujba ţării în care s-au născut, au crescut şi s-au format ca oameni de nădejde pentru neam.

În vreme ce aşa-zişii „investitori“ străini se află acum în topul celor mai bogaţi, fiii ţării pentru care s-au investit miliarde de euro în pregătirea lor pentru piaţa muncii, slujesc necăjiţi alte neamuri de pe alte meleaguri. Halal administraţii!

Dar surprizele nu s-au oprit la acei „coate goale“ cum ar spune Caragiale. Ele au continuat cu ocuparea de către multinaţionale a pieţei româneşti, cu vânzarea băncilor noastre pe nimica către bănci străine, trecându-se în uitare tot ce avea mai valoros România: învăţământul, cercetarea, industria proprie, considerată după ’89 „un maldăr de fiare vechi“. Nu în ultimul rând s-a pus la coş agricultura faţă de care un premier aprecia la vremea respectivă că „este mai eficient să importăm decât să irigăm“.

Experţii apreciază că România a pierdut în cei 26 de ani, ca urmare a devalizării ei prin toate mijloacele şi metodele, aproximativ o mie de miliarde de euro, deşi eu cred că mult mai mult. Cine răspunde pentru această pierdere? Cine va răspunde în faţa urmaşilor noştri? Cu siguranţă istoria ne va răspunde, dar poate până atunci o va face o instanţă judecătorească astăzi umbrită.

Revenind la multinaţionale, este ştiut că unele sunt de mare impact pentru economia ţării, o economie aflată în impas după demolarea ei. Numai că aceste multinaţionale se află într-o concurenţă neloială cu firmele, cu instituţiile naţionale de acelaşi profil, situaţie faţă de care se fac vinovate toate guvernele postdecembriste. Nu mai puţin adevărat este că la acel moment ambele părţi aveau interese comune, dar comuniunea a funcţionat doar până când multinaţionalele s-au văzut deja bine ancorate în economia ţării. Există o vorbă la români: „După ce te-ai văzut cu sacii-n căruţă, nu-ţi mai pasă de cei care i-au încărcat“.

Aşadar, surprize au fost şi vor mai fi. Dar românul este blând şi răbdător. Ştie să îndure şi poate duce mult, dar numai până în momentul în care se simte înşelat, manipulat şi batjocorit. Cred că ar fi mai bine să schimbăm macazul până nu se umple paharul!

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.