Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?

GALERIE
sedinta_Iasi_senat_RO-MD1
  • sedinta_Iasi_senat_RO-MD1
- +

O declaraţie comună a parlamentarilor din cele două ţări adoptată ieri la Iaşi include nu doar sprijin politic, dar şi înlesnirea tranzitului frontierei comune. Accelerarea procesului de integrare ar putea grăbi şi includerea României în Spaţiul Schengen.

Iaşul a fost, ieri, gazda a două delegaţii de parlamentari, români şi moldoveni, care au adoptat o declaraţie comună în vederea sprijinirii Republicii Moldova, în demersurile legate de integrarea europeană a ţării vecine. La discuţii au participat membrii Comisiilor juridice şi de politică externă din cele două foruri legislative, iar temele abordate nu s-au referit doar la candidatura Moldovei răsăritene la aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, declaraţia menţionează şi necesitatea înlesnirii tranzitului la frontieră. Au mai fost puse la punct detalii pentru viitoarea şedinţă comună a celor două parlamente, iar membrii celor două comisii juridice au abordat subiectul unei reprezentări de cel puţin 33 la sută a femeilor în legislativ – subiect aflat deja în dezbaterea Senatului de la Bucureşti, după exemplul Parlamentului de la Chişinău.

Participanţii la reuniunea din Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice au luat în discuţie şi teme legate de efectele războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova, de la creşterea generalizată a preţurilor până la efortul găzduirii numeroşilor refugiaţi ucraineni.

Declaraţia comună adoptată ieri este un document deosebit de important, pentru că cele două comisii – juridică şi de politică externă – sunt camere decizionale.

„Au fost punctate chestiuni care ţin nu doar de politica externă, de susţinerea diplomatică a eforturilor Republicii Moldova pentru integrarea deplină în UE, ci şi chestiuni care ţin de politica internă şi de îmbunătăţirea şi de consolidarea stabilităţii şi oferirea unui ajutor celor de la Chişinău pentru creşterea nivelului de trai şi pentru prosperitate – aşa cum e nevoie pe ambele maluri ale Prutului. E o declaraţie simbolică, de reafirmare a angajamentului nostru politic ca parlamentari de susţinere şi de continuitate a eforturilor pe care le avem de dus împreună până la realizarea obiectivelor comune, mai cu seamă în contextul geopolitic marcat de conflictul din Ucraina”, a declarat Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

„Trecem prin perioade dificile şi prin crize care fac implementarea anumitor reforme un pic mai dificilă şi un pic mai lentă, dar reforma justiţiei trebuie să meargă înainte”, a spus, la rândul ei, Olesea Stamate, preşedintele Comisiei juridice din Parlamentului de la Chişinău.

Ea a numit această reformă drepte una „cheie” în dezvoltarea Republicii Moldova. Corupţia afectează toate domeniile, de la sănătate la educaţie, de la justiţie la achiziţii publice, „e un fenomen care nu a fost eficient combătut în ultimii ani”, a adăugat ea.

„În mod paradoxal, din război apar şi oportunităţi, iar oportunitatea pe care o are Republica Moldova este cea legată de accelerarea unor procese de integrare – fără să fi putut bănui că ar putea exista aşa ceva – în primul rând de natură politică, cu o dimensiune economică şi socială, dar şi una de securitate”, a admis Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României.

Pe de altă parte, „ani de zile, noi am fost oarecum inhibaţi sau blocaţi de acest obiectiv legitim al României de a intra în Spaţiul Schengen de anumite rezerve de a nu face lucruri care ar putea să fie interpretate sau să contravină unor angajamente în Uniunea Europeană ale României sau să fie utilizate drept pretext de către unii jucători europeni care n-au fost foarte entuziaşti din raţiuni egoiste, politice şi economice ca România să intre în Spaţiul Schengen”, a mai spus Corlăţean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri