anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?

GALERIE
sedinta_Iasi_senat_RO-MD1
 • sedinta_Iasi_senat_RO-MD1
- +

O declaraţie comună a parlamentarilor din cele două ţări adoptată ieri la Iaşi include nu doar sprijin politic, dar şi înlesnirea tranzitului frontierei comune. Accelerarea procesului de integrare ar putea grăbi şi includerea României în Spaţiul Schengen.

Iaşul a fost, ieri, gazda a două delegaţii de parlamentari, români şi moldoveni, care au adoptat o declaraţie comună în vederea sprijinirii Republicii Moldova, în demersurile legate de integrarea europeană a ţării vecine. La discuţii au participat membrii Comisiilor juridice şi de politică externă din cele două foruri legislative, iar temele abordate nu s-au referit doar la candidatura Moldovei răsăritene la aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, declaraţia menţionează şi necesitatea înlesnirii tranzitului la frontieră. Au mai fost puse la punct detalii pentru viitoarea şedinţă comună a celor două parlamente, iar membrii celor două comisii juridice au abordat subiectul unei reprezentări de cel puţin 33 la sută a femeilor în legislativ – subiect aflat deja în dezbaterea Senatului de la Bucureşti, după exemplul Parlamentului de la Chişinău.

Participanţii la reuniunea din Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice au luat în discuţie şi teme legate de efectele războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova, de la creşterea generalizată a preţurilor până la efortul găzduirii numeroşilor refugiaţi ucraineni.

Declaraţia comună adoptată ieri este un document deosebit de important, pentru că cele două comisii – juridică şi de politică externă – sunt camere decizionale.

„Au fost punctate chestiuni care ţin nu doar de politica externă, de susţinerea diplomatică a eforturilor Republicii Moldova pentru integrarea deplină în UE, ci şi chestiuni care ţin de politica internă şi de îmbunătăţirea şi de consolidarea stabilităţii şi oferirea unui ajutor celor de la Chişinău pentru creşterea nivelului de trai şi pentru prosperitate – aşa cum e nevoie pe ambele maluri ale Prutului. E o declaraţie simbolică, de reafirmare a angajamentului nostru politic ca parlamentari de susţinere şi de continuitate a eforturilor pe care le avem de dus împreună până la realizarea obiectivelor comune, mai cu seamă în contextul geopolitic marcat de conflictul din Ucraina”, a declarat Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

„Trecem prin perioade dificile şi prin crize care fac implementarea anumitor reforme un pic mai dificilă şi un pic mai lentă, dar reforma justiţiei trebuie să meargă înainte”, a spus, la rândul ei, Olesea Stamate, preşedintele Comisiei juridice din Parlamentului de la Chişinău.

Ea a numit această reformă drepte una „cheie” în dezvoltarea Republicii Moldova. Corupţia afectează toate domeniile, de la sănătate la educaţie, de la justiţie la achiziţii publice, „e un fenomen care nu a fost eficient combătut în ultimii ani”, a adăugat ea.

„În mod paradoxal, din război apar şi oportunităţi, iar oportunitatea pe care o are Republica Moldova este cea legată de accelerarea unor procese de integrare – fără să fi putut bănui că ar putea exista aşa ceva – în primul rând de natură politică, cu o dimensiune economică şi socială, dar şi una de securitate”, a admis Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României.

Pe de altă parte, „ani de zile, noi am fost oarecum inhibaţi sau blocaţi de acest obiectiv legitim al României de a intra în Spaţiul Schengen de anumite rezerve de a nu face lucruri care ar putea să fie interpretate sau să contravină unor angajamente în Uniunea Europeană ale României sau să fie utilizate drept pretext de către unii jucători europeni care n-au fost foarte entuziaşti din raţiuni egoiste, politice şi economice ca România să intre în Spaţiul Schengen”, a mai spus Corlăţean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.